SY GRUP İLE VERİMLİ ENERJİ ÜRETİMİ

Enerji santrallerini profesyonel yönetim amacıyla 1993 yılında kurulan SY Grup, bugün Türkiye genelinde 50 santral ile birlikte TEİAŞ’a bağlı birçok trafo merkezinin işletmeciliğini yapmaktadır. 

%100 yerli sermayeli Türk şirketi olan SY Grup ana faaliyet alanı olan elektrik santralleri işletmeciliği dışında güvenlik hizmetleri, iş sağlığı-güvenliği, çağrı merkezi, kurumsal temizlik hizmetleri ile birlikte akaryakıt istasyon işletmeciliği faaliyetlerini de yürütmektedir.

Enerji alanında donanımlı ve deneyimli uzman kadrosuyla büyüme yolunda emin adımlarla ilerlemesine devam eden SY Grup, yurt içi ve yurt dışında tercih edilen, aranılan firmalar arasında bulunmaktadır.

HAKLI GURURU EKİP ARKADAŞLARIYLA PAYLAŞIYOR
1500 kişisi teknik eleman olmak üzere toplam 2000 kişiyi istihdam ederek yaklaşık 2 bin megavatın üzerinde kurulu gücün işletmeciliğini yapan SY Grup Yönetim Kururlu Başkanı Salih Yaman, sektörde ‘Enerji Kralı’ unvanını sonuna kadar hak etmektedir. Salih Yaman bu haklı gururu çalışanlarıyla, ekip arkadaşlarıyla paylaştığını söylüyor.
Aslen Burdur-Bucak Karacaören Köyünden olan Salih Yaman, çocukluk ve gençlik yıllarının köyde geçtiğini söyledi.

İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIĞI SANTRALİN İŞLETMECİSİ OLDU
Gençlik yıllarında 1978 yılında başlayan Karacaören I Hidroelektrik Santrali inşaatının başlangıcından bitimine kadar değişik kademelerinde çalışan Salih Yaman kendi deyimiyle; ‘Bir hayli tecrübe’ edinir. 

Askerlik sonrasında Karacaören II Hidroelektrik Santralinin inşaat ve montaj kademesinde çalışan Salih Yaman, merhum abisi Hüseyin Yaman ile birlikte 1993 yılında enerji şirketini kurmuşlar. Şimdi ise inşaatlarında çalıştığı Karacaören santrallerinin işletmeciliğini yapıyor.

DEVLETİN SANTRALLERİNİ BİZ İŞLETİYORUZ
Devlete ait küçük bir hidroelektrik santralin işletmesiyle başlayan başarılı yürüyüş, bugün 2 bin megavat kurulu güce sahip, 16 tanesi devlete ait olmak üzere toplam 50 adet santralin işletmeciliğine kadar ulaşmış durumda.

İLK ADIM TURUNÇOVA SANTRALİ İLE ATILDI
Salih Yaman, başarıya giden yolu şöyle özetliyor;
“Şirketimizi kurduktan sonra sahada çalışmalara başladık. O yıllarda devlet 1950 ve 1960’lı yıllarda yapılan küçük hidroelektrik santrallerin işletmelerini özel sektöre veriyordu. Bizde ihaleye katıldık ve Finike’de 0,45 megavat gücündeki Turunçova Hidroelektrik Santralinin işletimini aldık. İlk işimiz buydu. Şu anda bölgemizde bulunan Kovada I ve II, aynı şekilde Karacaören I ve II hidroelektrik santralleri ile birlikte Türkiye’nin değişik yerlerinde 50’ye yakın santralin profesyonel işletmesini yapıyoruz. Tabi bunların içinde kendimize ait Gökböğet santrali de var. Ayrıca Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin 154 ve 380 KW gücündeki trafo merkezlerinin bakımını da yapıyoruz. 

% 98 ÜRETİM GARANTİSİ
İşin sırrı kalite ve güvende. Biz firma olarak ortak çalıştığımız santral sahiplerine % 98 üretim garantisi veriyoruz. Yani membadan gelerek regülatöre giren mevcut suyun % 98’nin enerjiye çevrileceği garantisini veriyoruz. Şu an işletimini yaptığımız 50 santralde personelimiz var, teknik kadromuz var. Ayrıca kara denizde, Kilis’te, Van’da ve Ankara’da olmak üzere dört ayrı noktada gezici-seyyar teknik ekibimiz var. 

SY GRUP AKADEMİ GİBİ; EĞİTİME DEVAM
Bütün personelimiz en az 35’şer kişilik gruplar halinde bir ay süreyle hizmet içi eğitime tabi tutuluyor. Bu eğitimi kurum olarak kendimiz düzenliyoruz. Personelimiz ayrıca devletin ilgili kurumlarında açılan eğitimlere katılarak gerekli belge ve sertifikaları da alıyor. Bu eğitimlerin amacı önce can güvenliğini sağlamaktır. Netice itibariyle uğraştığını iş elektriktir, hata kabul etmez. 

HER SANTRALDE DONANIMLI-DENEYİMLİ EKİP VAR
Erken müdahale edilen arızalar verimliliği düşürmeden santralin çalışmasını sağlar. Arızayı göz ardı ederseniz, zamanında müdahale etmezseniz, ileriki safhada telafisi mümkün olmayan sonuçlar çıkarır.  Allah korusun can kayıplarına kadar varan kazalar meydana gelebilir. Onun için biz her santrallerde donanımlı, deneyimli-tecrübeli teknik ekip bulundururuz. 

SANTRALLERİN VERİMLİ ÇALIŞMASI ÇOK ÖNEMLİ
Bütün bu gayretler santrallerimizi en verimli şekilde çalıştırmak suretiyle maksimum enerji üretmek içindir. Çünkü ülkemizin yenilenebilir enerjiye çok ihtiyacı var. Bugün tükettiğimiz elektrik enerjisinin tamamına yakınını kendimiz üretiyoruz ama elektrik üretimi için dışarıdan doğalgaz ithal ediyoruz. Ekonomideki cari açığın en önemli kalemi enerji üretiminde kullandığımız doğalgaz ve kömür gibi hammaddelerden oluşuyor. Yani dışarıya döviz ödüyoruz, bunu unutmamak lazım. 

YURT DIŞINDAN ORTAK ÇALIŞMA TEKLİFLERİ VAR
Türkiye’de santral işletme işini bizim kadar profesyonelce yapan başka biri yoktur. Arkadaşlarımız işini severek, canla-başla yapmaktalar. Santralin montajından, onarım ve bakımına kadar her şey en iyi şekilde yapılmakta. Bu kalite ve güven bize yurt dışından ortak çalışma teklifleri getirmeye başladı. Çin devletinin resmi şirketi Orient’in ülkemizde ciddi pazarı var. Bu şirket bize ortak çalışma teklifinde bulundu ve prensip anlaşmasına vardık. Bu şirketin Türkiye’ye satacağı türbinlerin montajını-kurulumunu bundan sonra SY Grup olarak biz yapacağız. Daha önceden satmış olduğu türbinlerinde bakımlarını yapacağız.”

GÜNEŞ VE RÜZGAR ÇOK KIYMETLİ
Önümüzdeki dönemde bölgemizde güneş ve rüzgar enerji santralleri açısından yeni yatırımların olabileceğine değinen Salih Yaman; “Isparta ve Burdur hem güneş hem de rüzgar açısından potansiyeli yüksek en verimli bir bölgede bulunmaktadır. O bakımdan önümüzdeki dönemde bölgemizde enerji alanında ciddi yatırımlar olacaktır. Şirket olarak bizimde yatırım düşüncemiz var.

ALICISI HAZIR MAL ÜRETİLİYOR
Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var, ürettiğiniz mamulün alıcısı hazır. Yani satılır mı, satılmaz mı diye bir endişeye gerek yok. Çünkü devlet garanti alım yapıyor ve parasını da peşin ödüyor. O nedenle yatırımcıları bölgemize bekliyoruz.
Enerji üretiminde yenilenebilir enerjiye bütün dünya yöneldi. Rüzgâr ve güneş enerjisinde büyük fırsatlar bizi bekliyor. Onun için geçmişe nazaran daha doğru adımlar atmamız gerekiyor. Temennimiz ülkemizin enerji gelişimini güvenli ve sürdürülebilir şekilde doğru yönetebilmesidir. 
TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPILMALI
Enerji üretimi alanında yeni yatırımlar yaparken teknoloji alanında da yatırımlar yapmamız lazım. Sadece güneş panelinde birazcık yerli üretim var. Rüzgar ve su santrallerindeki kullandığımız türbinlerin tamamı ithal. Burada önemli olan dizayn, yani mühendislik olayı. Son dönemlerde üniversitelerimiz, değişik kuruluşlarımız bu alanda çalışmalar yapıyor. İnşallah başarılı sonuçlar alınır.” dedi.

GÖKBÖĞET HES KENDİ MALIMIZ
Kamuoyunda ‘santralsiz, santralci’ olarak da anılan Salih Yaman, kendilerine ait 3.2 MW kurulu gücündeki Gökböğet Hidroelektrik Santrali hakkında düşüncelerini şu şekilde açıkladı; “Bu santralimizi yaklaşık 15 milyon liraya mal ettik. 2016 yılının Nisan ayında üretime başladı. Göböğet HES yıllık ortalama 7.279.689 kilovat saat enerji üretimi ile 2.199 kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayacaktır.”

PROFESYONEL YÖNETİM ÜRETİMİ ARTTIRIYOR
Isparta sınırlarında bulunan Kovada I ve II santrallerinin de işletmeciliğini yapan Salih Yaman, santrallerin özelleştirildikten sonra daha verimli çalışmaya başladıklarına vurgu yaparak şunları söyledi; “Daha önce bu iki santrali devlet çalıştırıyordu. Ve yıllık üretim ancak 25-30 milyon kilovat saat oluyordu. 2012 yılında özelleştikten sonra işletmesini şirket olarak biz devraldık. Üretimi ilk yıl 85 milyon kilovat saate, ikinci yıl ise 150 milyon kilovat saate çıkardık. Santraller devletin elindeyken tam mamasıyla üretim yapılamamış. Bakımlar, onarımlar zamanında yapılmamış. Su kaçaklarına zamanında müdahale edilmemiş” dedi.

HEDEF; İSTİKRARLI BÜYÜME
Son olarak SY Grup olarak hedeflerini açıklayan Salih Yaman; “Hedefimiz sektörde büyümek, bu büyümeyle birlikte yurt dışına açılmaktır. Kendimize ait şirket bünyesine yeni santraller katmaktır. Biz şirket olarak bunu başaracak güçteyiz.    

BİZ BİR AİLEYİZ
 Her şey ekip çalışmasıyla alakalı aslında,  Ekip çalışması sayesinde arkadaşlarınızla bağlılığınızı artıyor, ilişkileriniz güçleniyor ve şirkete karşı sorumluluk duygunuz çoğalıyor. Bütün çalışma arkadaşlarımız kendisini SY Grup’un bir parçası olarak görüyor. O bakımdan planladığımız hedeflere emin adımlarla ulaşacağımızdan hiç kuşkum yok. Bu konuda çalışma arkadaşlarıma sonuna kadar güveniyorum.