Eğirdir Gölü bilindiği üzere Türkiye'nin ikinci en büyük tatlısu gölüdür. Dünyadaki içme suyu kaynaklarının son derece kısıtlı olduğu ve buna karşın dünya nüfusunun çok hızlı bir şekilde arttığı düşünülürse, içme suyu rezervlerinin önemi bir kez daha anlaşılacaktır.

Tüm göllerimizde olduğu gibi Eğirdir gölünde de fazla su tüketimi, kirlilik, kontrolsüz avcılık vb problemler bulunmaktadır. Sadece bölgemiz ve ülkemiz değil, aynı zamanda global ölçekte önemli olan Eğirdir gölü için, daha fazla geç kalınmadan sürdürülebilir kullanım yöntemlerinin ortaya konulması gerekmektedir.

  Sürdürülebilir kullanım ancak Yönetim Planlaması ile gerçekleştirilebilir. Eğirdir Gölünde Yönetim Planlaması çalışmaları da bu noktadan hareketle başlatılmıştır, j Bu konu öncelikle Valilik ve İl Genel Meclisinde değerlendirilerek görüş alınmış, daha sonra konusunda uzman olan Üniversite yetkilileri ve İlgili Kamu kurumlarından birer temsilci; seçilerek bir çalışma grubu oluşturulmuştur.

  Söz konusu Yönetim Planlamasının Koordinatörlüğü, FÜ Çevre ve Orman Müdürlüğüne verilmiştir. Uzmanlar kendi konuları ile ilgili araştırmaları derleyerek bir veri bankası oluşturmaya başlamışlar böylece Planın ilk aşaması olan tanımlama ! aşamasına geçmişlerdir. Tanımlama aşamasının başlangıcı ile birlikte, ilgi gruplarına ve kamuoyuna bilgilendirme i toplantıları da yapılmaya başlanmıştır.

  Valilik bünyesinde İl Çevre ve Orman Koordinatörlüğünde yapılan bu bilgilendirme toplantılarının ardından Odak gruplarla toplantılara; geçilmiştir. Odak Grup toplantılarının ilki Eğirdir İlçesinde Muhtarlarla bilgi alışverişi şeklinde yapılmıştır. Bu Toplantının amacı yörede yaşayan köylüleri temsilen muhtarların göl ve çevresi | ile ilgili sorunlarını ve sıkıntılarını dinlemek ve konunun uzmanları tarafından sorunlarına çözüm aramak ve Yönetim Planının gerekliliğini vurgulamak olmuştur.

  Bundan sonraki aşama arazide yapılacak değerlendirmeler ve araştırmalar olacaktır. Bu Kapsamda da çalışma grubu üyelerinin tüm göl çevresinde yaptığı bir arazi çalışmasında sorunlar I yerinde tespit edilmiş ve uzmanlar tarafından belgelenerek tartışılmıştır.

  Diğer taraftan yörede yaşayanların sosyo-ekonomik yapılarını ortaya koyacak olan Sosyo Ekonomik Analiz Anketleri uzmanları tarafından hazırlanmış ve uygulama aşamasına gelinmiştir. I Tüm bu araştırmaların sonucunda, İdeal hedefler belirlenerek, uygulanacak faaliyetler ortaya | konulacaktır.