Tarım Bakanı Çelik'in Isparta'yı da Damızlık Koç-Teke ve Damızlık Düve Üretim İstasyonu kapsamına alma sözü vermesi sektörde büyük sevinç yaşattı. Ticaret Borsası Başkanı Adar, "bu karar Isparta'da hayvancılık yatırımlarında patlama yaşatır" dedi.

İlk kez Akdeniz'in Isparta kamuoyu ile paylaştığı hayvancılık destek müjdesi sektörde büyük sevinç yaşattı. Hayvancılık sektörü aktörleri, Isparta'nın da damızlık düve ve damızlık koyun-keçi üretim istasyonu desteği kapsamına alınmasının hayvancılık yatırımları açısından büyük bir patlama yaşacağına inanıyor.

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, söz konusu destek kapsamına Isparta'nın da alınmasının hayvancılık adına çok önemli olduğunu söyledi. Adar, "Bu tür desteğin yapılması Isparta'da hayvancılığın artması açısından faydalı olacaktır. 

Isparta'da bir potansiyel var. Bu potansiyelin sürdürülebilir olması için bakanlığın vermiş olduğu damızlık düve ve damızlık koyun -keşi yetiştiriciliği desteği çok önemli. Bu konuda ilimizde yatırım yapmak isteyenler var. Bu destekle birlikte yatırımlar artacaktır" dedi.

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ İSTASYON KURACAK

Isparta'nın da damızlık düve üretim istasyonu destek kapsamına alınması Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği açısından oldukça önemli. Destek tebliğine göre, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne damızlık düve istasyonu yatırım için yüzde 50 hibe desteği veriyor. Isparta'ya da bu konuda destek verilirse Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği en az 500 başlık istasyon kuracak. Birlik Başkanı Hasan Hüseyin Özdemir, Isparta'nın hayvancılıkta ilerleme kat eden bir şehir olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Isparta hayvancılıkta ilerleme kaydediyor. Isparta'da hayvancılık ana iş kolu olarak değil, yan gelir olarak yapılıyor. Ana gelir kaynağımız olmalı. Isparta'da bu desteğe ihtiyaç var. Damızlık düve lazım olunca Isparta'dan bulamıyoruz. Başka yerlere gidiyoruz. Burdur'a gidiyoruz. Isparta'da düve yetiştirme merkezinin olması bizim açımızdan avantaj sağlar.

Isparta hayvancılığına büyük katkı sağlar. Bu desteğin verildiği illerde hayvancılık destekleri artmış oluyor. Bu konuda desteklerinden ötürü Sayın Milletvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç'e ve Tarım İl Müdürümüz Mehmet Tuğrul'a teşekkür ederim."

DAMIZLIK KOYUN-KEÇİ İSTASYONU DA KURULACAK

Isparta Koyun-Keçi Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu ise bu konuyla 4-5 aydır ilgilendiklerini söyledi. Destek olan Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ile Tarım İl Müdürü Mehmet Tuğrul'a teşekkür eden Köroğlu, şöyle konuştu:

"Tarım Bakanlığımızın son zamanlarda yaptığı güzel çalışmalardan bir tanesi. Biz de dahil olursak çok mutlu olacağız. 2500 üyemiz var. Koç-teke ihtiyaçlarını hastalıklardan ari şekilde bu istasyonlarda yetiştirmek istiyoruz. İnsanlar şu anda birilerinden temin ediyorlar. Kimin koyunu, keçisi iyi ise alıyorlar. Teknik bir şeklide, sağlıklı bir şekilde yapılması daha iyi olur. Birlik olarak bu istasyonu kurmak istiyoruz. Çok çok iyi bir şey. Ama altından kalkmak kolay değli. Elimizi taşın altına koyacağız. Bu işi yapmaya çalışacağız."

VETERİNERLERE YENİ İŞ KOLLARI AÇILIR

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yaşar Günaydın ise konuya veterinerlik istihdamı açısından bakıyor. Hayvancılık yatırımlarının artmasının veteriner istihdamını artıracağını belirten Günaydın, "Hayvancılık açısından bizim bölgemiz için böyle bir şey gerekli. Destekleme yapılması Isparta için elzem olur. Isparta'da yeni işletme kuracaklar damızlık sıkıntısı çekiyorlar. Bunu da dışardan temin ediyorlar. Diğer illerden temin ediyorlar. Hayvancılık yatırımı artar. Dışarıya da damızlık satışımız olur. Burdur gibi olur. Destek kapsamına girmemiz gerekiyor. Hayvancılık veterinerler açısından önemli bir iş kolu" dedi.