Isparta Belediyesi;

Hastane yapabilir mi ? Evet.
Öğrenci Yurdu Yapabilir mi? Evet.
Toplu Konut Yapabilir mi? Evet.
Peki ama nasıl ?

Değerli  okurlarımız, bu konuları gazeteniz Akdeniz’de, daha önce detayları ile sizlerle paylaşmıştık…

Ancak, konu siyasiler tarafından tekrar gündeme taşınınca ; bizlerde bu konuyu sizlerle, tekrar paylaşalım dedik…

*Belediyeler Hastane Yapabilir mi?

11.09.2014 tarihinde yürürlüğe giren 5393 Sayılı Belediye Kanununun 14 / b fıkrasına göre belediyeler “Sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir.” denilmektedir. Kanunun ilgili maddesine göre Isparta Belediyesi de “Hastane” açabilecek / işletebilecektir.

Yine aynı kanunun 15. maddesinin a bendinde belediyelerin, “ Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak.” görevleri arasında olduğu belirtilmiştir.
 
Ancak, Belediyelerin tıp merkezi kurmasında genel teamüllerin dışında bir süreç işliyor. Tıp merkezi kurulurken Sağlık Bakanlığı'nın izin vermesi gerekiyor. Bu nedenle tıp merkezleri Sağlık Bakanlığı'nın genel sağlık politikasına uygunsa ve bakanlık tarafından ihtiyaç görülürse kurulabiliyor.
 
Peki şu anda belediyelerin halka sağlık hizmeti veren  hastaneleri  var mı?

Evet var. İşte örnekler:

İstanbul Büyük şehir Belediyesi Darülacaze Tıp Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi , Konya Büyükşehir Belediyesi Belediye Sağlık Hastanesi,Sakarya Belediyesi Tıp Merkezi, Tozkoparan Tıp Merkezi, Şehzadebaşı Tıp Merkezi , …Örnekleri daha da artırmak mümkün.

Isparta’daki  “siyasi erk” Belediye hastane yapamaz diyor ama…

Peki bunlar ne ?

* Ataşehir Ferhatpaşa Sağlık Polikliniği

Sosyal belediyeciliği benimsemiş olan Ataşehir Belediyesi'nin Türkan Saylan Tıp Merkezi'nin ardından açmış olduğu ikinci sağlık merkezi oldu (Basın,Aralık 2014)

*Torbalı Belediye Hastanesi Yükseliyor…

Torbalı'nın kanayan yarası haline gelen hastane konusunda kolları sıvayan Belediye Başkanı Uygur, ilçeye modern bir belediye hastanesi yaptırıyor. Açılış Haziran 2017 de yapılacak (Basın, 8 Ocak 2014 )

Bir örnek daha:

* Kagıthane Devlet Hastanesi

T.C. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş tarafından 18/05/2005 tarihinde imzalanan protokol ve Sağlik Bakanlığı Tedavi hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 19/08/2005 tarih ve 6995 tarihli onayı ile “75 kadro yataklı İstanbul Büyük Şehir Belediyesi “Kağıthane Devlet Hastanesi” adıyla hizmete açılma onayı verilmiştir. (Basın)
 
Konya’ya Bir Hastane Daha

* Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi

Sağlık alanındaki yatırımlara bir yenisi daha eklendi. 13 Mart 2014’te temeli atılan Konya Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, düzenlenen törenle açıldı.(Basın,25.05.2015)
 
Peki Isparta’da Belediye hastane yapacağım deyince niçin olmaz deniliyor… Bu işi başaran iller nasıl başarıyor !

Demek ki belediyeler hastane yapabiliyor ve işletebiliyor. Ama söz konusu Isparta ise… Yine kaybeden Isparta olmaz inşallah…
 
*Belediyeler Yurt Yapabilir mi?

Ağustos 2014’te  154 maddelik “Torba Kanun” Meclisten geçti . Bu kanunla “Belediyelere yurt yapım yetkisi ” verildi. İşte ilgili kanun maddesi;

Belediyeler orta veya yüksek öğrenim yurtları yapabilecek veya yaptırabilecek.Yasaya göre:

“Belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğal gaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını faiz almaksızın 10 yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilir veya yaptırabilecek, bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilecek; sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla taşınmaz tahsis edebilecek (Basın , 10 Eylül 2014 )

İşte , “Torba yasayla” çıkan kanunla belediyeler  “Yurt” yapabilmektedir. Peki;

*Belediyeler “Toplu Konut” Yapabilir mi?

Evet yapabilir. Bugün “TOKİ” ye bel bağlamadan pek çok belediye “Sosyal Belediyeciliğin”gereği olarak toplu konut üreterek dar gelirli vatandaşları  ev sahibi yapabilmektedir.

Yasalar bu kadar açıkken  siyasilerimiz Isparta’ya hizmet getirmek için acaba hangi mücadeleyi veriyorlar. STK’lar bu konunun neresinde …13.06.2017