banner121

Gül Suyu Nasıl Bozulur

Gül Suyu, Uygun Koşullarda Muhafaza Edilmediği Durumlarda Hızla Bozularak Ekşiyor...

Isparta 10.10.2009, 06:55 10.10.2009, 06:55
Gül Suyu Nasıl Bozulur

Gül Suyunun Bozulma Nedenleri Araştırıldı -Sdü Gül Ve Gül Ürünleri Araştırma Ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Baydar: -''Kozmetikte Ve Tıpta Şifa Dağıtan Gül Suyu, Uygun Koşullarda Muhafaza Edilmediği Durumlarda Hızla Bozularak Ekşiyor, Kendine Özgü Kokusunu Ve Faydasını Kaybediyor''

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) Müdürü Prof. Dr. Hasan Baydar, kozmetik ve tıp alanında etkin yeri bulunan gül suyunun uygun koşullarda muhafaza edilmediği durumlarda hızla bozularak ekşidiğini, kendine özgü kokusunu ve faydasını kaybettiğini bildirdi.
    

Baydar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta gülünün sadece kozmetik alanında değil tıp dünyasında da yararlarının keşfedildiğini hatırlattı.
    

Isparta gülünün damıtılması sırasında yan ürün olarak elde edilen gül suyunun, kozmetikte cilt bakım toniği, geleneksel tıpta ateş düşürücü, antiseptik ve mide rahatsızlıklarını giderici, gıda endüstrisinde koku ve tat verici olarak yaygın şekilde kullanıldığına işaret eden Baydar, şunları söyledi:
     ''Gül suyunun cilt rahatsızlıkları ve yaralanmalarına karşı iyileştirici gücünü, öğrenmeyi kolaylaştırıcı ve hafızayı güçlendirici etkisini, kırışıklıkları gidermede ve yaşlanma belirtilerini geciktirmede tonik etkisini, serinletici ve ateş düşürücü özelliğini modern tıp henüz yeni yeni keşfetmeye başlamıştır. Bu kadar yararlı ve son derece natürel olan bir ürünün daha uzun süreli korunması gerekir.''
    

Gül suyunun bozulma nedenleri konusunda araştırma yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Baydar, kozmetikte ve tıpta şifa dağıtan gül suyunun özellikle uygun koşullarda muhafaza edilmediği durumlarda hızla bozularak ekşidiğini, kendine özgü kokusunu ve faydasını kaybettiğini ifade ederek, bu sorunun sadece tüketicileri değil aynı zamanda gül suyu üreticilerini de çok yakından ilgilendirdiğini vurguladı.
    

Bu önemli sorunun nedenlerini ve gül suyunun bozulmaması için hangi önlemlerin alınması gerektiğini araştırdıklarını ifade eden Baydar, bir yıl süren araştırma sürecinde gül suyu numunelerini bir takım kimyasal analizlere ve biyolojik testlere tabi tuttuklarını bildirdi. 

     
     BAKTERİYEL ENFEKSİYONDAN KAYNAKLANIYOR
     
     Araştırma sonucunda, gül suyunun asıl ekşime nedeninin bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklandığını gördüklerini anlatan Baydar, şunları kaydetti:
     ''Gül suyunun, üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar, steril olmayan muhafaza koşullarında bekletilmesi ekşimenin en önemli nedenidir. Ayrıca muhafaza süresince ışık, sıcaklık ve hava ekşimeyi hızlandırmaktadır. Gül suyunun tazeliğini koruması için mutlaka ışık ve hava geçirmeyen kutularda ve serin bir ortamda saklanması gerekiyor. Ayrıca dolum sırasında gül suyu şişesinin hava kalmayacak şekilde iyice doldurulması veya kapak altı boşluğundaki havanın yerine inert azot basılması raf ömrünü artırmaktadır. Gül suyunun süt gibi pastörize edilmesi veya UV ışınından geçirilmesi gibi antimikrobiyal uygulamalardan da çok olumlu sonuçlar aldık. Şunu önemle vurgulamalıyım ki gül suyunun ekşimesini önlemek ve raf ömrünü artırmak için kullanılacak kimyasal maddeler, gül suyunun natürelliğini bozmamalı ve insan sağlığına hiçbir zararlı etkisi olmamalıdır.''
    

Baydar, gülü işleyen üreticiler ile gül suyunu kullanan tüketicilerin bu tavsiyelere dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

haber32
haber32
Yorumlar (0)
haber32 haber32
22°
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Siz Yada Ailenizden biri Covid19 Virüsüne Yakalandınız mı?
Namaz Vakti 16 Mayıs 2021
İmsak 04:02
Güneş 05:40
Öğle 12:59
İkindi 16:49
Akşam 20:08
Yatsı 21:39
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 40 84
2. Galatasaray 40 84
3. Fenerbahçe 40 82
4. Trabzonspor 40 71
5. Sivasspor 40 65
6. Hatayspor 40 61
7. Alanyaspor 40 60
8. Karagümrük 40 60
9. Gaziantep FK 40 58
10. Göztepe 40 51
11. Konyaspor 40 50
12. Başakşehir 40 48
13. Rizespor 40 48
14. Kasımpaşa 40 46
15. Malatyaspor 40 45
16. Antalyaspor 40 44
17. Kayserispor 40 41
18. Erzurumspor 40 40
19. Ankaragücü 40 38
20. Gençlerbirliği 40 38
21. Denizlispor 40 28
Takımlar O P
1. Adana Demirspor 34 70
2. Giresunspor 34 70
3. Samsunspor 34 70
4. İstanbulspor 34 64
5. Altay 34 63
6. Altınordu 34 60
7. Ankara Keçiörengücü 34 58
8. Ümraniye 34 51
9. Tuzlaspor 34 47
10. Bursaspor 34 46
11. Bandırmaspor 34 42
12. Boluspor 34 42
13. Balıkesirspor 34 35
14. Adanaspor 34 34
15. Menemenspor 34 34
16. Akhisar Bld.Spor 34 30
17. Ankaraspor 34 26
18. Eskişehirspor 34 8
Takımlar O P
1. Man City 36 83
2. M. United 36 70
3. Leicester City 36 66
4. Chelsea 36 64
5. Liverpool 35 60
6. Tottenham 36 59
7. West Ham 36 59
8. Everton 35 56
9. Arsenal 36 55
10. Leeds United 36 53
11. Aston Villa 36 49
12. Wolverhampton 36 45
13. Crystal Palace 36 44
14. Southampton 36 43
15. Burnley 36 39
16. Newcastle 36 39
17. Brighton 36 38
18. Fulham 36 27
19. West Bromwich 35 26
20. Sheffield United 35 17
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 36 80
2. Real Madrid 36 78
3. Barcelona 36 76
4. Sevilla 36 74
5. Real Sociedad 36 56
6. Real Betis 36 55
7. Villarreal 36 55
8. Celta de Vigo 36 50
9. Athletic Bilbao 36 46
10. Granada 36 45
11. Osasuna 36 44
12. Cádiz 36 43
13. Levante 36 40
14. Valencia 36 39
15. Deportivo Alaves 36 35
16. Getafe 36 34
17. Huesca 36 33
18. Real Valladolid 36 31
19. Elche 36 30
20. Eibar 36 30

Gelişmelerden Haberdar Olun

@