7 Ocak 1946’ da Demokrat Parti (DP) kurulur. 13 gün sonra da hiç bir ilimizde parti teşkilatı yokken; Gelendost ilçemizde Demokrat parti teşkilatının açılışını DP Genel Başkanı Celal Bayar’ın kutlama telgrafının okunuşuyla gerçekleşir.  

DP Genel Başkanı, 3.Cumhurbaşkanı’ mız Celal Bayar seçim başarısından dolayı Gelendostluları kutlamak için 12 Nisan 1947 de Isparta’mızın ilçesi Gelendost’a gelir. 

Bayar’ ın yanında DP İlçe Başkanı Bacakoğlu Hasan Tandoğan, Gelendost  ve Yenice köyü eşrafından karşılayıcılar ile; Barakoğlu Kemal Kıyak, Bacakoğlu Emin Tandoğan, Akhüseyinoğlu Şükrü Türe, Isparta Milletvekili, Isparta Kurtuluş Savaşı Kahramanı Hafız Demiralay’ın oğlu Kemal Demiralay, Demiryolları genel müdür yardımcısı Yenice köylü Haşim Çağatay, çok sayıda vatandaşlar olduğu halde burada 15 dakikalık bir Hitap-Nutku verir.

“Muhterem Paşayiğitleri; çok bahtiyarım ki sizlere hitapta bulunmayı nasip eden Allah’ ıma şükrediyorum. ( Dahiliye Nazırlığı -İçişleri Bakanlığı-Umumi Koruma Şefliği Zabıtası tutanaklarından: 1947) Sizler Paşa yiğitlerisiniz. İzhak Paşaların, Turhan Paşaların, Haydar Paşaların, Hüseyin Avni Paşaların yetiştiği topraklardayım şükürler olsun. Partimiz DP iktidara geldiğinde Gelendost Bucağı ilçe olacak. Az sonra Allah nasip ederse Eğirdir gölü kıyısındaki Yenice köyüne gideceğim. Hava kararıyor ama bir an evvel Selçuklu Sultanı II.Kılıçaslan’ın soluk aldığı havayı teneffüs etmek istiyorum. 1704’ den 1176 ya kadar Haçlılar İslâm ordularına savaş açtılar.

Haçlıların gayesi; Anadolu’dan Müslümanlığı silmekti. 61 bölgede savaş yıllarca sürdü. Ama son merhalesi Gelendost bucağının sınır ları içindeki Canlar Çukuru bölgesinde ve Yenice köyünde Sivri dağı eteklerinde Keltepe, Kemer’den göle doğru (şimdi sualtında kalmış) ovada gerçekleşti. Binlerce şehit verdik. Şehitlerimiz Bağıllı şehitliğin de istirahate. 1176 da İslâm düşmanı Haçlı ordularını son darbeyi vuran Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan’ın aslnlarıdır. Müslüman orduları Yenice ovasında aslan kesilmişlerdi. İşte ben bu ovanın havasını solumak istiyorum”der ve yola çıkar. 

Gelendost-Yenice köyü arası 7km’ dir. 4 adet Wıllys Jiple yola çıkarlar. DP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ında içinde bulunduğu jipler Avşar köyü ile Yenice köyü arasındaki çamurlu yolu aşamazlar. Nerden haber almışlarsa Yenice köylüleri 3 km uzakta, karanlıkta yolda kalmış Cumhurbaşkanı’na ulaşmak için ellerinde çok sayıda gaz feneri ile çamura batmış Celal Bayar’ ın kafilesine ulaşırlar.

Yeniceliler heyeti ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ ı yaya olarak Yenice köyüne getirip şimdi hala ayakta olan Ramazan Demirkol’ a ait köy Oteli’nde -evinde- misafir edilir. Celal Bayar solgun ışıklı fenerlerin arasında köylülere dönerek: “Sizin köyünüzün bir adı da Fenerli Köy olsun” der.

Yenice köyünün Avşar köyü ne kıyı-komşu olan Kurtuluş Savaşı Isparta Kahramanı Hafız İbrahim Demiralay’ların çiftliği vardır. İşte daha sonra su taşkınlığına neden olan Avşar ya da Beydoğan çayı ile Hoyran gölü arasında kalan Eğirdir göl kıyısını, savaş bölgesini gezer. Çayardı, Karaçalı, Keltepe, Çukurçayır, Kiryolu bölgelerini yarım günde gezerler.                                                                                  

Çamura saplanmış jipleri ise Yenice köyünden papara Osman camuz ve kağnısıyla bir grup köylüyle giderek kçamurdan kurtarırlar.

Cumhurbaşkanı Celal Bayar bu gezi anısını untmaz Demokrat partinin iktidara geldiği yıl 1950’den 5 yıl sonra hükümet progamına bir cumhurbaşkanı Başvekil Adnan Menderes’ e seslenir.” Başvekil bey, Gelendost Yenice köyü Miryo savaşlarının son evresinin yapıl dığı bu ovayı sulama kanalı yapalım1956” der.

Üç yıllık bir çalışma sonrası toprak kanal ve taş örne sulama kanal ları boydan boya km’lerce uzunluğunda yapılır. 12 silin dirli su aktar ım, İtalya’dan Lombardini firmasından motorlar ve diğer malzemeler getirilerek Yenice köyü Muhtarı Ali Bilgi’nin bahçesinde depolanır. 1960’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes birlikteYenice Miryo Kefolon savaş ovasının sulama teşkilatının açılış töreni planlanır.

Kalkınmayı köyden başlatan DP hükümeti atılımlarının açılışını hep 29 Ekim Cumhuriyet bayaramında, halkın bayramında açar.  Ancak 27 mayıs 1960 askeri darbeyle DP ve Cumhurbaşkanı Celal bayar, Başbakan’ı Adnan Menderes insafsızca, anlamsızca devrilir. Tutuklanırlar. yassıada’ya gönderilirler. Haçlılar yenilgilerinin üzerinden 784 yıl geçmesine rağmen kinleri devam etmiş.

Türkiye Cumhuriyeti' nde çok partili seçimle iktidarı kazanmış Türk siyasi partisi Demokrat parti kapatılır. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ömür boyu müebbet hapis cezası ceza alır. Başbakan Adnan Menderes’ de idam cezası alır. Haksızca,  seçilmiş insanlarımız cazalandırlır.

29 Ekim 1960’da bir Cumhuriyet Bayarmı günü Yenice sulama kanalı açılmaz. Miryo Yenice Ovası yine yetim kalmış şehitlerimizin yattıkları kutsal toprakların sulanması işi yarım kalmış.            

Müslümanlığı yok etmek isteyen Haçlı Hristiyanların Miryo Kefalon savaşında yenikliklerini unutmamışlar. DP’yi ve yöneticilerini mahkum ettirmişler. Yatırımlar, kalkınma bir süre durur. Müslüman lardan öc aldıklarını zanneden zavallı Haçlı savunucuları esasında yine kaybetmişlerdir.

Belgesel Araştm:  Bayram AYGÜN: E. Öğretm-Köşe yazarı 2017 Isparta