Isparta Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı son birleşiminde gündemin ilk maddesi olan 2010 yılı kesin hesap cetveli tartışmalara neden oldu. Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre Belediye’nin 2010 yılı gelirleri 72 milyon 260 bin 88 lira olarak gerçekleşirken, giderler ise 69 milyon 932 bin 458 lira olarak belirlendi.

Komisyonda yer alan MHP’li ve AK Partili Meclis üyelerince hazırlanan ancak AK Partili komisyon üyelerinin şerh koyduğu komisyon raporunun bir başka mecliste görüşülmesi hususunda AK Parti’li Meclis Üyesi Ahmet Aydemir tarafından önerge verildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri AK Partili Hatice Çakır ve Ahmet Aydemir rapora şerh koyarken, şerh gerekçeleri ve önerge Ahmet Aydemir tarafından okundu: “Plan ve Bütçe Komisyon seçimlerinde 5393 Sayılı Kanunun 24. Madde esaslarına uygun seçim yapılmadığı ve durum için müracaat edildiği.

Komisyon toplantısında istenen evrakların teslim edilmediği için meclis adına inceleme yapılamamıştır.

Kesin hesap yerine getirilmiş parasal akışın değerlendirilmesi olduğundan, işlerin geciktirilmesinden çok hesapların ayrıntılı bir şekilde incelenmesini ve doğrunun belirlenmesi sonucunu doğuracağı muhakkaktır.

Denetim Komisyonu’nda belirtilen ve Meclis’te okunan raporun meclis başkanı tarafından işlem yapıldığı bildirilmediğinden adliyeye intikal ettirilmesi ve İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısının istediği evrakların sonucu gelinceye kadar ve İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istenerek hesapların incelenmesi ve sonucun belli oluncaya kadar hesap cetvellerini onaylanmasının ertelenmesini talep ediyoruz”

**Günaydın: “Ertelersek meclis fesih olur”

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise ertelemenin yapılamayacağını erteleme olması halinde bunun Meclisin feshi anlamı taşıyacağını söyledi.

**Göçer, Aydemir’e ‘sus’ dedi daha sonra özür diledi

Günaydın, meclise daha detaylı bilgi verilmesi için Belediye Başkanı Resul Göçer’i kürsüye davet etti. Bu esnada yasaları gösteren ve açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Resul Göçer ile bazı Belediye Meclisi üyeleri arasında gergin anlar yaşandı. Meclis Üyesi Aydemir bir noktada devreye girdiği sırada Başkan Yardımcısı Göçer, ‘Sen sus dinle, başkan bana yetki verdi onun üzerine açıklama yapıyorum’ demesi gerginliğe neden oldu. Göçer daha sonra söylediği sözlerden dolayı Aydemir ve Meclisten özür diledi.

**Göçer: “Kesin hesap reddedilirse Başkan meclisin feshini isteyebilir”

Başkan Yardımcısı Göçer, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından gelen raporun reddedilemeyeceğini, bütçe üzerinde görüş belirterek ve bazı düzeltmeler yaparak onaylayabileceğini savundu. Göçer, kesin hesabın reddedilmesi halinde Belediye Başkanı’nın yasalar çerçevesinde Meclis’in feshini isteyebileceğini dile getirdi.

**Aydemir: “Erteleyelim cezasını da çekeriz”

Meclis’te kesin hesabın reddedilmesi talebinde bulunmadıklarını, onaylamanın bir başka meclise ertelenmesi taleplerinin bulunduğunu anlatan Aydemir, “Oylarsınız biz altına imzamızı attık. Bunun ertelenmesini isteyen meclis üyesi arkadaşlarımızda gerekirse verilecek cezasını çeker” dedi. Aydemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Oylarsınız biz altına imzamızı attık. Bunun ertelenmesini isteyen meclis üyesi arkadaşlarımızda gerekirse verilecek cezasını çeker.”

Aydemir ayrıca Plan Bütçe Komisyonu için yapılan seçimlerde kimlerin olduğunu belli olduğunu ancak Meclis tutanaklarında bu isimlerin farklı olduğunu söyledi ve kendilerinin raporu hazırlamadan önce bazı evrakları istediklerini ancak evrak verilmediğini belirtti.

**Seyfettin Kalem’den şok çıkış: “Bizden kurtulursunuz”

Maddenin ertelenmesi yönünde verilen teklifin oylanmasını isteyen Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Seyfettin Kalem, “Sayın Başkanım siz oylarsınız biz de oyumuzu kullanırız. Sizde bizlerden kurtulursunuz” diye konuştu. Kalem, “Sayın Başkanım siz oylarsınız biz de oyumuzu kullanırız. Sizde bizlerden kurtulursunuz. Bizim komisyonlara girmemizde ne sakınca vardı. Siz bir milyon liraya festival yaptınız. Biz seçimler öncesinde halkımıza ‘çikolata yedirmeyeceğiz’ diyerek meydanlarda sizi savunduk” diyerek komisyonlardaki seçimlere atıfta bulundu.

**“Ölü evinde oynanmaz”

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise bunun üzerine “Biz sizlerden kurtulmak değil, hizmet etmek istiyoruz” dedi. Bunun üzerine Kalem, “Ölü evinde oynanmaz. Siz bu bütçenin içinde 1 trilyona festival yaptınız” şeklinde konuştu.

**Belediye’nin 2010 yılı kesin hesap cetveli reddedildi

Tartışmaların altında isim isim yapılan oylama sonrasında kesin hesap cetveli 13 evet oyuna karşın 17 hayır oyuyla reddedildi.

Kesin hesap cetvellerine ret oyu veren meclis üyeleri şöyle: Seyfettin Kalem, Uğur Bestelci, Sümer Şenol, Erbay Dinçay, Mustafa Gürman, Nuri Koç, Ahmet Aydemir, Mehmet Yavuz, Yalçın Erdülek, Havva Çakır, İsmail Tanışman, Mustafa Pazarçeviren, Salih Kurt, Ş. Sevim Köse, Nuri Selçuk, Halil Elitok ve Kadir Özkan.