Düzenlenen HEM kursları içerisinde en çok ilgi görmeyi başaran yemek kursları , her yıl olduğu gibi bu yılda yine oldukça yoğun katılımlarla gerçekleşti.Türk ve Dünya Mutfakları’ndan lezzetlerin öğretildiği bu kurslara her yaş ve meslek grubu ilgi göstermekte.Aynı zamanda sosyalleşmeyi sağladığı düşüncesini taşıyan katılımcı kursiyerler, mutfakta olmaktan ve yemek yapmaktan keyif aldıklarını ve psikolojik olarak rahatladıklarını da ifade ediyorlar.SDÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi bir prof,SDÜ öğrencisi,ev hanımı,devlet memuru,çalışan hanımlar ve beyler birlikte keyifle hazırladıkları yemekleri,birlikte sofra kurarak ,yine aynı keyifle paylaşıyorlar.
Fransız Mutfağı’nın ünlü Kahverengi sosuyla buluşup lezzet iddiasında bulunan Saray Köfte’li sofralar kuran kursiyerlerin oldukça başarılı oldukları da bir gerçek. Aşçı Çırağı Kursu’nun 272 saat süreli bir eğitim olduğunu belirten Kurs Öğretmeni Mehmet Ali Karabay HEM Mutfağında yapılan çalışmalar hakkında, ‘’Kursiyerlerimize 9 modülden ibaret olan eğitimi hem ders anlatımı,hem de uygulama olarak veriyoruz.Kursiyerlerden gelen talepleri değerlendiren uygulamalar da yapıyoruz.Burada öncelikle bireylerde düzenli sofra bilincini yerleştiriyoruz.Farklı yemekler,farklı soslar,farklı tatlar öğretiyoruz.Türk,Fransız,İtalyan mutfaklarından örneklerle çalışıyor,Pizza,Napoliten Sos,Bolonez Sos,Espagnole (Kahverengi) Sos gibi dünya mutfaklarının lezzetleriyle tanıştırıyor,mutfak kültürüyle ilgili yeni bilgiler kazandırıyoruz.Ayrıca kursiyerlerimizin fikirlerini dikkate alarak,karşılıklı fikir alış verişiyle onların yaptıklarını bizde bilgi dağarcığımıza ekliyoruz.Yaz döneminde kapanan ve Eylül ayında yeniden başlayacak olan kurslarımıza herkesi bekliyoruz.Katılmak isteyenler yaklaşık 80-100 Tl harcamayla iki buçuk ay süren bu kursta uygulamalı eğitim alabilirler. Burada düşüncelerinizi,fikirleriniz,hayal gücünüzü tabağa yansıtıyor, hem midenizi,hem de gözünüz doyuruyorsunuz’’ sözleriyle bilgilendirirken, kurstan aldıkları bilgilerle aile ortamı yakalamaktan duydukları memnuniyetini ifade eden kursiyerlerde duygu ve düşüncelerini şu sözlerle ifade etmekte.
Mersin Tarsuslu, SDÜ Kamu Yönetimi 3.Sınıf öğrencisi Alican Aslan kendisi gibi öğrenci olan ev arkadaşıyla birlikte katıldığı kurs için ‘’Evde mutfağa girip yemek yaptığımızda mutlu oluyoruz.Bunu neden değerlendirmeyelim dedik.Bir yumurtayı kırabilirsiniz ama biz yumurtaya biraz da şekil verelim diye düşündük.Bu nedenle kursa geldik.Bir çok kişi belki belge için geliyor ama biz kazanacağımız bilgiyle bir sanat sahibi olalım istedik.Öğrenci olduğumuz için gelir açısından burada en tabanda biz varız.Eğitim için yapılan harcama oldukça düşük ,bu nedenle bize de hitap ediyor .Onun için kursun çok ekonomik olduğu söylenebilir.Burada aile ortamı gibi çok samimi bir ortam var.Ailemizden uzakta olunca bu sıcak ortam bizim için önemli.Böyle samimi bir ortam beklemiyorduk ama şimdi bir aile ortamındayız diyebiliriz.’’,
Antalyalı Kamu Yönetimi 3. Sınıf öğrencisi Selman Taş,’’ Yeni bilgiler edinmek ve pekiştirmek için geldik. Kazanılan bilgilerin bize katkı sağlayacağını düşünüyorum.Antalyalı ı olduğum için ileride turizm sektöründe çalışabilirim.Üniversite diplomamın iş garantisi yok.Burası aile ortamı gibi.Kurs içindeki en genç kursiyerler olarak başlangıçta bir sıkıntı yaşar mıyız diye düşündük.Çünkü yaş aralığı oldukça farklı.Bizden büyük kursiyerlerin arasına gelirken anlaşabilir miyiz diye tereddüt yaşamıştık,oysa bugün bir aile bireyleri gibiyiz.Burada turizme yönelik görsel süslemeler,sofra düzeni,farklı lezzetler öğrendik.Farlı tatları öğrendikçe damak tadı da zamanla değişiyor.Bugün neredeyse lezzetler üzerine yorum yapabilir hale geldik.Bizden heveslenen arkadaşlarımız da var çevremizde,tabii ki onlara da katılmalarını öneriyoruz.’’
Antalyalı İktisat 3. Sınıf öğrencisi Şule Altınen ‘’ Kursa gelme amacım,mutfağı seviyorum.Hem uğraşmak için,hem de ileride bir iş olanağı olabileceğini düşündüğüm için geliyorum.Bilgi ve belge önemli.Hocamız da çok iyi ve ilgili.’’
‘’Burada bir kardeşlik ortamıyla karşılaştık.Beraber hazırlıyor,beraber yiyoruz.Her şeyi paylaşmak çok güzel.İkinci bir aile ortamımız oldu burada.Arkadaşlar daha samimi.Ben polis memuruyum,eşim de öğretmen.Eşim bu işten oldukça memnun.Çünkü yeni bir şeyler öğreniyorum.Sofra düzeni ve yemekle ile ilgili yeni bilgiler öğreniyoruz,edindiğimiz bu yeni bilgiler hayatımıza yeni güzellikler katıyor.Buraya gelen arkadaşlarımızın hepsi kurs saati için hafta sonunu sabırsızlıkla çekiyor.Sadece mesleki bilgi kazanmak için değil, ruhen dinlenmek için de tercih edilebilir.Hocamızın verdiği eğitimlerin yanı sıra ,kursiyer arkadaşlarımız arasında da farklı bilgi alış verişi de oluyor.Mesela kurabiyede kuş motifi,peçete katlama sanatına dair örnekler gibi bir çok farklı bilgi de paylaşılıyor.Her şey gayet güzel.’’ Elif KAGÜL