SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından düzenlenen ve alanında uzman hekimlerin halkla bir araya geldiği Halk Günleri’nin konusu “Hasta Gözüyle Meme Kanseri” oldu.

Meme Kanseri farkındalık ayı nedeniyle gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak meme kanseri hastalığını yenen Saadet Özdere ve Meymune Özkan katılarak hastalıkla mücadelelerini anlattılar.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Meltem Çetin, Prof. Dr. Recep Çetin, Doç. Dr. Bülent Çetin, Dr. Öğr. Üyesi Dudu Dilek Yavuz, Dr. Öğr. Üyesi Emine Elif Özkan ve Dr. Öğr. Üyesi İsmail Zihni moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta, konuşmacılar yaşamdan kopmamak gerektiğini ve morallerini yüksek tutarak bu hastalıktan kurtulduklarını anlattılar.

Hastalığın başlama sürecini anlatan konuşmacı Saadet Özdere, 1991 yılında çok erken safhada kendi yaptığı kontrolle fark ettiğini, sonrasında erken evre olarak hastalığı atlattığını söyledi.

Teşhis sonrasında bir radyoterapi dönemi geçiren Özdere, “Bu süreçte asla kendime neden ben demedim. Neden ben derseniz orada kalırsınız. Mutsuz olduğunuz yerde durmak, duygularınızı tam olarak ifade edememek aslında bize verilen bu emanete iyi bakmamamız demek.” dedi.

Yoğun bir kemoterapi sürecinden sonra yine “cesur” ve “güçlü” olarak hayatına devam ettiğini belirten Özdere, “Ben bu hastalığı asla sırtımda bir kambur olarak taşımadım ve onlardan daha güçlü olduğuma inandım. Sorunlarınıza takılıp kalmadan hayatı daha güçlü olarak yaşayın. Erken teşhis çok önemli onun için lütfen çevrenize, çevreniz çevresine aktarsın ve bilinç bir toplum olalım erken teşhisle bunu atlatalım. Gerçekten hayat çok güzel ve bunun farkında olarak yaşamak istiyorum.” diye konuştu.

Kanser hastalığı ile 8 yıl önce tanıştığını ifade eden Meymune Özkan ise, “5 yıl tedavi süreci geçirdikten sonra kanseri yendim, sağlıklı bir birey olarak karşınızdayım ve kendimi çok iyi hissediyorum. Bu hastalığı normal bir hastalık olarak düşündüm mücadele edeceğime güçlü olacağıma inandım. Kanser tedavisinde kendine güven ve moral çok önemli. Ben moralimi her zaman yüksek tuttum, doktorum ne derse uyguladım.” diye konuştu./ İbrahim Demirayak