Şirket yapmış olduğu yatırımlarla kalitesine güvenilen, sektöründe haklı bir saygınlığa ulaşmış, bilgi-birikim ve tecrübesiylepiyasalara yön veren lider bir kuruluş olduğunu  kanıtlamıştır. Ülkemizin cari açığı kapatması noktasında yenilenebilir enerjiye çok ihtiyaç vardır. Bu kapsamda Güriş Holdingin en güzel ve en anlamlı yatırımı Dinar Rüzgar Enerji santralidir.

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ BÜYÜK SANTRALİ

Yapımına 2012 yılında 22 rüzgar enerji türbin ile başlanan Dinar Rüzgar Enerji Santrali Projesi yeni yatırımlarla 81 türbin ve 200 megavat güce ulaşarak Türkiye’nin
en büyük 2. rüzgar enerji santrali haline gelmiştir. Üretilen enerji Dinar OSB’de bulunan trafo merkezinden ulusal şebeke ağına verilmektedir.

250 BİN KONUTUN
ELEKTRİK İHTİYACI
KARŞILANIYOR


Yıllık 250 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılandığı santralde 40 kişi istihdam edilmekte. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Dinar Rüzgar Enerji Santrali İşletme Müdürü Elektrik-Elektronik Mühendisi Alparslan Astepe; Yıllık 604 milyon kilovat saat enerji üretimi öngördüklerini belirterek şöyle konuştu; “Santralimiz kurulu güç bakımından Türkiye’nin en büyük 2. rüzgar enerji santralidir. 81 türbin ile yaklaşık 250 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak durumdayız.

Bunun gibi santraller ülke bazında çoğaldıkça, büyüdükçe elektrik üretiminde dışa bağımlı olarak kullandığımız doğalgaz çevriminin yerini rüzgar enerjisi alacaktır. Buna bağlı olarak cari açığımız azalacak ve cari açığımızın oluşmasında en büyük etken olan doğalgaz ithalatında azalmalar olacaktır” dedi.

SANTRAL ALANINA
22 BİN FİDAN DİKİLDİ

Çevre dostu santral olduklarının altını çizerek konuşmasına devam eden Dinar Rüzgar Enerji Santrali İşletme Müdürü Elektrik-Elektronik Mühendisi Alparslan Astepe; “Santralin bulunduğu bölgeye bugüne kadar 22 bin fidan dikerek yeni bir ormanlık alan oluşturduk. Her yıl fidan dikimine devam ederek bu ormanı büyütmek istiyoruz” diye
konuştu.

Türkiye’de rüzgar teknolojisinin 2012 yılından sonra büyük gelişim sağladığını kaydederek konuşmasına devam eden Astepe; “Aslında süreç ülkemizde biraz geç başladı.
Buna rağmen ülkemizde üretilen toplam elektriğin % 5’leri civarında bir hacme sahip durumda. Bu rakam gün geçtikçe artmaktadır.

YETERLİ RÜZGAR
POTANSİYELİMİZ VAR

Ülkemiz rüzgar açısından avantajlı konumdadır. Kıyı ege ve akdeniz boyunca rüzgar potansiyeli yüksektir. Çanakkale ve Balıkesir’den başlayan, Kütahya, Afyon ve
Isparta üzerinden Toroslara kadar uzanan bir rüzgar koridoru bulunmaktadır. Sahip olduğumuz rüzgar potansiyeli ülkemize enerji alanında büyük kazanımlar sağlayacaktır. Kısacası rüzgar enerjisinin Türkiye’de önü açık. Bu kapsamda gelecek nesle daha temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekmektedir.”

KOCATEPE RES İNŞAAT
ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Güriş Holding olarak bölgede yatırımlarının devam ettiğini ifade eden Astepe; “Rüzgar Enerji Santralinde Türkiye genelinde kurulu güç olarak ikinci büyük şirketiz. Bu
kapsamda yatırımlarımız devam etmektedir. Sandıklı İlçe sınırları içerisinde 88 megavatlık Kocatepe rüzgar Enerji Santralinin inşaat çalışmaları devam ediyor. İlerleyen süreçte tamamlanması planlanan Kocatepe RES projesi hem bölge istihdamına hem de milli ekonomiye önemli katkı sağlayacaktır.”