Yağışların yerini etkili sıcakların aldığı şu günlerde Gülbirlik’in gülçiçeği alımı yaptığı merkez sayısı da 40’ı geçmiş durumda. Bu sayının önümüzdeki günlerde 50’ye ulaşması bekleniyor.

ÜRETİCİLERİMİZE İKİ AYRI ÖN ÖDEME YAPACAĞIZ… 

Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’inin tek başına karşılandığı Isparta’da bir yandan Gülçiçeği alımları devam ederken, bir yandan da üreticileri Gülçiçeği taban fiyatının ne kadar olacağına ilişkin heyecanlı bir bekleyiş sarmış durumda. Ancak Gülbirlik yönetimi bu yıl ilk kez üreticilere kampanya ortasında ve sonunda olmak üzere iki ayrı ön ödeme yapmaya hazırlanıyor. Belirlenecek kilogram fiyatı üzerinden yapılacak ön ödemelerle üreticilerin mağdur olmaması sağlanacak ve ihtiyaçları da karşılanmış olacak. Gülçiçeği taban fiyatı belirlendikten sonra hesap kapatma işlemi uygulanacak ve üreticilere belirlenen fiyat üzerinden daha önce aldıkları ön ödeme bedeli düşülerek geri kalan kısmı da ödenmiş olacak. 

Konuyla ilgili olarak Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik,  gül üreticilerini sevindiren açıklamalarda bulundu. Çelik, geçtiğimiz yılların aksine bu yıl ilk kez gül üreticilerine kampanyanın ortasında ve sonunda olmak üzere belirlenecek kilogram fiyatı üzerinden üreticilerin topladıkları gül miktarına göre iki kez ödeme yapacaklarını ve fiyat belirlendikten sonra da hesap kesimi yaparak belirlenecek taban fiyat üzerinden üreticilerin bedellerinin tamamen kapatılmış olacağını söyledi.  Çelik, konuya ilişkin açıklamasında şöyle dedi:

“Bu yıl ara ödeme konusunda farklı bir uygulamamız var, biz bu konuda  üreticilerimizi SMS yoluyla ilettiğimiz gibi  alım merkezlerimizde de astığımız levhalarla duyurduk. Biz bu yıl farklı bir ödeme politikası takip edeceğiz Yani 15 Haziran’a kadar olan süreçte  diyelim bir ödeme yapacağız, vatandaş ne kadar gül vermiş toplamda 5 bin kiloluk bir rekoltesi var ama 15’ine kadar bir ton gül vermiş tespit edeceğimiz kilogram başı fiyatı üzerinden ön ödeme  yapacağız, arkasından kampanya bittikten sonra 15’inden sonra teslim ettikleri gülçiçeği tutarı kadar da işini görsün, ihtiyacını karşılasın borçlarını ödesin düşüncesiyle ikinci bir ödeme daha yapacağız.  Son ödeme yani hesap kapatma işi de gülçiçeği fiyatı tespit edildikten sonra olacak. Üreticilerimiz şu günlerde alım merkezlerine teslim edecekleri gül miktarı ne kadar çok olursa alacakları para da o kadar fazla olacak.”

Mustafa Özer Başkanlık koltuğunu çocuklara devretti Mustafa Özer Başkanlık koltuğunu çocuklara devretti


 
BİZ ÜRETİCİMİZİN İYİ GÜNÜNDE DE KÖTÜ GÜNÜNDE DE HEP YANLARINDA OLDUK

Bu arada Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, her yıl olduğu gibi bu yıl da gülçiçeği taban fiyatının verilebilecek en yüksek seviyede belirleneceğini ve bu konuda üreticilerin kendilerine güvenmesini ve
hiç endişe etmemelerini istedi. Çelik, “Biz biliyorsunuz Gülçiçeği bedelini kampanyamız bittikten sonra kazancımıza bakıp ona göre bir fiyat tespit ediyoruz. Bu geçmişte de böyle oldu, bugün de bugün de böyle olacak yarın da öyle olacak. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da üreticilerimizi bu konuda mağdur etmeyeceğiz, piyasanın en yüksek rakamını vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Üreticilerimiz sabahın erken saatinde uykularından fedakarlık edip gül bahçelerine geliyorlar, emek veriyorlar, gül bahçelerine masraf yapıyorlar bunları görmemezlikten gelemeyiz. Üreticilerimizin alın terini en yüksek seviyede vermenin çabası içerisinde olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Üreticilerimize geçmişte olduğu gibi en iyisini yapmaya gayret edeceğiz, Allah utandırmasın” dedi. 

GÜLBİRLİK BASİRETLİ TÜCCAR GİBİ DAVRANMAK ZORUNDADIR

Gülbirlik olarak her zaman birliğin menfaatlerini düşünmek zorunda olduklarını kaydeden Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Gülbirlik bir kamu kuruluşu değildir. 2000 yılından sonra yeniden yapılandırılmış ve özerkleşmiştir. Bakanlığın denetimine tabiyiz. Ancak tarım satış kooperatifleri özel sektör gibi özel bir yapıya sahipdir. Kar ve zararı düşünmek zorundayız. Basiretli bir tüccar gibi davranmazsak o zaman bakanlık bunun hesabını sorar." Dedi.

BİZ 35 YILDIR O KÖYDEN GÜL ALIYORUZ

Bu arada Genel Müdür Çelik, geçtiğimiz günlerde Gülbirlik’in Denizli Söğüt Köyünden gülçiçeği alımı yaptığına ilişkin yapılan eleştirilere de cevap vererek,  “Bu doğrudur biz  35 yıldır oradan gül alımı yapıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Onlar bizim ortaklarımızdır, bundan doğal bir durum olamaz. Bu konudaki eleştiriler haksız ve yersiz”  şeklinde konuştu.