Özel Davraz Yaşam Hastanesi’nde geçtiğimiz hafta göreve başlayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Çınar, bilhassa kış aylarında hava kirliliğine dikkat edilmesi gerektiğini, zira hava kirliliği yüzünden dünyada her yıl 1.3 milyon insanın öldüğünü söyledi. Dr. Çınar, ayrıca kirleticilere uzun süre maruz kalma sonucunda sağlık üzerinde kronik etkiler ortaya çıkabileceğinin altını çizdi. Uzman Dr. Zeynep Çınar hava kirliliğinin önemiyle ilgili olarak kendisiyle görüşen muhabirimize şu bilgileri verdi:
            “Hava kirliliği; atmosferde toz, duman, gaz, su buharı şeklindeki kirleticilerin, insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye erişmesidir. Trafik, sanayi ve ısınma sistemleri hava kirliliğinin başlıca kaynaklarıdır. Ayrıca hızlı kentleşme, şehrin yanlış bölgelere kurulması, kalitesiz yakıtlar ve uygun olmayan yakma sistemleri de hava kirliliğinin artmasına yol açmaktadır.
            Hava kirleticilerindeki günlük artışlar çeşitli akut sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Örneğin; hava kirletici parametrelerin yoğunluğunun artması, astım ataklarında artışa yol açmaktadır. Kirleticilere uzun süreli maruz kalma sonucunda sağlık üzerinde kronik etkiler de ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 yılı raporuna göre, dış ortam hava kirliliğinin dünya çapında yılda 1.3 milyon kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir.
            Hava kirliliğinin olumsuz etkileri sağlıklı kişilerde dahi gözlenmekle birlikte, bebekler ve çocuklar, gebeler, yaşlılar, Kronik solunum ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar ve sigara kullananlar, hava kirliliğinden daha kolay etkilenmekte ve daha ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Hava kirliliğinin sağlık üzerine etkisi öksürük ve bronşitten, kalp hastalığı ve akciğer kanserine kadar değişmektedir. Hava kirliliği arttıkça, solunum sistemi hastalıklarında artış; astım, kronik bronşit ve kronik obstrüktif akciğer hastalarının (KOAH) kötüleşmesi, kalp hastalarının alevlenmesinde, kanser görülme sıklığında ve erken ölümlerde artış görülmektedir.
            Hava kirliliğinin zararlı etkilerinden korunmak için mümkün olduğunca hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya, atkı ve maske takarak solun yollarının korunmasına özen gösterilmelidir.”