Mesleki Çalışma Döneminde Ek Ders Ücreti İki Haftayla Sınırlandırılmamalıdır

Öğretmenlerin yaptıkları mesleki çalışmalarda ek ders ücretlerinin tamamını alamamaları konusunu Bakanlığa taşıyarak, oluşan ve oluşabilecek mağduriyetlere dikkat çektik.

 

Öğretmenler geçen dönem ders kesimi tarihinden sonra 15-19,  22-26 ve 29-30 Haziran tarihlerinde mesleki çalışma yaptılar. İki haftaya ait ek ders ücretini alan öğretmenler, 29-30 Haziran tarihlerine ait ek ders ücretini ise alamadılar.

 

Öğretmenler, Eylül döneminde, 1-4 Eylül, 7-11 Eylül, 14-18 Eylül ve 23 Eylül tarihlerinde mesleki çalışma yapacaklar. Ek Ders Esaslarında iki haftayı geçmemek üzere denildiği için, 14 Eylül sonrası yapılacak mesleki çalışma için ek ders ücreti ödenmeyecektir. Bu durumda her öğretmenin 100 TL civarında hak mahrumiyeti olacaktır.

 

2009 yılı mesleki çalışmayla ilgili verdiğimiz bilgilerden anlaşıldığı üzere, her sene ders yılı öncesi ve sonrasında mesleki çalışma iki haftadan fazla sürmektedir.

 

Öğretmenlerin hak mahrumiyeti yaşamamaları için; ya mesleki çalışmaların yapıldığı tüm günlerde ek ders ücreti ödenmeli ya da ek ders ücretlerinin ödenmediği tarihlerde öğretmelerin mesleki çalışma ve okullara gelme zorunluluğu kaldırılarak, oluşabilecek hak mahrumiyetleri giderilmelidir.

 


                             İl İçi Özür Durumuna Bağlı Ek Yer Değişikliği İstedik

Öğretmenlerin özür durumuna bağlı il içi yer değişikliği için Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşerek, 7 Eylül tarihinde yapılacak olan il içi sıradan ikinci defa yer değiştirme atamalarının yapılmasından hemen sonra il içi özür durumuna bağlı ek yer değiştirme işlemlerinin yapılmasını istedik.

 

İl içinde farklı ilçelerde çalışan bazı öğretmenlerin özürlerinin bulunduğu ilçede ihtiyaç olmadığı için atama ve yer değiştirme işlemi gerçekleşmemişti. Bazı öğretmenlerin ise, daha sonra oluşan özür durumu ile il içi ikinci defa atamalardan sonra özür durumları oluşabilecektir.

 

Farklı ilçelerde çalışan eşler, çalıştıkları ilçeler birbirinden uzak olduğundan, ulaşım noktasında sıkıntı yaşayacak ve mağdur olacaklardır. Söz konusu öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için il içi isteğe bağlı ikinci defa yer değiştirmek suretiyle atamaların yapılmasından sonra özür durumuna bağlı ek atama ve yer değiştirme hakkının verilmesi gerekmektedir.

 

Ayrıca sözleşmeli öğretmenler, iller arası atama ve yer değiştirme işlemlerinde boş pozisyon olmadığı gerekçesiyle mağdur olmaktadır. Kadrolu öğretmenlerde olduğu gibi, sözleşmeli öğretmenlere de il emri uygulaması hakkı verilmelidir.

 

Bu konularda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Bakanlığa yazı gönderdik. Bunun yanısıra Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül ve Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın ile de birebir görüşmeler yaparak, sorunların bir an önce giderilmesini talep ettik. 

Netice alıncaya kadar konunun takipçisi olacağız.  

  İhsan ARICI - Şube Başkanı