ISPARTALIYA KÜFÜR EDEN ÖĞRENCİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM

Isparta Emlakçılar Birliği Başkanı Ömer Çobaner, cumartesi günü öğrencilerin kira fiyatları için yaptıkları protestodan sonra sosyal medyada Ispartalılara ağır küfürler edildiğini ileri sürerek, “Küfür edenler hakkında suç duyurusunda bulunacağım’’ dedi.

Ispartalıya küfür eden öğrenciler hakkında suç duyurusunda bulunacağım

SDÜ’de okuyan öğrenciler Isparta’daki ev, yurt ve apart kiralarının yüksekliğinden şikayet ederek sosyal medya üzerinde bir kampanya başlatmıştı. İlk etapta bir grup öğrenciyle başlayan kampanya kısa sürede binlerce öğrencinin katıldığı bir platforma dönüştü. Aynı öğrenciler kampanyanın ses getirmesi amacıyla protestolarını eyleme çevirdi. Cumartesi günü  Belediye İşhanı önünde toplanan 300’e yakın öğrenci kira fiyatlarını protesto etti. Eylemde öğrenciler açtıkları pankartlarla seslerini duyurmaya çalıştı.

‘’SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM’’

Yaptıkları eylem sonrası kira fiyatlarının düşmesini bekleyen öğrencilere bir kötü haber de Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Ömer Çobaner’den geldi. Çobaner, hem sosyal medyada öğrencilerin tavrını hem de eyleme katılarak buradaki durumu an be an takip ettiğini bildirdi. Eylem sonrası sosyal medya üzerinden Ispartalılara ağır küfürler edildiğini iddia eden Çobaner, “Herkes haddini bilecek. Öğrenci de bilecek, mülk sahibi de bilecek. Ancak küfür etmeye kimsenin hakkı yok. Küfür edenleri tek tek tespit ettim. Suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

EMLAKÇILARIN DA, MÜLK SAHİPLERİNİN DE, ÖĞRENCİLERİN DE SUÇU VAR

Öğrencilerin gerçekleştirdiği bu eylem sonrası düşüncelerini açıklayan Çobaner, ‘’Ben 32 emlakçının Emlakçılar Birliği Başkanıyım. Burada emlakçıların suçu olduğu kadar ev sahiplerinin de suçu var, ev sahiplerinin suçu olduğu kadar da öğrencilerin suçu var. Benim şuanda takip ettiğim 180’in üzerinde kiralık apart ve daire var. Bunların içerisinden kiracı anlamında iyi de çıkıyor, kötü de çıkıyor. Eşyalı verdiğim bir dairede benim 4 aylık yatak bazamın öğrenciler tarafından ne hale getirildiği fotoğraflı olarak tespit edildi. Benim sünger yatağımı gece yarısı götürüyor onun yerine başka yatak koyuyor ve evi terk ediyor. Bunun yanında kapıya yumruk vurup, kıran var. Onun dışında çok çok iyi öğrenciler de var tabi. Burada diyorlar ki bizden bir kira bedeli komisyon alınıyor. Bu Türkiye’nin her yerinde olan bir şey. Örneğin Hatay ve Adana’da bir yıllık kiralar peşin alınıyor. Oturmadan kira almak suç mu? Sosyal medyayı inceledim. Ispartalılara küfürler ediliyor. Ben de Ispartalıya ve Isparta ev sahipleri ile emlakçılara küfür edenler hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Ben kimseye küfür etmiyorum. Ben şahsım olarak öğrencilere elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum’’ diye konuştu.

BAZI EV SAHİPLERİ DAHA FAZLA GELİR ELDE ETMEK İÇİN EVİNİ APARTA ÇEVİRİYOR

Öte yandan öğrencilerin ‘’Çatı, bodrum katında kaçak yerleri bize kiraya veriyorlar’’ gibi söylemlerde bulunduğunu hatırlatan Çobaner, şöyle devam etti; ‘’O zaman tutmayacaklar. ‘Kiralar yüksek’ diyorlar. Ben kendim bütçelerine göre seçenek sunuyorum. Bütçeleri ne ise ona göre tutsunlar. Antalya ile Isparta’yı kıyaslarsak bizim fiyatlarımız aynı. İstanbul, Ankara ile kıyaslarsak fiyatlarımız düşük. Ama bazı ev sahipleri şuanda kontrolsüz bir şekilde evlerini apart şekline çevirip daha fazla gelir elde etmeye çalışıyorlar. Isparta Belediyesi’nde proje bazında yapılırsa itirazımız yok. Ama proje bazında yapılmazsa benim de itirazım var. Bir insanı otel odası gibi yerde yaşayacak yere mahkûm ediyorsun.

SERBEST PİYASA VAR

Dün bir eve gittik. Ev sahibi öğrenciye verirsen şu fiyat, aileye verirsen bu fiyat diyor. Öğrencinin evin içini kırdığını, döktüğünü kulaktan duymuş. Öyle bir fiyat belirlemiş. Bu fark da yıpranmadan dolayı. Aile evi düzgün kullanıyor, öğrenci düzgün kullanmıyor. Bu fark da çok fazla değil. Bunun orta yolunun bulunması mümkün değil. Serbest piyasa sonuçta. Herkes mülkünü istediği gibi kiraya verebilir.

5 BİN KİŞİLİK YURT YAPILSA DA FİYATLARI DEĞİŞTİRMEZ

5 bin kişilik yurt yapılacağı konuşuluyor. O yurt yapılsa da apart fiyatlarının düşeceği yönünde bir öngörüde bulunamam. KYK yurtlarında tek ve iki kişilik odalar yapılırsa o zaman fiyatlar düşebilir. Onun dışında koğuş sisteminde bu olmaz. Çocuklar yurtlarda rahat edemedikleri için ev ve apartlara çıkıyorlar.

1 KİŞİYE KİRAYA VERDİK, 8 KİŞİ YAŞIYORMUŞ

Tek kişilik bir yer için eşyalı-eşyasız 400 liradan başlıyor 800 liraya kadar çıkıyor. Burada da 2+1 yerde full lüks oturursa 800 lira. 1+1 apartlar kişi başı 550 lira. Bunun içinde kira, yakıt, internet dahil. Sıfır eşya koyduk. Bir yıl içerisinde yataklarımız atılma noktasına geldi. Kiraların yüksek olmasının bir sebebi eşyaların yıpratılmasıdır. Ayrıca kirayı vermeden kaçıp gidenler var. Daha geçtiğimiz gün başıma gelen bir olay. Merkezde 3+1 daireyi bir kişiye verdim. Şuanda 8 öğrenci yaşıyormuş. Şaştık kalık.

SORUNLARI İÇİN BİZE GELSİNLER

Öğrencilerimiz fatura vermeyen kişilerden ev tutmasınlar. İşyeri olmayan muhatap alınamayacak kişileri seçmesinler. Biz bir yeri kiraya veriyorsak bir yıl boyunca orayı takip ediyoruz. Bizim eksikliğimiz de olabilir. Müşterilerimiz bize gelir sorunları çözmeye çalışırız. Öğrenciler sorunlarını çözecek yerleri bilmedikleri için demokratik haklarını kullanmış olabilirler. Emlakçılar Birliği olarak bizim yerimiz belli. Sorunlar da bize de gelebilirler.”