İyi Tarım Uygulamalarına uygun Gül üretimi yapan üreticilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından büyük destek sağlanmaktadır.

Türkiye’de yağlık gül çiçeği sadece Isparta ve çevresinde (Göller Bölgesi) yetişmekte olup, Mayıs ve Haziran aylarında hasat edilmektedir. Üretilen gül çiçeğinin işlenmesinden gül yağı, gül suyu ve gül konkreti üretilmektedir. Üretilen gül yağı ve gül konkretleri parfüm ve kozmetik sanayisinde kullanılan en pahalı ham maddelerdendir. Gül yağının %90’ı ve gül konkretinin %100 ‘ü ihraç edilmektedir.

Dünyada gül çiçeği üretimi yapan Türkiye ilk sırada yer almaktadır. Üreticilerin gül yağı ve gül konkretleri tamamen dünya parfüm ve kozmetik sanayisinde işlem görmektedir.

İlimizde çok yıllık olarak yetiştirilen yağlık gül bitkisi üreticileri 8 Nisan 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararına göre destekleme tablosunun 3. grubu olan Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Endüstri Bitkileri alanları içerisinde yer aldığından 2015 yılında dekar başına 7,9 TL mazot ve 8,25 TL gübre desteği olmak üzere toplam 16 TL desteklemeden yararlanacaklardır.

Ayrıca 2015 yılında “İyi Tarım Uygulamaları”na uygun üretim yapacak üreticilere yapılacak destekleme kalemine İlimizde yetiştirilen Gül’de dahil edilmiştir. Daha önceki yıllarda meyve, sebze ve örtüaltı olarak iki kalemden oluşan desteklemelere 3. bir kategori olan “Süs Bitkileri, Tıbbi Aromatik Bitkiler” başlığı eklenerek İlimiz için spesifik ve stratejik bir ürün olan Isparta gülümüz de bu kategori altında desteklemeye tabi olacaktır. İyi Tarım Uygulamaları yapan Süs Bitkileri, Tıbbi Aromatik Bitkiler üreticileri (Gül, Lavanta vb) 100 TL/da desteklemeden yararlanacaktır.

Bu şekilde bu güne kadar Mazot ve Gübre desteği gül alan üreticilerimiz İyi Tarım Uygulamaları desteği ile ikinci bir destekten yararlanmış olacaklardır. Böylece yağlık gülde dekar başına toplam 116 TL destekleme yapılacaktır.