Hem ciddi bir güvenlik açığına, hem de büyük bir vergi kaybına yol açan günübirlik kiralanan evlerle ilgili çok önemli bir adım atıldı. OHAL kapsamında yayınlanan son Kanun Hükmünde Kararname ile günlük ev kiralayanlara kimlik bildirimi zorunluluğu geldi. Günübirlik kiralanan konutlarda tüm kayıtlar bilgisayarda günü gününe tutulacak ve mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirilecek.

PARA CEZALARI AĞIRLAŞTI

Mülki idare amirleri tarafından genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara ise 5 bin lira idari para cezası kesilecek. Aynı suç tekrarlanırsa işletme ruhsatları iptal edilecek. Daha önce konutları günlük olarak kiralayıp kimlik bildirimi yapmadıkları tespit edilenlere, Kimlik Bildirme Kanunu'na muhalefetten 880 TL ceza kesiliyordu. Ancak caydırıcılıktan uzak bu tutar, sorunun çözümünde yetersiz kalıyordu. Günübirlik kiralık konutların, genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmak için gerekli işlemleri iki ay içinde tamamlaması gerekecek.

ISPARTA'DA ÇOK YAYGIN

Günlük kiralık konutların en yaygın olduğu illerin başında Isparta geliyor. Isparta'daki günlük kiralık konut sayısı gün geçtikçe artıyor. Yıllık gelir ise 30 milyon liralık bir ciroya ulaşıyor. Kayıt dışı kiralamalardan vergi alınmaması büyük bir ekonomik kayba neden olurken, konunun güvenlik boyutu ise daha korkutucu. Günlük kiralanan evlerin hiçbir kayıt tutulmadığı için terör örgütleri ve suç çetelerinin sığınağı olduğu belirtiliyordu.