Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) İl Temsilcisi, SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) katılacak adayların 1 saat öncesinden hazır olmaları gerektiğini hatırlattı: “Sınava 15 dakika kala bina girişlerinin kapıları kapatılacak. 1 saniye dâhi olsa içeriye hiç kimse alınmayacak. Hiçbir üniversite adayının bu nedenle mağduriyet yaşamasını arzu etmeyiz.”

Üniversite adayları lütfen dikkat

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) İl Temsilcisi; Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, bugünden itibaren 5 oturum halinde hayata geçirilecek Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Üniversite adaylarının sınavdan 1 saat önce hazır bulunmaları gerektiğine atıf yapan Prof. Dr. Selbaş, “15 DAKİKA” kuralına vurgu yaptı. 

ÖSYM İl Temsilcisi SDÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş, şu aydınlatıcı bilgileri paylaştı:

“Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 10 Haziran Cumartesi günü başlıyor: Yurt genelinde LYS’ye toplam 1 milyon 72 bin 396 aday başvuruda bulundu.  LYS-1'e 839 bin 124, LYS-2'ye 470 bin 409, LYS-3'e 832 bin 994 ve LYS-4'e ise 538 bin 885, LYS-5'e ise 101 bin 332 başvuru yapıldı.

10-11-17-18 Haziran 2017 tarihinde yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS)  , ülkemizde 1 milyon 72 bin 396 aday katılacak. Isparta’da  10.06.2017 LYS-4 (Sosyal bilimler) sınavına 3291, 11.06.2017 LYS-1(Matematik) sınavına 5305, 17.06.2017 LYS-2(Fen Bilimleri) sınavına 3310 , LYS-5 (Yabancı Dil) sınavına 669,18 18 Haziran 2017 LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) sınavına 5165 adayın girecek. Ayrıca bu sınavlarda toplam 81 bina, 758 salon kullanılacak ve 2563 kişi görev alacaktır.

LYS-4 sınavı “10 Haziran 2017 Cumartesi günü saat 10.00’da başlayacak ve 135 dakika, LYS-1 sınavı 11 Haziran 2017 Pazar günü Saat 10.00’da başlayacak ve 135 dakika, LYS-2 sınavı 17 Haziran 2017 saat 10:00 da başlayacak ve 135 dakika, LYS-5 sınavı 17 Haziran 2017 saat 14:30 da başlayacak ve 120 dakika, LYS-3 sınavı 18 Haziran 2017 saat 10:00da başlayacak ve 120 dakika sürecektir. Sınavların tamamı Süleyman Demirel Üniversitesi Doğu ve Batı Kampüslerindeki binalarda yapılacaktır.

 Adayların sınava girecekleri bina/salonlara atama işlemi tamamlanmıştır. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinilecektir.

Adaylar o gün oluşabilecek yoğunluğu dikkate alarak zamanında sınav yerlerine ulaşmaları gerekmektedir. Sınav günü toplu taşıma araçları saat 07.00’de çalışmaya başlayacaktır. Toplu taşıma araçlarının kullanılması trafik yoğunluğunu azaltacak ve ulaşımı kolaylaştıracaktır. 

Bu sınavlarda da Adayların sınav yapılacağı binalara sabah oturumlarında saat 09.45’ten önce öğleden sonraki oturumda ise 14:15 ten önce girmeleri gerekmektedir. 09.45 ve 14’15 ‘ten sonra binaların kapıları kapatılacak ve hiçbir aday binaya alınmayacaktır. Bu nedenlerden dolayı adayların sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı binada hazır bulunmaları, sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısında son derece önemlidir. Adaylarımızın bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. Adaylar salonlara 1 saat 15 dakika önce alınmaya başlanacaktır.

Adaylar sınava gelirken yanlarında Nüfus Cüzdanı ve Sınava Giriş Belgesi bulundurmak zorundadır. Bunların haricinde geçerli kimlik belgeleri; yeni verilen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı, süresi geçmemiş pasaport, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe- mavi kartlar geçerlidir. Nüfus cüzdanlarında soğuk damga, adaya ait güncel fotoğraf ve T.C. kimlik numarası bulunmalıdır. Bunun haricinde sürücü belgesi, meslek kartları ve benzeri belgeler kabul edilmemektedir. Aynı zamanda SDÜ ÖSYM İl Koordinatörlüğü sınav masasından da sınava giriş belgesi temin edilebilecektir. 

Adaylar ve sınav görevlileri sınava girişte güvenlik görevlileri tarafından aranacaktır. Bu nedenle aday ve görevlilerin yanlarında; Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük(alyans hariç),bilezik, broş, anahtar, anahtarlık, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç) her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla, Cep bilgisayarı, saat ve gözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatlarla, Kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla, yiyecek, içecek (şeffaf pet şişe içerisinde su hariç) ve diğer tüketim maddeleri ile sınav binasına/salonuna girmesine izin verilmez. 

Önemli yenilik:

Yapılacak olan LYS sınavlarında Cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne de kodlama yapılabilecek. 2017-LYS'de matematik sınavının (LYS-1) cevap kağıdının arka yüzü olmayacak ancak fen bilimleri (LYS-2), edebiyat-coğrafya (LYS-3), sosyal bilimler (LYS-4) ve yabancı dil (LYS-5) oturumlarına ait cevap kağıtları ön ve arka yüzden oluşacak.

LYS'de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde sola dayalı olarak yazılıp kodlanacak. Cevap kağıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak. Yani, 3 yanlış sorunun yanına bir de yanlış cevaplanan açık uçlu soru eklenerek, bir doğrunun götürülmesi şeklinde bir işlem yapılmayacak. Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) üçer kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak. Adaylara LYS-1 oturumunda matematik alanından 3, LYS-2 oturumunda fizik, kimya ve biyoloji alanlarından birer tane olmak üzere toplam 3, LYS-3 oturumunda coğrafya alanından 1, Türk Dili ve Edebiyatı alanından 2, LYS-4 oturumunda tarih alanından 1, coğrafya alanından 1 ve felsefe alanından 1 olmak üzere toplam 3, LYS-5 oturumunda ilgili dilden 3 tane kısa cevaplı soru yöneltilecek. Açık uçlu sorular, testlerin sonlarında yer alacak."