Mil-Diyanet Sen Isparta İl Başkanı Mustafa GÜNER, kurbanlık alacak vatandaşların alkollü içki ve domuz eti satışı yapan yerlerden alışveriş yapılmamasını, müslümanların hassas olmalarını söyledi.

Mustafa Güner haber32 haber merkezimize yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: '' Kurban Bayramı yaklaşırken zincir marketler kurban eti pazarlamaya ve satmaya başladılar. Her ne hikmetse, çalışanlarına namaz kılmayı ve hatta Cuma namazına gitmeyi bile yasaklayan sözde süper marketler, sıra menfaatlerine gelince Müslümanların Kurban Bayramını istismar ederek bir ibadet olan kurbanlık hisseleri satmak istemektedirler.
 
İÇKİ VE DOMUZ ETİ SATMAYAN YERLER TERCİH EDİLMELİDİR

Asli itibariyle alkollü içki ve domuz eti satan ya da diğer haram muamelelerde bulunan yerlerden alışveriş yapmak haram değildir. Yalnızca helal olan yiyecek ve içecekler satın alındığı sürece bir problem yoktur. Fakat alkollü içki ve domuz eti satmayan başka alışveriş merkezleri varken, İslam’ın haram kıldığı alkollü içki ve domuz eti satan bu tür yerlerden alışveriş yapmamak ve onları boykot etmek gerekir. Müslümanlar bulunduğu her ortamda İslam’ın buyruğuna göre hareket etmeyen tüccarlara karşı gerekli tavrı almak, alkollü içki ve domuz eti satan yerlerden mümkün mertebe kaçınmak zorundadır.

MÜSLÜMAN HER KONUDA HASSAS OLMALIDIR

Duyarlı bir Müslüman Allah'ın yasakladığı alkollü içki ve domuz eti gibi yenmesi, içilmesi ve satışı haram olan maddelerin satıldığı bir yerden alışveriş yapamaz.  Çünkü Kur’an-ı Kerim domuz etinin haram olduğunu dört yerde zikretmiş (Nahl, 115; En’âm, 145; Maide, 3; Bakara, 113), alkollü içkinin ise; “Ey iman edenler. Şüphesiz ki içki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçınarak uzak durun ki feraha eresiniz" ayetiyle şeytan işi olduğunu ve kurtuluş için pislik olan şeylerden uzak durulması gerektiğini haber vermiştir.   

MÜSLÜMANLAR TİCARETTE DİKKATLİ OLMALIDIR

Müslümanlar, kurban alışverişinde alkollü içki ve domuz eti satışı yapan zincir marketlerden uzak durmaları gerekmektedir. Yüce Allah’ın “kaçının” dediği bir yerden alışveriş yapmaları doğru bir tercih olmadığı gibi, kurbanlık alışverişi için de hiç doğru bir tercih değildir. Yine Müslümanlar Yüce Allah’ın yasakladığı bir şeye parasal anlamda destek olmamalıdır ve her Müslüman ticaretinde dikkatli davranmalı, helal kazancını helal ve temiz yerlere harcamalı, ibadet olan konularda daha dikkatli olmalıdır.''