Torba kanunun kabul edilen maddelerinde ağırlıklı olarak vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları bulunuyor. Kapsamı çok geniş bir yapılandırma çalışması vatandaşı bekliyor.

KAMU BORÇLARI 18 AYA KADAR TAKSİTLENDİRİLECEK

Prim borçları, idari para cezaları, damga vergisi, özel işlem vergisi ve bunlara bağlı gecikme cezalarını yapılandırmayı 18 aya kadar ödeyebilmeyi öngören maddeler TBMM'de kabul edildi.

BORÇ YAPILANDIRMADA TAKSİT ATLAMAMA

İstihdam teşvikini de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin içinde yer alan ve kamuoyunda “vergi affı” olarak adlandırılan borç yapılandırmasında taksitlerin atlanmaması, yapılandırmanın bozulmaması açısından çok önemli.

İLK İKİ TAKSİTE DİKKAT

Yapılandırmada taksitlerin 2 ayda bir olması, borcun 6, 9, 12 ve 18’e bölünmesi konularının dışında taksit atlama hakları ve zamanları da bir önceki yapılandırmalarla aynı olacak. İlk iki taksitin kesinlikle süresinde ödenmesi gerekiyor.

TAKSİTLENDİRME TAKVİMİNİ TAKİP ETMEK GEREKİYOR

Tebliğdeki açıklamalar ve süreler de dikkate alınmalı. Borçluların yapılandırma için başvuru ve taksitlendirme takvimi sıkı takip edilmeli.

TAKSİT TARİHLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na, il özel idarelerine, belediyelere ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 31 Ocak 2021, SGK’ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin ise 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenmeli.