Gül ve Gül Yağı Satış Kooperatifi (GÜLBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, dünyada yaşanan ekonomik krizin kozmetik sektörünü de olumsuz etkilediğini, gül yağının fiyatının da kriz yüzünden düştüğünü belirterek, ''küresel kriz nedeniyle kozmetik sektöründe yüzde 70 daralma var'' dedi.


     Mahmut Demir ve Genel Müdür Bolat Tamer, düzenledikleri basın toplantısında, dünyadaki gül yağı piyasası hakkında bilgi verdi. Birlik olarak, gül çiçeğinin taban fiyatını brüt 1,6 lira olarak tespit ettiklerini belirten Demir, küresel kriz nedeniyle gül yağının kilosunun 4 bin 900 avrodan 4 bin 400 avroya düştüğünü söyledi.


     Demir, şunları kaydetti:


     ''Küresel kriz nedeniyle kozmetik sektöründe yüzde 70 daralma var. Buna göre gül yağı fiyatında 500 avroluk bir gerileme söz konusu. Geçen yıl üretilen 800 kilo gül yağı ile 750 kilo gül konkretinin tamamını dünya kozmetik sektörüne pazarladık. Bu yıl üretilen 450 kilo gül yağının 300 kilosunu, 500 kilo gül konkretinin de 250 kilosunu pazarlayabildik.''


     GÜLBİRLİK Genel Müdürü Bolat Tamer ise 2009 gül çiçeği sezonunda görülen krizi, son 20 yılın en büyük krizi olarak değerlendirdi. 20 yıldır bu işin içinde olduğunu ancak, ilk defa böyle bir krizle karşı karşıya kaldıklarını anlatan Tamer, ''2010'da Türkiye'de 17 birlikten 10'unun batacağı öngörülüyor, ancak bize bir şey olmaz, bizi Rosense kurtarır'' dedi.
     GÜLBİRLİK'in elinde mevcut olan ürünün tamamını önümüzdeki sezona kadar pazarlamaya çalışacaklarını anlatan Tamer, aksi takdirde stoklu günlerin yeniden başlayacağını bildirdi. 20 yıl önce 4 ton stok olduğu için GÜLBİRLİK'in zora girdiğini anımsatan Tamer, şunları kaydetti:


     ''Stok, birlikleri batırır. Diğer birliklerin batma nedeni de budur. Eğer ki, 2010 yılında kriz olmazsa elimizde gül yağı kalmaz. Ama 2010 yılında dünyadaki müşterilerimiz krizin olacağını bizlere söylüyor. 2010'da kriz olursa sadece kozmetik değil bütün sektörler biter.''