Saat 14.00’da festival çelenginin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından festival Belediye önü- 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanına kadar sürecek olan açılış korteji ile devam etti. Çocuklara yönelik atölye çalışmalarının yapıldığı festivalde, Fevzi Paşa İlkokulu Bahçesinde Yarışma ve spor etkinlikleri yapıldı. Kızılcahamam’daki toplantılarından dolayı festivale Ak Parti milletvekilleri ve yönetimden katılım olmadı
Festivalde konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Yurt içi ve yurt dışından gelerek bugün bizleri yalnız bırakmayan kıymetli misafirlerimiz, Gülün Dünyadaki merkezi Isparta’mızda düzenlemiş olduğumuz Uluslararası Gül Festivalimize hoş geldiniz.

Milletvekillerimiz Kızılcahamam’daki toplantılarından dolayı bugün aramızda bulunamadılar. Buradan kendilerine selamlarımı iletiyor, desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Sözlerime şehrimizi ülkemize ve dünyaya tanıtan, Isparta’da Gülistan ve Gülhane tesis ederek yağ gülü tarımının başlamasına, gelişimine önderlik ederek yaklaşık 130 yıldır, Isparta’nın tarihinin, kültürünün ve ekonomisinin gül ile şekillenmesine vesile olan, 75 yıllık hayatının büyük bir bölümünü, servetini ve mesaisini güle adayan merhum Gülcü İsmail Efendi’yi rahmet ve minnetle anarak başlamak istiyorum.  Isparta’mız gül şehri, gül kokulu insanların kenti. Gülün hem manevi hem de maddi anlamda değeri bizim için çok önemli. Bizler bu değerin bilincindeyiz ve kıymetini de iyi biliyoruz. Isparta’mızda şimdi artık Gül Zamanı diyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz Gül Festivalini ne yazık ki pandemiden dolayı, 2 yıldır festival havasında kutlayamamıştık. Çok şükür ki, bu yıl yine hep beraber, iç içe, mutlulukla güller diyarında buluştuk.  Kozmetik sanayisinde kullanılan dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’inin Isparta’dan karşılanıyor olması ilimiz için büyük bir onur, ülkemize kazandırdığı ekonomik değer olarak bizlerin gurur kaynağıdır. Isparta, bölgemizin havası, suyu, toprağı, güneşiyle dünyanın en kaliteli yağ gülünü üretmektedir. Bu bizler için büyük bir avantajdır. Isparta’mız, Türkiye’de verimli güneşi en dik alan illerden biridir. Bu da bölgemizde gülün yanı sıra son yıllarda adından söz ettiren lavanta, zambak başta olmak üzere 800’e yakın endemik, tıbbi ve aromatik bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Bırakın ülkemizi, dünyanın birçok yerinde bunu görmek mümkün değildir. Isparta dünyada özel yerlerden biridir.

Gül toprağını, havasını seçer, bu da gülü Isparta’mıza özel bir bitki yapmıştır. Gül üretimi bugün 12 bin civarında ailemiz ile 38 bin dekarlık bir alanda Isparta’mız için en büyük ekonomik değerlerden birisidir. 38 bin dekardan yılda 15 bin tonun üzerinde gül çiçeği elde edilen Isparta’mız toplanan gülleri damıtarak gülyağı, konkret ve gülsuyu olarak ayrıştırmaktadır. 4 ton gül yaprağından 1 kg gülyağı üretimi çok emek gerektiren hassas bir konudur. Dünyaca ünlü bütün parfümlerde, koku ve kokunun kalıcılığını sağlayan hammadde gülyağı olmakla birlikte sağlık alanında, ilaç sanayinde de önem arz etmektedir. Gülyağı, Avrupa ve ABD başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir. Gerek yurt içi gerek yurt dışı gülsuyu ve güle dayalı kozmetik ve gıda ürünleri ile lavanta yağı satışları da dikkate alındığında toplamda ülkemize ve ilimize önemli bir ekonomik katkı sağlamaktadır. 

Tabi ki, başta gülümüzün gıda, kozmetik, sağlık gibi birçok alanda kullanılması, şehrimize önemli ekonomik kazanç sağlaması çok güzel bir olaydır. Ancak son yıllarda gül turizmimizde de ciddi anlamda gelişmeler yaşamaktayız ve bu gelişmeler ilimize ayrıca önemli bir değer kazandırmaktadır. Isparta Belediyesi olarak bizlerde gül ve kozmetik sektörünün gelişmesi, ekonomik girdilerin arttırılmasına yönelik çalışmalara hız verdik. İlimizdeki sektör temsilcilerinin ürünlerindeki kalite düzeyinin daha yukarılara çıkartılması, kümelenmesi marka değerinin artırılması, gülden elde edilen gelirin hak ettiği seviyeye çıkarılması noktasındaki çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz. Kozmetik sektörü hiçbir zaman yok olmayacaktır. Devamlılığı olduğu için bizlerde dünyanın en kaliteli gülyağını hammadde olarak değil, ürün olarak piyasaya sürülmesi katma değer anlamında şehrimize daha büyük ekonomik katkı sağlamaktadır. Kozmetik ile ekonomiye kazandırılmasının şehrimiz ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisine ciddi bir döviz girdisi sağlayacağını düşünmekle birlikte, bu değerimizi turizm olarak da değerlendirme noktasında önemli adımlar atmaktayız. Bunun meyvelerini de almaya başladığımızı buradan gururla sizlerle paylaşmak isterim.

Bugün gülün sanayisi kadar turizmi de şehrimiz için büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin birçok ilinden olduğu gibi Japonya, Güney Kore, Çin, Tayvan gibi ülkeler başta olmak üzere çeşitli ülkelerden mayıs ve haziran aylarında gül sezonunda Isparta’mıza yüzbinlerce turist gül bahçelerindeki görsel güzelliği yaşamak ve bu havayı teneffüs etmek için şehrimize turlar düzenlemektedir.  Tabi ki, son yıllarda ilimiz gülün yanı sıra lavanta ve zambak konusuna da ciddi bir eğilim göstermiştir.

Özellikle gül ve lavantanın tarımsal değerinin yanında bizlere sağlamış olduğu turizm değeri çok önemli. Maddi değerinin yanı sıra şehrimizin bilinirliğinin artırılması, gül ve lavanta dendiğinde Isparta’nın akla gelmesi önemlidir bu da Isparta’mızda marka değer oluşturulmasına önemli bir katkı sunmaktadır. Isparta’mız turizm ve tarım noktasında büyük vizyona ulaşmıştır. Artık iklimiyle, tarımıyla, turizm ve doğasıyla, güneşi ve suyuyla üreticilerimiz, Ispartalılarımız bu şehrin nimetlerinden faydalanmaktadır.

MHP’nin Zafer Şöleninde Ahmet Şafak sahne alacak MHP’nin Zafer Şöleninde Ahmet Şafak sahne alacak


 
Bu da üreticilerimizi olduğu kadar bizleri sevindirmektedir. İlimize yurt içi ve yurt dışından gelerek festivalimize renk katan, Ankara Mamak Belediyesi Seymenler Grubuna

Nazilli Belediyesi Halk Oyunları Gurubuna Adana Seyhan Belediyesi Halk Oyunları Gurubuna İzmir Aliağa Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Gurubuna Giresun Belediyesi Halk Oyunları Gurubuna Ankara Kuzeyin Uşakları Gurubuna Pendik Pefok Halk Oyunları Gurubuna Fethiye Likya Halk Oyunları Gurubuna Ve Makedonya’ya  Gürcistan’a Kazakistan’a Kırgızistan’a Polonya’dan gelen misafirlerimize, Ayrıca festivalimize katılan sanatçılarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımıza ‘Isparta’da şimdi gül zamanı’ diyor, Uluslararası Gül Festivalinin güzellikler getirmesini diliyorum. Gül hasadına başlayan hemşehrilerime de bereketli bir sezon ve bol kazançlar temennisinde bulunuyorum.” dedi

GÜL BİR MEDENİYET SİMGESİDİR

Bir Çiçekle bu kadar bütünleşen başka bir şehri olmadığına değinen Isparta Valisi Aydın Baruş, “ Gülün Şehrimize kazandırdığı bu güzellikleri, bu değeri muhafaza etmek, bu kıymeti daha da artırmak için Ispartalılar olarak gayretimizi artıracağız” dedi.

Vali Aydın Baruş, “Gül Bir Medeniyet Simgesidir. Gül Bizim Medeniyetimizin Sembolüdür. Gül", Sevgili Peygamberimizin oluşturduğu sevgi ve kardeşlik medeniyetinin adıdır. Gülün güzelliği ifade eden çiçekler arasında ayrı bir yeri var. Aşıklar ve şairler Peygamber Efendimizi gül ile bütünleştirir ve bu isimle överler. Gül Çiçeklerin En Güzelidir. Gül Hayatın Her Anında bizimledir. Rengini, kokusunu, tadını her zaman hissettirir bizlere. Gül müjdeleyicisidir hayatımıza dair her güzelliğini . Gülün Güzelliğini Sadece Kendisi Yaşamaz Isparta İnsanı. Dünyanın dört bir tarafına yayar onun kokusunu. Türkiye’de Gül Üretim Alanlarının % 80’i Isparta’dadır. Türkiye’nin Gül Üretiminin % 85’ini Isparta Gerçekleştirir. Gül’ün güzelliğini görmek isteyen, kokusunu duymak isteyen herkesi çağırır Isparta. Ülkemizin ve Dünyanın dört bir tarafından ziyaretçi alır Şehrimiz. Gül bu manada Isparta Ekonomisi için büyük bir güç sağlar. Bir Çiçekle bu kadar bütünleşen başka bir şehir yok dünyada. Gülün Şehrimize kazandırdığı bu güzellikleri, bu değeri muhafaza etmek, bu kıymeti aha da artırmak için Ispartalılar olarak gayretimizi artıracağız. Gülün Vatanı olan Isparta’mızı dünyaya tanıtmak için düzenlenen Gül Festivali’nin şehrimiz için önemi büyüktür. Isparta Gül Festivali kapsamındaki etkinliklere tüm hemşerilerimizi davet ediyoruz   “ dedi.