Yeni Sanayi Çarsısı Camii, Hat açısından Osmanlı İmparatorları, Sultanlar ve Validelerin yaptırdığı Camilere (Selâtin) benziyor. Mabet içerisinde 20’den fazla Levha üzerine yazılı eser var. 2 Mihrabı da bulunan Cami, İmam- Hatip’inin sesi ile de ünlü. 

İŞTE O ESER

Isparta, son yıllarda çağdaş mimari üsluba sahip Camiler inşa etmekle kalmıyor, Hat Sanatı açısından da göz kamaştırıyor. İşte o göz alıcı eserlerden biri de Yeni Sanayi Çarşısı Camii’nde.

SELÂTİN CAMİLERİ

Osmanlı Dönemi’nde İmparatorları, Sultanlar ve Valideler tarafından inşa edilen eserlerin (Selâtin Camileri) Hat çalışmalarının bire biri Isparta’daki Yeni Sanayi Çarşısı Camii’nde de var.

BU ESER AYASOFYA İLE AYNI

Hat Tezyinatı açısından Isparta’da örneği bulunmayan Yeni Sanayi Çarşısı Camii’nde bugün Ayasofya Müzesi’nde sergilenen Hat eserlerinin bire biri bulunuyor. 

GÜZEL SANATLAR YAPTI

Ayasofya ve Osmanlı Hanedanı’nın yaptırdığı Camilerdeki (Selâtin) Hat sanatının aynısına sahip olan Yeni Sanayi Çarşı için bu eserleri Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri yaptı. Hat Sanatçısı Adem Sakal’ın yönetim, koordinasyon ve denetiminde yapılan şaheserler Mabedi boydan boya süslüyor. Cami içerisinde 4 büyük, 5 küçük Hat Tezyinatı bulunuyor. Yine Cami duvarlarında dikdörtgen şeklinde Hat Tezyinatları da bulunuyor. 

EN GÜZEL YANLARINDAN BİRİ DE DERNEK YAPISI

Yeni Sanayi Çarşısı Camii’nin en güzel özelliklerinden birisi de Dernek yapısı. 1968 yılında inşasına başlanan eseri 1973’te tamamlamayı başaran Yeni Sanayi Çarşısı Cami Yaptırma Derneği bugün isim değiştirerek yoluna devam ediyor. Derneğin yeni ismi: Yeni Sanayi Çarşısı ve Esnaflarını Koruma Derneği.

BAŞI DARA DÜŞENE KOŞUYOR ISPARTA’YA ÖRNEK OLACAK BİR SİSTEM KURMAYI BAŞARDILAR

Dernek, Yeni Sanayi’de ekonomik zora düşen, işleri bozulan ya da iflas eden esnaf ve sanatkârlara her türlü ekonomik ve sosyal yardım yapıyor. Bu anlamda Cami Derneği, tüm Isparta’daki Mabetler için de örnek teşkil edebilecek nitelik taşıyor. Bilindiği gibi çoğu mahalledeki Dernekler Camiyi inşa ettirdikten sonra fesih kararı alıyorlar. Oysaki Yeni Sanayi örneğinde de olduğu gibi yapı çok güzel amaçlar için de kullanılabiliyor.

AYNI ANDA 900 KİŞİNİN İBADET EDEBİLDİĞ MABET

İnşasına Yeni Sanayi’nin kurulduğu yıl olan 1968’de başlanan eser 1973’te tamamlandı.

Eserin 2 Bin 625 m2 yerleşkesi mevcut. İnşaat alanı ise 1000 m2. Eserde 2 ayrı İbadet Bölümü bulunuyor.

KADINLARA ÇOK ÖNEM VEREN ESER

Biri 550 kişilik, diğeri 350 kişilik. Her iki bölümde de Mihrap bulunuyor. 350 kişilik bölüm Ramazan Ayı için (özellikle Teravih Namazları) kadınlara açılıyor. 

Cami’de 23 yıldır Mehmet Gezgin İmam- Hatip olarak görev yapıyor.