Gülün başkenti Güneykent, turizm alanındaki atağına eğitimi de eklemek istiyor. Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, bir sivil toplum örgütü ile işbirliği içinde beldede gül ve kozmetik temalı Endüstri Meslek Lisesi yapmayı planladıklarını ve bu konuda resmi başvurularını yaptıklarını belirtti.

GÜL BAHÇELİ MESLEK LİSESİ

Gül turizminde ismini dünyaya duyurmayı başaran Güneykent Beldesi, hem bu alanda hem de eğitim alanında atılımlar peşinde. Beldede temalı bir Endüstri Meslek Lisesi açmayı planladıklarını belirten Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, “Belediyemiz ait Baladız ile aramızda 10 bin metrekare bir müşterek arsamız vardı. Okul alanı olarak geçiyor. Yanında 5 bin metrekarelik park alanı var. Vali bey ve milli eğitime teklifimizi sunduk. Bir STK ile işbirliğinde burada kozmetik lisesi olarak binayı yapmayı taahhüt ettik. Eğer bu noktada protokolümüz kabul olursa kozmetik ve güle dayalı bir meslek lisesi yapacağız. Yanında 5 bin metrekare uygulama bahçesi olacak” şeklinde konuştu.

ISPARTA AVRO TURİZMİNİ KONUŞUYOR

Öte yandan gül mevsiminde turizmi daha da canlandırmak için projeler geliştirdiklerini ifade eden Gözgün, “ITSO ile toplantılar yapıyoruz. İlimizde turizmi daha da uzun tutmak için projeler üretmeye çalışıyoruz. Isparta’da artık avro turizmi konuşuluyor. Bizde birlikte Kuyucak lavantayla bütünlük arz ediyor. Sezonu uzatabilmek önce kiraz çiçeğiyle başlayıp, akabinde zambak, gül, lavanta sonrası bağ bozumu, elma hasadı. Bunların hepsi turizm faaliyetidir. Avro turizmi sadece güle endeksli bir turizm değil. Köylerde olan arkadaşlar bilirler, keçi kırkımı vardır. Keçi kırkımı bir seremonidir aslında. Keçi kırkımızı dahil ziyaret edilebilecek bir turizm faaliyeti olacak” dedi.

Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, K32’de katıldığı Basın Kulübü’nde gül turizmi, Gül Evi Projesi ve beldeye yapmak istedikleri gül temalı endüstri meslek lisesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gül turizmini canlandırmak için projeler geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Gözgün, bu anlamda turizm sezonunu uzatmayı amaçladıklarını bildirdi. Gözgün, kabul görmesi halinde beldeye gül ve kozmetik temalı bir endüstri meslek lisesi açmak istediklerini söyledi.

3800 YABANCI, 2500 YERLİ TURİST GELDİ

Gül turizminde geçen yılın çok verimli geçtiğini vurgulayan Başkan Fahretdin Gözgün, “6 tane tur grubumuz aynı anda Güneykent’e girdi. Bu müthiş bir olay. Çünkü içerisinde Çinliler, Tayvanlılar, Koreliler ve yerli tur grupları vardı. 3 bin 800’e yakın yabancı, uzak doğulu, 2 bin 500’e yakın da yerli tur grubunu ağırladık. 2016’nın bizim için daha verimli geçmesini planladık. Fakat malum terör olayları Türkiye gündemini biraz rahatsız etti ki bu yabancı ülkeler noktasında daha farklı boyutlara yansıdı. Güvenilirlik not ortalamasının düşmesiyle birlikte sorun. Yurtdışından gelen Uzakdoğulu turist sayısında ciddi bir azalma oldu. Bu ister istemez bizi de etkiledi. Ama öyle bir ilginç olaydı ki, biz ülke içinde bu kadar reklam yapamamıştık ama ülke içinden müthiş tur grupları ziyaret etmeye başladı. Bu da bizi ziyadesiyle memnun etti. Üniversiteye yapılacak çalıştaylarda tarih olarak gül sezonu özellikle hedef alınıyor. Çalıştaya gelen akademik camia en sonda Güneykent’e gelerek gül turizmine iştirak etmiş oluyor” dedi.

2017 YILI SEZONU İÇİN DAHA FARKLI ŞEYLER YAPACAĞIZ

Kendisinin ve personelinin turizmci olmadığına işaret eden Gözgün, şunları söyledi: “Çok mu iyiyiz? Değiliz. Ama çok samimi bir ortamımız var. Belediye başkanı olarak şahsım gelen tur gruplarını karşılıyorum. Bu konuda bir arkadaşımızı da yetiştirdik. Gayet samimi bir ortam, güzel algılanıyor. Gül bahçelerinde gül topluyorsunuz, arkasından yöresel usullerle gül kahvaltısı yapıyorsunuz. Gezi römorklarıyla gül bahçelerini görerek gülün açık parfüm vadisini andıran kokusunu hissederek devam ediyorsunuz. Eski gülhanede gülyağı, gülsuyu çıkartıyorsunuz. Oradan ayrılıyorsunuz gül evinde üretimi görüyorsunuz, halı tezgahına oturuyorsunuz. Yerli tur grupları Yunus Emre türbesini ziyaret ediyor. Böyle başlayan bir tur grubunun böyle bir planlaması var. O planlama bizi daha da hareketlendirdi. 2017 yılı sezonu için daha farklı şeyler yapacağız. Gül sabunu yapacağız, reçel için imalathane oluşturacağız. Kahvaltı yerleri daha modernize hale getirilecek. Güneykent’in girişindeki bölümü daha farklı hale büründüreceğiz. Sosyal aktivite sunabileceğimizi mekanlar tertip edilecek. Önümüzdeki yıllar için şimdiden belediye olarak gül bahçeleri düzenlemeye başladık. O bahçelerde gül toplanacak. Belediyenin kendi gül bahçeleri olacak. Gelen tüm bakanlar, siyasi erkan gül mevsiminde Güneykent’e geldiler. O vesileyle Süreyya vekilim, Said vekilim, parti teşkilatımız, giden Vahdettin valim, merkez üs Güneykent dediler ve herkesi oraya yönlendirdiler. Bundan sonraki daha profesyonel bir göz. Filmlerimizi hazırladık. Kataloglarımızı hazırlıyoruz. 8-11 Aralık’ta İzmir Turizm Fuarı’na katılacağız.”

TURİZM SEZONUNU UZATMA HEDEFİ VAR

Isparta’nın artık avro turizmini konuştuğunu ifade eden Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, “Bizle birlikte Kuyucak lavantayla bütünlük arz ediyor. Sezonu uzatabilmek önce kiraz çiçeğiyle başlayıp, akabinde zambak, gül, lavanta sonrası bağ bozumu, elma hasadı. Bunların hepsi turizm faaliyetidir. Avro turizmi sadece güle endeksli bir turizm değil. Köylerde olan arkadaşlar bilirler, keçi kırkımı vardır. Keçi kırkımı bir seremonidir aslında. Keçi kırkımızı dahil ziyaret edilebilecek bir turizm faaliyeti olacak” dedi.

KIRSALDAKİ KADIN PARA KAZANMALI

Öte yandan kadınlara yönelik kurulan Gül Evi Projesi’nin 13’üncü yılına girdiğini kaydeden Gözgün, sözlerini şöyle sürdürdü: “12 yıla dayanan bir kurs programları var. O programlarda sadece halk eğitimde sadece çeyizlik eşya ya da evdeki ihtiyaçlar olmak üzere kırk yamasından ahşap boyamasına, süsleme sanatlarına kadar birçok kurs düzenlendi. Ama çeyizlik, biblo doldu diyelim. Ama para girmeli. Kırsaldaki kadın para kazanmalı. Kış sezonunu daha yoğun geçirmeli. Çok iyi değiliz. Bu işi kurgularken kadın para kazanmak mantığıyla girdik. Para kazanmak için de farklı şeyler ortaya koymak gerekiyordu.  Fatma hocamız atık materyallerden hediyelik eşya kursu açtı. Ama burada güle dair bir eşya üretelim dedik. Eski bir naylon ayakkabı olabilir. Anahtarlık süsü olarak bu takdim edildi. araba jant kapağından, eskimiş elma kasasına kadar her şey hediyelik eşyaya döndü. Bu gelen tur gruplarına satılmaya başlandı. Baktık iyi gidiyor, iğne oyasına girdik. 4 hocamız var. Halı tasarımcımız var. halı hocamız var, iğne oyacımız ve atık materyaller için bir hocamız var. Belediyenin üst katında farklı 2 kursiyerlerin artık para kazanması gerekiyor mantığıyla Gül Evi Projesi’ni başlattık. Kadınlar orada stresini attı. Orada sosyal bir ortam oluştu. Engelli çocuklarımıza orası bir nevi rehabilitasyon oldu. Topluma kazandırıldı. Evlerine ekonomik bir girdi sağlandı.

BAKA DESTEKLİ MÜTHİŞ BİR PROJEMİZ VAR

Gül kentin gül bayanları Üretici Gül Kadınlar Derneği kuruldu. Dernek iyi faaliyet sergiledi. Dernekler sosyal içerikli faaliyetlerde mükemmel. Ekonomik girdili olaylarda sıkıntı oluşturuyordu. Artık kooperatife dönmemiz gerekiyordu. Tarım Bakanlığı’na bağlı Isparta’nın ilk kooperatifi kurulmuş oldu. Gülderen Kadın Kooperatifi. Üretilen ürünleri ekonomik bir değer oluşturmamız gerekiyordu. Hemen bununla ilgili belediye olarak BAKA’ya sunduğumuz bir proje hazırladık. Kabul oldu. Geçmişe dokunan, halı dokuyan eller projesi. El Ele Derneği de proje ortağımız. Halı tasarımcı tarafından modellenecek, arkasından dokuması yapılacak. Siparişler online alınacak. Hediyelik eşyalar online sitede yerini alacak. Müthiş bir proje.  Isparta’nın kaybolmuş halı değeri gün yüzüne çıkmış olacak. Arap bir işletmeci telefon açıyor Isparta halısını siz dokuyormuşsunuz dedi. Çok etkilendim. Biz normalde bu şekilde dokuyorsunuz. Isparta tarzı sadece seccade dokuyoruz.  Büyük dokuyabilir misiniz dedi. Dokuruz dedim. Kadınlarımıza gittim, büyük salonlar için halı dokuyabilir miyiz dedim. dokuruz dediler. Bu projeyle ilgili eski okulumuzu restore etmeye başladık. Burada halı atölyemiz Isparta’nın canlanan değeri olarak gündeme geldi. BAKA bize destek sunmuş olacak.

KADINLARIMIZA AYLIK 1000 TL’YE YAKIN GELİR SAĞLAMAK İSTİYORUZ

Ayrıca tamamen doğal içilebilir, yağlı gül suyu, hiç kimyasal kullanılmamış gül reçeli, şerbetimiz, onun haricinde uçan tavuk yumurtası ile bir Pazar oluşumu hedefindeyiz. Tarım il müdürlüğü bahçesinde böyle bir çalışmaya imza atabilirsek, Isparta’nın diğer belde ve köylerdeki bayanlarımızın ürettiklerini de olaya dahil edip Gülderen Kadın Kooperatifi olarak halkımızın güvenle yiyebileceği ve hediye götürebileceği el yapımı ürünlerin olacağı bir yer planlıyoruz. Gülderen Kadın Kooperatifi’nin kadınlarımıza aylık 1000 TL’ye yakın aylık gelir getirmesini planladık. Arkadaşlar sen olmazsan olmayız dediler. O yüzden kooperatifin başkanı benim. Şuanda kooperatifimiz 12 bayan 1 erkekle faaliyet içerisinde.”

GÜL TEMALI ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ

Diğer taraftan beldeye temalı bir endüstri meslek lisesi projesi olduğunu ifade eden Gözgün, “Geçen gün olağanüstü meclis toplantımızı yaptık. Belediyemiz ait Baladız ile aramızda 10 bin metrekare bir müşterek arsamız vardı. Okul alanı olarak geçiyor. Yanında 5 bin metrekarelik park alanı var. Vali bey ve milli eğitime teklifimizi sunduk. Temalı bir endüstri meslek lisesi açabiliriz dedik. 10 bin metrekarelik arsayı tahsis ettiğimiz gibi 5 bin m2 arsayı da uygulama bahçesi yapalım dedik. Kozmetik lisesi olarak binayı yapmayı taahhüt ettik. Bir STK ile okul projemiz var. Eğer bu noktada protokolümüz kabul olursa kozmetik ve güle dayalı bir meslek lisesi yapacağız. Yanında 5 bin metrekare uygulama bahçesi olacak. toplum dinamiğinde STK’lar var. bu noktada da Güneykent örnektir” ifadelerini kullandı.