Kaybolmaya yüz tutan sahhaflık mesleğini 20 yıldır yaşatan Bedreddin Aykan, küçücük dükkanında 30 binden fazla kitaba sahip. Türkiye'de kolay kolay bulunamayacak el yazma, Osmanlıca, Latince, Fransızca ve Almanca eserlere ulaşmak mümkün.

Ama artık O büyük bir aşkla yaptığı mesleğinden soğudu, eski heyacanını yitirdi. Çünkü 30 bin kitap içerisinde tespit edilen 1-2 kitap için 'korsan kitap satıcısı' damgası yedi, ilk defa yapılan Kitap Fuarı'nda unutuldu, yıllardır kapısını çalan olmadı.

Binlerce insanın her gün gelip-geçtiği, şehrin tam merkezinde 'bilinmez bir değer' var. Bilindik bir pasajın zemin katında her tarafı kitapla kaplı bir işletme. Bilen yok, gören yok, uğrayan yok. O bir sahhaf.

Türkiye'de kaybolmaya yüz tutan mesleklerin başında sahhaflık geliyor. Bilgi alışverişlerinin yapıldığı ortamların oluştuğu sahhaflarda elden düşme kitap alım-satımı artık nostaljide kaldı. Yerini daha çok sınavlarda işe yarayacak ders ve test kitaplarının satıldığı 2.el kırtasiyeler aldı.

ISPARTA'DA BİR SAHHAF

İşçi Emeklisi Bedrettin Aykan, kaybolmaya yüz tutan mesleklerin başında gelen sahhaflığı Isparta'da zor şartlara rağmen yaşatmaya, ayakta tutmaya çalışıyor. Fatih Pasajı zemin katındaki küçücük dükkanında sahhaflık yapan Bedrettinr Aykan, 30 binden fazla kitaba sahip. İşyerinde bulunan eserler arasında Türkiye'de kolay kolay bulunamayacak el yazma, Osmanlıca, Latince, Fransızca ve Almanca eserler bulunuyor. 

BELKİ DE TÜRKİYE'NİN EN ZENGİN KÜTÜPHANESİ

10 yıl halıcılık, 10 yılda şimdiki işyerinin bulunduğu pasajda çaycılık yapan Bedrettin Aykan, emekli olduktan sonra sahhaflık yapmaya başladı. İkinci el kitapları alım ve satım işine başlayan Bedrettin Aykan, 20 yılda belki de Türkiye'nin en zengin kütüphanesini oluşturdu. Ama bilinmiyor, görülmüyor. Bu durum dedesinden genetik olarak geçen kitap aşkını ve heyecanını bitirmiş, şevkini kaybetmiş. Neredeyse 20 yılın emeği olan işyerini satma noktasına kadar gelmiş. 

TÜRKİYE'DE BULUNAMAYACAK DEĞERLİ ESERLER VAR

20 yıldır sahhaflık yapan Fatih 2.El Kitap Pazarı Sahibi Bedrettin Aykan, yaptığı işi, yaşadığı duyguları ve düşüncelerini Akdeniz ile paylaştı:

"1998 yılında bu dükkanı açtım. 20. yılıma giriyorum. 20 yıldır bu küçücük mekanda sahhaflık yapıyorum. Türkiye'de bulunmayacak kadar değerli eski kitaplar var. Ama istenilen bir kitabı annında bulmak mümkün değil. Kendim aşağı yukarı yerini biliyorum. Gelen tüm kitapları temizlerim, tek tek yerleştiririm. Bu yüzden yerini bilebiliyorum.

Aslında 2.el kitap pazarıyız. Ancak diğerlerinden farklıyız. Onlar genellikle yenileri satıyorlar. Üniversite sınav ağırlıklı, KPSS ağırlıklı kitaplar. Bizde Osmanlıca, Latince, Fransızca, Almanca, el yazması gibi kitaplar var. 

KİTAP SEVGİSİ BİZDE IRSİ DEDEMDEN BANA GEÇTİ

Kitap sevgisi bana dedemden geçti. Irsi bir durum. Kitap işi bir gönül işi. İnsana üste para versen okumaz. Bu bir gönül işi. Öbürü gelir sizden 100 TL'lik kitap alır-gider. Bu yer artık bana dar geliyor. Burası benim kendi mülküm. Başka kiraya gitmek istemedim. Yetkililer, ilgililer benim burada olduğumu bile bilmiyor. Isparta'da Kitapçılar Derneği veya odası yok. Bakkallar Odası'na tabiyiz. Her yıl aidat ödüyoruz ama adresimi bilmezler. 

Kültür Müdürlüğü'nden satış için sertifika alıyoruz. 3 yılda bir gidiyoruz o zaman görüyolar. Burayı hiç ziyaret etmediler. Onlar bizi araştırmıyorlar biz de kimseyi araştırmıyoruz. 

KİTAP FUARI'NDA 10 METRE BİR YER AYRILSIN İSTERDİM

Sahhaf eski kitapları alıp satan anlamında. Daha önce  birkaç arkadaş vardı, bazıları gitti. Bazıları da yeniye döndüler. Eski kitap alıp, satmıyorlar. Yeni kitap alıyorlar. Isparta'da bir tek ben kaldım. Isparta Kitap Fuarı açılıyor bizim haberimiz olmuyor. Haberimiz olmuyor derken açıldığını biliyorum. Bana arkadaşlar geldi 'hadi kitap fuarına gidelim' dediler. 'Ben gitmiyorum, protesto ediyorum' dedim. Bize orada 10 metre küçücük bir yer veremezler miydi? Bu işi organize edenler bizi tanımıyorlar.

BURADA KORSAN KİTAP OLUR MU?

3 yıl önce devlet 'korsan kitap satıyor' diye ceza verdiler. 30 bin kitap var burada. 1-2 tane korsan olabilir mi? Olabilir. O 2 kitap için 'sen korsan kitap satıyorsun' diyorlar.

Bana cezayı veren hakime söyledim. 'Gelin benim dükkanıma, bakın korsan satıyor muyum?' diye. Ama çok işi olduğu için gelemediler. Buraya gelen polis bakıyor 1-2 kitap buluyor, cezayı basıyor. 

ŞEVKİM KIRILDI HEYECANIM BİTTİ

Burayı bilen için önemli kültür değeri. Toplum olarak kitap okuyan  bir toplum değiliz. Dışarda binlerce kitap var. Kimse çalmıyor. Bunu kitap okumayan zaten almaz. Kitap okuyan da zaten hırsızlık yapmaz. Üniversitedeki çocuklar burada eğitim amaçlı gelebilirler. Kitapların adı, sayısı bilgisayara yüklenebilir. İstediğin kitabı hemen bulabilirsin o zaman. Maalesef Devlet görevlileri benim şevkimi kırdı. Eski heyecanım kalmadı. O zaman satacaktım, müşteri çıktı ama kaldı. Ama şimdi satmam. Gücüme gitti."