Listelerin YSK’ ya teslim edilmesinin ardından gözler aday olamayan bürokratlara çevrildi. Isparta’da listeye alınmayan Ak Parti'den 11, MHP'den 2 ve CHP'den 1 bürokrat ve memur dönüş hazırlığında.

ISPARTA'DA 17 BÜROKRAT İSTİFA ETMİŞTİ

Siyasi partilerin aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'na teslim etmelerinin ardından gözler bürokrasiye çevrildi. 7 Haziran seçimleri dolayıyla Türkiye genelinde 500'den fazla, Isparta’da ise gerek Ispartalı olup da Isparta’da görev yapan gerekse Isparta’da görev yapıp, kendi memleketlerinden Milletvekili Aday Adayı olmak için toplam 17 Bürokrat 10 Şubat 2015 tarihinde görevlerinden istifa etmişti. Dilekçe vermek şartıyla bürokratlar bir ay içinde görevlerine dönebilecek. Ancak, söz konusu dönüşe bazı kamu görevlileri dahil değil. Çünkü, yasa gereği; Hakim, Savcı, Asker ve Rektörler görevlerine geri dönemiyorlar. Onlara dönüş yolu kapalı.

EN FAZLA İLGİ AK PARTİ'YE OLDU

Bürokratlar Seçim Takvimi çerçevesinde görevlerinden ayrılarak çeşitli partilerden aday adaylığı başvurusunda bulundu. Ancak, 7 Nisan 2015 tarihi itibariyle siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu'na verdiği Milletvekili aday listelerinde yer bulamayan, diğer bir deyişle listeye giremeyen bürokratlar geri dönüş hazırlığına yöneldi. İstifa eden bürokratların en yoğun ilgi gösterdiği parti ise Ak Parti oldu. Isparta’da istifa eden toplam 16 Bürokratın 10'u Ak Parti'den, 5'i MHP'den ve 2'si CHP'den Milletvekili adayı oldu.

HANGİ BÜROKRAT HANGİ PARTİDEN ADAY ADAYI OLMUŞTU

Çeşitli Partilerden Milletvekili aday adayı olmak isteyen Bürokratlar için YSK'nın belirlediği son tarih olan 10 Şubat 2015 tarihinde Ispartalı olup da başka ilierde görev yapan bürokratlardan; İçişleri Bakanlığında Başkontrolör olan ve aynı zamanda Ankara'daki Isparta İli Kalkındırma Derneği Başkanlığını yapan İsmail Özdemir, TBMM Strateji Bürosu Sorumlusu ve TBMM - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ülke Uzmanı Dr. Hasan Özgür Özen, SDÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık, SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. Doç. Dr. Rezan Demiralay, Isparta Doğum ve Çocuk Hastanesinde Başhekim Yardımcısı Dr. Pınar Topsakal, Psikolog ve Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu Şule Tola, Kadın ve Çocuk Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Elif Adanır ile Isparta’da görev yapıp da, kendi memleketlerinden Milletvekili Aday Adayı olmak isteyen; SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Şahin, Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti)'den istifa etmişlerdi. Merkez Valisi Nuri Okutan, BAKA eski Genel Sekreteri Denizli Vali Yardımcısı Tuncay Engin, Dışişleri Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı ve Özelleştirme İdaresi'nde Daire Başkan Vekili ve Uzman Şube Müdürü Mehmet Ali Tombul Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'nden aday adayı olmak için ve DSİ Bölge Müdür Yardımcısı İrfan Bakır ile Öğretmen Cumhur Eşref Ünsal ise kamu görevlerinden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nden Milletvekili aday adayı oldular.

AK PARTİ'DE 12 BÜROKRATTAN SADECE 1'İ LİSTEYE GİREBİLDİ

Ak Parti Milletvekili aday adayı olmak için görevinde istifa eden 17 Bürokrattan sadece 11 aday listesine girebildi. Diğer bürokrat aday adaylarından 9'u ise liste dışı kaldı. İçişleri Bakanlığında Başkontrolör olan ve aynı zamanda Ankara'daki Isparta İli Kalkındırma Derneği Başkanlığını yapan İsmail Özdemir, Ak Parti'den Isparta 3. Sıra Milletvekili Adayı oldu.

MHP'DEN 2 BÜROKRAT ADAY LİSTESİNDE

MHP'de ise, Milletvekili aday adaylığı için görevinden istifa eden Bürokratlar daha şanslı oldu. Zira, bu partide görevinden istifa eden 5 Bürokratın 2'si Milletvekili aday listesinde yer aldı. Bu partide istifa eden Bürokratlardan Merkez Valisi Nuri Okutan 1. sıra ve Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı da 2. Sıra Milletvekili adayı oldular.

CHP'DE 2 KİŞİDEN BİRİSİ LİSTEYE GİRDİ

Öte yandan CHP'de ise görevinden istifa eden iki kamu görevlisi veya bürokrattan birisi adaylık listesine girmeyi başardı. Yargı huzurunda yapılan ön seçim sonuçları ile belirlenen sıralamayı YSK'ye veren partide sadece DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Yardımcısı İrfan Bakır 1. Sıra Milletvekili adayı olmayı başardı.

ISPARTALI BÜROKRAT ANKARA'DA SEÇİLEMEDİ

TBMM'de Strateji Bürosu Sorumluluğu görevinden istifa ederek Ankara 2. Bölgeden Ak Parti Milletvekili aday adayı olan Dr. Hasan Özgür Özen listeye giremeyerek Milletvekili adayı olamadı.

ISPARTA'DA GÖREV YAPANLARDAN SADECE ÇETİN LİSTEYE GİRDİ

Isparta’da görev yapıp, kendi memleketlerinden Milletvekili Aday Adayı olmak için istifa eden Bürokratlardan sadece SDÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Recep Çetin MHP'den aday adayı olduğu memleketi Balıkesir'de 2. Sıra Milletvekili adayı olmayı başardı. Diğer Bürokratlar olan ve SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt memleketi Kilis'ten Ak Parti Milletvekili aday adayı oldu ama listeye giremedi. SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Şahin, memleketi Çorum'dan Ak Parti Milletvekili aday adayı oldu ancak listeye giremedi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, memleketi Konya'dan Ak Parti Milletvekili Aday Adayı oldu ancak listeye giremedi.

DİLEKÇE YAZACAKLAR

Peki bundan sonra ne olacak? Milletvekili adayı olamayan ve geri dönmek isteyen bürokratlar YSK'nın kesin sonuçları açıklanmasını bekleyecekler. Açıklamanın ardından bir ay içinde görevlerine tekrar dönebilmek için dilekçe verecekler. Mevzuata göre bürokratlar dönüş için kurumlarına "7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan milletvekili seçimlerinde aday gösterilmediğim için 298 sayılı Kanunun ek 7'nci maddesi hükmü gereğince görevime dönmek istiyorum" dilekçesi verecekler.

BOŞ KADROLARA ATAMA

Bürokratlar, istifa ettikleri günden, döndükleri güne kadar olan süreçteki memuriyete ilişkin özlük haklarından yararlanamayacak. Bu süreler emeklilik bakımından değerlendirilmiyor. Aday olamayanlara, aradan geçen süreyle ilgili de hiçbir ödeme yapılmayacak. Bu isimlerin halen boş olan kadrolarına atanabileceği gibi, kıdemiyle eş değer farklı görevlerin verilmesi ihtimali de bulunuyor. Yüksek mahkeme üyeleri; hâkimler ve savcılar; subay ve astsubayların görevlerine geri dönüş hakkı ise bulunmuyor.

CENK ŞÖLEN, BAŞKA BİR GÖREV SÖZÜ MÜ ALDI?

Isparta’da istifa eden Bürokratlarda sadece birisinde geri dönüş mümkün görünmüyor o da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen. Çünkü, Şölen memleketi Konya'da Ak Parti Milletvekili aday adayı iken Isparta'daki görev yerine Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Yener Yıldırım atandı. Şölenin, Milletvekili adayı gösterilmemesi durumunda Bakanlıkta Daire Başkanlığı veya aynı düzeyde bir göreve getirileceğine dair söz aldığı belirtiliyor.