Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ve Süleyman Demirel Üniversitesinin (SDÜ) iş birliğiyle, ormanda atıl bulunan biyokütlelerin önce evlerde, daha sonra büyük santrallerde ısı kaynağı olarak değerlendirilmesi için proje hazırlandı.

     Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk, Haber32 muhabirine yaptığı açıklamada, ormanların ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmasının sağlanması amacıyla yaptıkları araştırmanın önemli sonuçlar ortaya koyduğunu belirtti.

     Ormanlarda yıllık 1 milyon ton eş değerinde atık biyokütle bulunduğunu belirten Yılmaztürk, ''Bu atıklar belli bir zaman sonra ormana zarar veriyor, ağaçların gelişimini engelliyor ve yangınlara davetiye çıkarıyor. Bunların ekonomiye kazandırılması gerektiğini düşündük ve bu düşüncemizi herkesle paylaştık'' diye konuştu.

     Süleyman Demirel Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) Müdürü Doç. Dr. İbrahim Üçgül'le görüştüklerini söyleyen Yılmaztürk, bunların evlerde hatta büyük santrallerde ısı kaynağı olarak kullanılabileceği yönünde karar aldıklarını kaydetti.

     Düşüncenin nisan ayında doğduğunu ve geçen ay projelendirildiğini ifade eden Yılmaztürk, şöyle konuştu:

     ''İki aşamada değerlendirmeyi planlıyoruz. İlk olarak atıl biyokütleleri pellet teknolojisiyle yakıt haline getirmek, ikincisi ise piroliz ve gazlaştırma ile daha büyük santrallerdeki yakıt sorununu gidermek. İlk proje üzerinde yoğunlaştık. Önce bunu gerçekleştireceğiz, ileriki safhalarda büyük çaptaki çalışmaya girişeceğiz.''

     Atık biyokütlelerin bu şekilde değerlendirilmesiyle hem ormanların hem de ülke ekonomisinin kazançlı çıkacağını bildiren Adnan Yılmaztürk, projenin Türkiye'ye örnek olacağını belirtti.

     Ormanlardaki atık biyokütlelerin değerlendirilmesi konusunda Orman Genel Müdürlüğünün de bir çalışması olduğunu ifade eden Yılmaztürk, Isparta'da geliştirilen bu çalışmanın farklı olduğunu ve olumlu sonuç alındığı takdirde Türkiye genelinde uygulanabileceğini kaydetti.
    
     -ISISI YÜKSEK VE TEMİZ YAKIT-
    
     Proje üzerinde çalışan YEKARUM Müdürü Doç. Dr. İbrahim Üçgül de projenin uygulanabilir olduğunu, gelecek açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
     Şu anda atık biyokütleler üzerinde kimyasal testler yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Üçgül, atığın pellet teknolojisiyle yani sıkıştırılarak yakıt haline dönüştürülmesine karar verdiklerini söyledi.

     Projenin tamamen desteklenmesinin ardından bir de pellet tesisi kurulması gerektiğini savunan Doç. Dr. Üçgül, bu tesis kurulduğu takdirde sadece orman artıklarının değil meyve ve sebze artıklarının da yakıt olarak kullanılabileceğini bildirdi.

     Elde edilen yakıtın hava kirliliği konusunda da elverişli olduğunu ifade eden İbrahim Üçgül, ''Yakıt temiz, karbon emisyon ölçümleri hava kirlilik kriterlerine uygun, kül oranı düşük, kalorisi ise yüksek. Elde edilecek yakıt son derece değerli olacak'' diye konuştu.