Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, sezonu değerlendirdi. Çelik, “ Şu ana kadar her şey gül çiçeği rekoltesine uygun olarak gelişti ve bir sıkıntı olmadı. Bundan sonra da böyle devam ettiği sürece herkes istediği kadar ürün alacaktır” dedi.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gül hasat sezonun değerlendirdi. 2017 Gülçiçeği hasadına 12 gün önce başlandığını hatırlatan Çelik, havalarda serin ve yağışlı gittiğini dikkat çekerek, her şeyin arzu edilen şekilde gittiğini söyledi. 

BURADA ÇİFTÇİNİN DE YÜZÜ GÜLECEKTİR

Çelik, 8 bin ton civarında bir gül çiçeği rekoltesi beklediklerini belirterek, “Böyle gidecek olursa, herhangi bir riske maruz kalmadan kampanyanın 50 günü bulacağını tahmin ediyoruz. Temmuz ayının başı itibariyle de sonlanır. Bu süreç içerisinde geçen yıla oranla daha iyi bir rekolte bekliyoruz. Tahminimiz 8 bin ton civarında bir gül çiçeği rekoltesi.

Şu ana kadar her şey gül çiçeği rekoltesine uygun olarak gelişti ve bir sıkıntı olmadı. Bundan sonra da böyle devam ettiği sürece herkes istediği kadar ürün alacaktır. Burada çiftçinin de yüzü gülecektir. Çünkü onların bahçelerinde geçen yıla oranla tomurcuklar daha fazla ve verim daha iyi görünüyor. Günlük toplama kapasiteleri bu yıl biraz daha fazla oldu. Bunu yaptığımız ziyaret ve görüşmelerde gördük” dedi.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 20 ARTIŞ BİR REKOLTE OLABİLİR

Cuma günü itibariyle ara dönemi başlatacaklarını bildiren Gülbirlik Genel Müdürü Çelik, “Havanın iyi gitmesi hem üretici hem de sanayicisi açısından çok önemli. Üreticinin gülü ağır geliyor, imalatçıların da verimi artıyor. 4 tondan bir kilogram yağ almak yerine 3-3,2 tondan bir kilogram yağ alınabiliyor. bu hem kalite hem de verim açısından önemli. Hiçbir riske maruz kalmadan sezonu tamamladığımız da geçen yıla göre yüzde 20 artış bir rekolte olabilir. Beklentimiz bu yönde. Bu da Isparta’nın dünya parfümeri ve kozmetik sanayinin ihtiyacı olan Türk tipi gülyağının temin edilmesi noktasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağına anlamına gelir. Her zaman olduğu gibi sezon bittikten sonra pazarlama faaliyetlerimiz başlayacak. Fiyat konusu hep gündemdedir, kampanyanın bitmesiyle yapılacak çalışmalar neticesinde Gülbirlik olarak ortaklarımızın mağdur edilmemesi noktasında azami gayreti göstereceğimiz ve en iyi fiyatı vermek için gayret edeceğiz. 

50 NOKTADA ALIM MERKEZİMİZ VAR

Alım merkezlerimizin tamamını açmadık, çünkü daha açılmayan yerler var. Ama şuanda 50 noktada alım merkezimiz var. Cuma günü itibariyle ara ödemelerimizi başlatıyoruz.

Sezonun ilk başladığı yer olan Gümüşgün’den ara ödemelerimiz başlıyor. Arkasından bunu devam ettireceğiz. Gül vermeye başlayan yerlerde ilk hafta içerisinde ara ödeme şeklinde üreticilerin işçi, mazot ücretleri gibi nakit ihtiyaçlarını karşılamak adına ara ödeme yapacağız. Bu şekilde üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için her zaman olduğu gibi destek olmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

BİR YIL BOYUNCA BİZ BUNU BEKLİYORUZ

Açıklamalarının son bölümde çiftçilere seslenen Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Bizim istediğimiz tek şey şu; çiftçiler bir yıl emek çektiler, para ve mesai harcadılar. Bu, coğrafyamızın ve bu memleketin bir değeridir. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Üreticilerimizden ricamız erken saatlerde gitsinler ve gülü erken saatlerde toplasınlar. Bu hem kendileri açısından kilogram bazında fazla gül toplanması anlamına gelir. Bizim açımızdan da verimin artması ve kalitenin bozulmaması anlamına gelir. Ayrıca bu mevsimde ilaçlama yapmasınlar. Çünkü pestisit kalıntısı nedeniyle sektörün tamamı pazarda problem yaşayabilir. Nihai tüketiciler nezdinde de herhangi bir güvensizlik oluşmaması için bu bizim için önemli. ilaçlama bu saatten sonra onlara hiçbir fayda vermeyecektir. Biz sabah saat 8’de fabrikaya gidiyoruz 12’de ancak gül geliyor. Biz saat 9’da kaynatmaya başlamalıyız.   Çünkü çiçek toplandıktan sonra 2-3 saat içerisinde kalitesini ve verimini kaybetmeye başlıyor. Bunu kaçırmamak lazım. Bir yıl boyunca biz bunu bekliyoruz. Onlar da bize yardımcı olurlarsa bu değeri geleceğe taşımak ve bu coğrafyanın nimetinden en iyi şekilde istifade etmek istiyoruz.”