ISPARTADA"DA BİLGİSAYAR BİLMEYEN KALMAYACAK
Bilişimde Hedef 1.000.000 GENÇ


Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojilerinden tam anlamıyla yararlanması ve bilgi toplumuna dönüşmesi yolundaki en büyük engel sayısal uçurumdur. Sayısal uçurumun kapatılmasındaki ilk aşama; dezavantajlı grupların bilgiye erişiminin sağlamak olsa da, bilgisayar okuryazar sayısının arttırılması bu sürecin tamamlayıcısı olacaktır.


Bu hedefle harekete geçen Habitat için Gençlik Derneği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Türkiye Vodafone Vakfı ortaklığında gerçekleşecek projeye Isparta Belediyesi Gençlik Meclisi de Ortak oldu ve Isparta"da Çalışma başlattı.


Konu ile ilgili açıklama yapan Gençlik Meclis Başkanı Uğur Büyükçulcu şunları söyledi.


"Türkiye Bilişimle Kalkınıyor" projesi Dijital Uçurumun Kapatılması Türkiye'nin teknolojiyi ve E-Dönüşümü daha iyi kullanması için Gençliğin Etkin Kılınması Projesi'ni geliştirmiştir.


Projede; Bilişimde Hedef Türkiye"de 1.000.000 genç BİLGİSAYAR BİLMEYEN KALMAYACAK adı ile de bilinmektedir. Bizde Isparta gençlik meclisi olarak bu projede yerimizi alıyoruz ve Isparta gençliği olarak elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz.


Proje Nasıl İşleyecek


Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak Projesi, internet üzerinden (www.bilgitoplumu.net) verilecek Avrupa Bilgisayar Yeterlilik Sertifikası eğitimi (ECDL) ile 1.000.000 gencin bilgi teknolojileri kullanım kapasitesini arttırmayı hedeflemekte ve gençlerin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde etkin bireyler olmasını öngörmektedir.

Projenin öncelikli hedef kitlesini 30 yaş altındaki dezavantajlı gençler oluşturmaktadır; Proje yalnızca sayısal uçurumun kapatılmasına destek vermekle kalmayıp aynı zamanda bilgi iletişim teknolojileri alanında istihdam eksikliğini de dolduracaktır.


İnternet Üzerinden Yaygın Eğitim Modülleri


Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak Projesi, Türkiye'deki sayısal uçurumun kapatılması hedefi ile 81 ilinden 1.000.000 gence Internet tabanlı Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL) eğitimi fırsatı sunmayı öngörmektedir.
ECDL e-eğitim kullanıcı şifreleri, 2005 yılından bugüne binlerce gence yüz yüze temel bilgisayar eğitimleri ulaştırmış Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor Projesi'nin 43 ilden 200'ü aşkın gönüllü eğitmeni ile illerde kurulmuş olan gençlik meclisleri ve platformları aracılığıyla tüm Türkiye'deki gençlere ulaştırılacaktır.

Gönüllü eğitmenler aynı zamanda bilgisayar ve internet bilgisi olmayan dezavantajlı gençlere yüz yüze akran eğitimleri yoluyla temel bilgisayar eğitimi ulaştıracaktır. Gönüllü akran eğitim takımı, gençlerin eğitimleri boyunca oluşabilecek sorunlarına destek olabilmek için bölgesel danışmanlık birimleri olarak da çalışacaklardır.


www.bilgitoplumu.net internet Portal'ı üzerinden 1.000.000 genç, Türkiye'deki diğer gençlik çalışmaları ve bilgi teknolojilerindeki yenilikler hakkında bilgilendirilecektir. Türkiye'nin en büyük eğitim ve gençlik ağı ile gençlerin forumlar aracılığıyla proje hedeflerine katkı sağlaması hedeflenmiştir.


Proje süresince; şifre edinmiş ve eğitime başlamış gençlerin potansiyellerini değerlendirmek ve sistemin gençler tarafından nasıl kullanıldığına ilişkin veri toplamak amaçlı bir eğitim yönetim sistemi oluşturulmuştur. Eğitim Yönetim Sistemi ile oluşturulan veri tabanı, Türkiye'de bilişim ve gençlik bileşenine dair önemli analizler yapılabilmesini sağlayacaktır.

Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL) nedir?


Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası Türkiye Bilişim Derneği tarafından "ECDL Bilişim Teknolojileri Dünyasına Giriş Vizesidir" şeklinde tanımlanıyor. ECDL (European Computer Driving Licence-Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası) Avrupa çapında ve tüm dünyada 135 ülkede uygulanan ve kişilerin bilgisayar yetkinliklerini objektif ve güvenilir biçimde ölçen bir sertifika sistemidir.


Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası Eğitimi hangi bölümlerden oluşmaktadır?


Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL) e-eğitim modülleri bilgisayar teorisi ve pratiğini içeren 7 bölümden oluşmaktadır.


Modül 1 - Bilgi Teknolojileri Kavramı


Bu modül; donanım, yazılım, bilgi teknolojisi gibi genel kavramları, bilgisayar donanımı ve yazılımı, bilgi ağları, bilgi teknolojilerinin kullanım alanları, bilgisayarın sağlığımıza ve çevreye etkileri, güvenlik, telif ve yasa gibi konuları içerir.


Modül 2 - Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi


Bu modül; bilgisayar kullanımı ve masaüstü ile ilgili temel bilgiler ve işlemler, dosya yönetimi, virüsler ile ilgili temel kavramlar ve yazdırma işlemleri gibi konuları içerir.


Modül 3 - Sözcük İşlem (MS Word)


Bu modül; MS Word programının kullanımını, verilerle ilgili temel işlemleri, biçimlendirme ve yazdırma işlemleri, tablo, resim, grafik gibi nesneleri, posta birleştirme gibi konuları içerir.


Modül 4 - Hesap Tablosu (MS Excel)


Bu modül; MS Excel programının kullanımı, hücreler, çalışma sayfaları, formüller, hücreler ve veriler ile ilgili biçimlendirmeler ve yazdırma işlemleri gibi konuları içerir.


Modül 5 - Veritabanı (MS Access)


Bu modül; MS Access programının kullanımı, tablolar ile ilgili temel işlemler, sorgular ve yazdırma işlemleri gibi konuları içerir.


Modül 6 - Sunum (MS PowerPoint)


Bu modül; MS PowerPoint programının kullanımını, sunum oluşturma, grafik ve çizim nesneleri, ekran gösterisi efektleri, yazdırma işlemleri gibi konuları içerir.


Modül 7 - Bilgi ve İletişim (MS Outlook)


Bu modül; İnternet ile ilgili kavramlar ve terimler, web sayfaları, e-posta ile ilgili temel kavramlar, ileti okumak, göndermek, cevaplamak ve posta yönetimi gibi konuları içerir.


Yapılması Gereken


İnternette www.bilgitoplumu.net web sayfasına girerek, siteye üye olmanız ve oradaki eğitim modüllerini tıklamanız yeterli. Daha geniş ve detaylı bilgi için Mehmet Akif Ersoy Gençlik Merkezi ve Gençlik Meclisi ile irtibata geçilebilir.