Köy İçme suyu Tesisleri İşletme-Bakım ve Onarım Yönetmeliği'nin 7. maddesi gereğince, köylerde cazibeli ve terfili içme suyu tesislerinde uygulanacak su tüketim bedellerinin tespiti, problemlerin çözüme kavuşturulması, su israfının önlenmesi ile bakım ve onarımının yapılması zorunlu tutuluyor. Köylerde bu hizmeti vermek için yapılan en büyük gider kalemi elektrik. Köy muhtarlıklarının topladığı su paralarının neredeyse tamamı elektrik tüketimine gidiyor.

            İl Özel İdaresi, köylerdeki elektrik maliyetini ortadan kaldırmak için güneş enerji sistemlerine geçiyor. Vali Şehmus Günaydın'ın talimatı ile İl Özel İdaresi 41 köyde güneş enerji sistemleri projesi planladı. Bir çok köyde güneş enerji sistemleri faaliyete geçti. Bu projenin en büyük faydası elektrik maliyetini düşürmesi. Güneş enerji sisteminin kurulduğu köylerde elektrikten yüzde 60'a kadar tasarruf ediliyor. Yazın elektrik tasarruf miktarı yüzde 45 ile yüzde 65 arasında, kışın ise bu oran yüzde 30 civarında. Güneş enerji sistemlerine kavuşan köylerde elektrikten büyük oranda tasarruf sağlanmış oldu.

            Öte yandan elektrik tasarrufu sağlanan köylerde içme suyu tahsilatlarının artık olmayacağı yönündeki bilgilerin yanlış olduğu belirtildi. Kanun gereği köylerde içme suyu tahsilatının yapılması zorunlu tutuluyor.