MHP İl Başkanı İsa Yalçın, partisinde yaşanan 'Akşener istifalarını' değerlendirdi: Milliyetçi Hareket Partisi'nden istifa ederek yeni bir parti olma yolunda gidenlerin ne yönde gittiğini ve nereye varacaklarını kamuoyunun taktirine bırakıyorum. Tepedeki bu fırtınalı hava dindikten sonra herkes Milliyetçi Hareket Partisi'nde yer edinmeye çalışacaklardır.

MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Akşener'in kuracağı yeni partiye yönelik Isparta'da yaşanan istifalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. "Biz kimsenin gitmesini istemeyiz ama gitmek isteyene de kal demeyiz" diyen İl Başkanı Yalçın, istifa edenlerin gittiği yerin yeni olmadığını söyledi. 

MHP içindeki tartışmaların huzursuzluk boyutuna gelmemesi için çoba gösterdiklerini kaydeden İl Başkanı Yalçın, şöyle konuştu:

"Yaklaşık yarıma asıra yaklaşan siyasi hayatı boyunca ülke için her türlü fedakarlığı yapmış, bundan sonra da yapmaya hazır olan bu hareketin içindeki bu tartışmaları parti içinde huzursuzluk boyutuna gelmemesi için elimizden gelen herşeyi yaptık. Buna inanıp mücadeleye bizimle devam eden arkadaşlarımız başımızın tacıdır. Ama özellikle ve bilerek 'bir huzursuzluk çıkaralım, çözüm bulamıyoruz. Başka yerlerde çözüm bulmamız lazım' gibi Milliyetçi Hareket Partisi'nin uzun yıllardır süre gelen emeğinin üzerine kendi kafalarında şekillendirdikleri bir yapı oluşturmak niyeti içerisinde olanlar oldu. Sayın Genel Başkanımız bunu net bir şekilde söyledi. Milliyetçi Hareketin kapıları açıktır isteyen bu kapıdan girer, isteyen çıkar. Milliyetçi Hareket Partisi'nde siyaset yapmak öyle çok kolay bir şey değil. Zaten kimse parti iktidarda olduğu için, çok lüks imkanlar, konforlu imkanlar olduğu için Milliyetçi Hareket Partisi'nde olmaz. Milliyetçi Hareket Partisi'nde fedakarlık yapmak için ve ülkenin kuruluş felsefesinin bir siyasi aksiyon haline getirmek için bir vardır. Bunu bilen arkadaşlarımız parti içerisinde muhalefet eden de oldu, etmeyen de oldu. Bu arkadaşlarımız partimizde kaldı. Ama özellikle bazılarının demek ki bir aileden kopmayı göze alabilecek kadar karar almış, yeni bir oluşum adıyla bu işin içerisinde olmalarını şöyle ifade ediyorum. 

Milliyetçi Hareket Partisi'nde siyaset yapma şansı bulamayanlar değil, artık Milliyetçi Hareket Partisi'nde artık siyaset yapmak istemeyenlerin tercihidir. Bu süreçte disiplin sürecinden mümkün olduğunca uzak durduk. 'Farklı düşünsünler ama farklı gruplar oluşmasın' dedik. Farklı gruplar oluşturmaya yönelik çalışmalar olunca Disiplin Kurulu olarak bu işin üzerine gittik. Disiplin Kurulu, parti içerisinde bağımsız bir yapıdır. İl ve ilçe teşkilatları olarak Disiplin Kurulu'na sevk edilen arkadaşlarımızdan savunma istendi.

Savunma istenen bazı arkadaşlar istifasını verdiler. Savunma verip de kalmak isteyenler sonuna kadar bu haklarını kullanacaklardır. Biz kimsenin gitmesini istemiyoruz. Ama gitmek isteyene de 'kesinlikle kal' demeyeceğiz."

Milliyetçi Hareket Partisi'nin kongre sürecini de değerlendiren Yalçın, şöyle devam etti:

"Biz listeleri hazırlarken her bir arkadaşımızı çok düşünerek ve arkadaşlarımızın siyasi olarak kararlarında şüphe duyduğumuz için değil ama o anki pozisyonlarının hizmet etme noktasında müsait olup-olmamaları anlamında düşünüldü. Ben uzun yıllardır Milliyetçi Hareket Partisi'nde il başkanlığı yaptım, merkez ilçe başkanlığı yaptım. Ve Ülkü Ocaklarında görev yaptım. İnanın bu kongrelerde ondan önceki kongrelere göre çok daha ciddi bir hevesle yönetimde veya delege olarak görev yapmak isteyen arkadaşlarımız vardı. Şu anki görev alan arkadaşlarımız hizmetine devam edecekler. Ama olmayanlar da bir sonraki dönemlerde partinin mensubu olarak, üyesi olarak çalışmalarına devam ediyorlar. Milliyetçi Hareket Partisi'nin kongrelerini çok farklı değerlendirmek lazım. Kongreler turnusol kağıdı gibi kişilerin niyetlerini, beyanlarını ve bundan sonraki süreçte yapacaklarını ortaya koyuyor. Bu anlamda biz kongre sürecini sürekli gözlem altında tutarız. Bu da bize yeni bir siyasi yol haritası belirlenmesi anlamında önemli bir kaynaktır. Kongre öncesinde mevcut durum analizi yaptık, önümüzdeki dönem için strtajek amaçları ve hedefleri tespit ettik. Bu stratejik amaç ve hedeflere ulaşacak teşkilat yapısı nasıl konumlandırılcaksa ona göre çalışmalar yaptık. Onun dışındaki söylemlerin hepsi Milliyetçi Hareket Partisi'ne atılan iftiralardır, bu emeğe karşı yapılan saygısızlıktır."

MHP İl Başkanı Yalçın, yeni parti söylemlerine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Bu süreçte 'biz merkez partiyiz. Milliyetçi Hareket Partisi'nin devamı değiliz' diyorlar ama Milliyetçi Hareket Partisi'nden ettirdikleri her istifayı basına taşıyarak kendilerine güç almaya çalışıyorlar. Milliyetçi Hareket Partisi'nden istifa ettirerek yeni bir parti olma yolunda gidenlerin ne yönde gittiğini ve nereye varacaklarını kamuoyunun taktirine bırakıyorum. Hiçbir yere varamazlar. Daha önce biz bunu Büyük Birlik Partisi ile yaşadık. Bu konuda tecrübeli bir siyasi partiyiz. 'Allah selamet versin. Herkes işine gücüne baksın' diyoruz ama sabah kalkıyorlar MHP, akşam yatıyorlar MHP' diyorlar. Heralde millete söyleyecekleri bir şey yok. Milliyetçi Hareket Partisi'ne muhalefet yaparak iktidar olmayı düşünüyorlarsa buyursun etsinler. Bizimle uğraşanları bir noktaya kadar hoşgörü ile karşılarız. Tabi ondan sonra da siyasi mücadelemize başlayacağız.

Biz ahde vefası olan bir partiyiz. Vefasızlığı da imansızlık olarak görürüz. Bugüne kadar gelmesinin sebebi özde kayma yapmadan, hiç kimsenin hakkını hukukunu ayaklar altına almadan siyaset yapmaya çalışıyoruz. Birilerinin siyasi hatırlarına ve hizmetlerine saygımız büyüktür ve böyle devam edecektir. Ama bunu siyasi fatura olarak önümüze koyup, biryerlerde kendilerine yer edinme mücadelesi içinde olanlarla bizim işimiz olmaz. Yarın göreceksiniz. Tepedeki bu fırtınalı hava dindikten sonra herkes Milliyetçi Hareket Partisi'nde yer edinmeye çalışacaklardır. Biz kin üzerine siyaset yapmıyoruz. Yarın da onlar için herhangi bir şey söylemeyeceğiz. Çünkü geçmişte de benzer olay yaşandığında söylememiştik. Ama gittiklerin yerin hala yenisi olamayıp, geçmişte siyaset yaptıkları yerdeki anıları ile eski görevleri ile biryerde olmaya çalışanların bir yere gelemeyeceklerini söylemeye çalışıyorum. Gittikleri yerin yenisi olamıyorlar. Hala Milliyetçi Hareket Partisi'nin eski yöneticisi, eski il başkanı gibi söylemlerde bulunuluyor. Bu bir yere kadar götürür."

Akşener'in olağanüstü kongre sürecine imza desteği veren Yalvaç, Senirkent ve Sarıidris Belediye Başkanlarıyla ilgili de açıklama yapan Yalçın, "Hiçbir belediye başkanımızla en ufak sıkıntımız yok. Biz imza veren-vermeyen değil, bugün Milliyetçi Hareket Partisi'nin politikalarına ne kadar destek verdi ve sayın Genel Başkanımızın bu duruşunun neresinde olduğu konusunda artık hepimiz netiz. Özellikle 15 Temmuz Milliyetçi Hareket Partisi'nin  liderinin söylediklerinin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Dolayısıyla bunu anlayarak, 15 Temmuz sonrasi sürece destekleri ve referandum sürecindeki çalışmalarıyla 'ben de varım' diyen herkesle yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.