SDÜ TÜBİTAK ARDEB-1001 Programı desteği ile yakıt kalitesi düşük linyit ve tavukçuluk endüstrisinde oluşan yıllık 10 milyon ton atıl kapasite biyokütlenin çevre dostu şekilde yakılması ve enerji üretimini sağlayacak bir teknoloji üzerine çalışıyor.

-''Enerji bağımlılığı düşecek, millî servet kazanacak''
Proje Koordinatörü Araştırma Görevlisi Dr. Barış Gürel: ''Türkiye şu an 'büyük kapasitede dolaşımlı akışkan yataklı kazan sistemlerini' tamamen ithal ediyor. Biz, TÜBİTAK desteği ile yüksek kapasiteli sistemlerin tasarım ve işletilmesine yönelik bir bilgi üretmeyi amaçlıyoruz. Çevreye zararlı biyokütle atıklarını da millî ekonomiye kazandıracağız. Düşük kalite linyit yakan Dolaşımlı akışkan yataklı kazan işletme parametrelerini 'Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne uygun sınır değerlerine getirmeyi hedefliyoruz.''

-Yıllık 10 milyon ton atıl kapasitede çevreye zararlı biyokütle
Türkiye'de et tavukçuluğu endüstrisinde yıllık tahmini 10 milyon ton biyokütle atık oluşuyor. Bu atıklar çevreye zarar vermesinin yanı sıra atıl kapasite olarak duruyor.
Türkiye'de 8.4 milyar ton linyit rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak bunun yüzde 88'lik diliminin düşük kalitede olduğu düşünülüyor.
Türkiye 'gerçek kapasitelerdeki dolaşımlı akışkan yataklı kazan sistemlerini' hâlâ ithal ediyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bu 3 gerçekten yola çıkarak bir proje hazırladı. Biyokütle ile düşük kaliteli linyiti 'Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne uygun sınır değerlerde yakarak enerji elde edilmesi için çalışma başlattı. 

SDÜ Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı'ndan Araştırma Görevlisi Dr. Barış Gürel'in hazırladığı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na sunuldu.


1001-Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) projeyi 2018 Yılı 2. Dönemi kapsamında desteklemeye değer gördü. 

-Yakıt çevre dostu hale getirilmiş olacak. Yerli ve millî sistemler kurulacak.
Araştırma Görevlisi Dr. Barış Gürel, TÜBİTAK ARDEB destek kapsamında olan projenin 32 ay süreli olduğunu söyledi. Süreç sonunda atıl kapasitedeki biyokütlenin enerjiye dönüştürülmesi sonucu millî servete katkı sağlanacağını belirten Gürel, ayrıca millî ve yerli dolaşımlı akışkan yataklı kazan sistemleri için bilgi üretileceğini kaydetti. Gürel, ARDEB-1001 kapsamında desteklenen proje ile ilgili şu teknik bilgileri paylaştı:
''Projede, Türk linyiti ve tavuk gübresinin(TG) farklı karışım oranlarında dolaşımlı akışkan yataklı yakıcıda yanması sonucu baca gazında oluşan CO2 ve O2 mol oranı ve CO, NOx ve SO2 derişimleri ve kanserojen olan Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH), dioksin, furan ve HCl emisyonlarının ölçülmesi ve yanma sonucu oluşan baca gazı emisyonlarının Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde belirtilen sınır değerlerin altında yakılması için yanma odası geometrisi ve proses sınır koşullarının belirlenmesi çalışmaları yapılacaktır. 
Çalışmada, et tavukçuluğu kümeslerinden çıkan atığın, Türk linyiti ile birlikte yakılarak; hem enerji üretimi, hem de önemli çevresel zararları olan bu atığın bertarafı için büyük ölçekli yakma tesislerinin tasarımı ve işletmesine yönelik teknolojik ve bilimsel bilgi üretilmesi amaçlanmaktadır.''

Proje: 
''Yerli Linyit Kömürü-Biyokütle Karışımı Kullanan Dolaşımlı Akışkan Yataklı Kazan (DAYK) Sisteminde, Yanma Odası Geometrisi ve Sınır Koşullarının Yanma Parametreleri ve Baca-gazı Emisyonlarına Etkisinin Deneysel ve Teorik Olarak Araştırılması''

Destek:
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)
1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı 2018 Yılı 2. Dönemi

Ekip:
-Prof. Dr. Osman İpek: SDÜ Makine Mühendisliği
-Doç. Dr. Sema Yurdakul: SDÜ Çevre Mühendisliği
-Doç. Dr. Habib Gürbüz: SDÜ Otomotiv Mühendisliği
-Doç. Dr. Murat Koru: ISUBÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği

» Türkiye'de tavukçuluk endüstrisinden oluşan yıllık tahmini biyokütle: 10 milyon ton
» Türkiye'de linyit rezervi: 8.4 milyar ton. Bunun tahmini yüzde 88'i düşük kalite
» Türkiye 'büyük kapasitedeki dolaşımlı akışkan yataklı kazan sistemlerini' tamamen ithal ediyor.