Isparta - Burdur Tabip Odası Genel Sekreteri Aysel Divarcı, hekimlerin kazançlarının emekliliğe yansımasını istediklerini belirtti.
Isparta Burdur Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) tarafından hekimlerin iki günlük iş bırakma eylemi kapsamında Kaymakkapı Meydanı'nda basın açıklamasında bulunuldu.
Isparta Burdur Tabip Odası Genel Sekreteri Divarcı, 365 gün boyunca vatandaşın yanında olan hekimlerin dertlerini bugün ve yarın çeşitli etkinliklerle anlatacaklarını belirtti. Sağlıkta dönüşüm programının sağlık çalışanları üzerinde yapıldığını söyleyen Divarcı, uygulama hakkında açıklamalarda bulundu.
Önceden hastanelere gidildiğinde 1-2 lira katkı payı verildiğini ve bundan vatandaşın haberdar olduğunu aktaran Divarcı, bugün ise hastaneye gidildiğinde 5 liranın hastanın borç hanesine yazıldığını belirtti.
Hastalar reçete aldıklarında ise 3 lira da ona yazıldığını anlatan Divarcı, ''Peki eczacının bununla ilgisi ne? Maliye Bakanlığına tahsildarlık yapıyor. İtiraz ettiklerinde de cezalandırılmakla tehdit ediliyorlar'' dedi.
Hekimlerin her gün yeni bir yasa, yeni bir yönetmelik ile karşılaştıklarını ifade eden Divarcı, önceliklerinin hasta değil, yasa ve yönetmelikler olduğunu aktardı. Bu duruma isyan ettiklerini kaydeden Divarcı, sözlerine şöyle devam etti:
''Biz hekimler çok şey istemiyoruz kazancımız emekliliğimize yansısın, bu kadar yıpratıcı bir mesleği ölünceye kadar aynı tempoyla sürdürme şansımız yok. Hekimler izne çıkamaz oldu. Neden? Hastanelerde çalışan hekimlerin gelirlerinin çoğu döner sermayeden. Bu ne anlama geliyor. Çalıştığı müddetçe alabilir, emekliliğine yansımaz. Hasta olursa, izne ayrılırsa alamaz. Sayı olarak ne kadar çok hastaya bakarsa o kadar çok alır. Size daha çok zaman ayırarak daha iyi bakması onun döner sermaye kazancını arttırmaz. Bu koşullarda nasıl daha iyi hekimlik yapabilir.''
Aile hekimliği uygulamasında da sıkıntılar yaşandığını aktaran Divarcı, aile hekimlerine verilen ücretlerin konuşulduğunu ama aile sağlığı merkezlerinin tüm giderlerinin bu ücretler tarafından ödendiğinin ise konuşulmadığını kaydetti. Herkesin eski sağlık ocaklarının şu anda daha iyi olduğunu belirttiğini ancak bu değermenin suyunun nereden geldiğini bilmediğini anlatan Divarcı, ''Herkes bankada aile hekiminin hesabına yatan parayı biliyor ve bunun tamamını hekim yiyor sanıyor. Bunları açıklamak sayın bakanımızın işine gelmiyor'' diye konuştu.
Sağlığın her gün bir adım daha özelleştiğini belirten Divarcı, farkına varıldığında ise bu durumun tamamen özelleşeceğini ve iş işten geçmiş olacağını kaydetti. Hekimlerin mutsuz olduğunu söyleyen Divarcı, sözlerine şöyle devam etti:
''AKP'li olanımızda mutsuz olmayanımızda mutsuz. Sağlık sektöründe hizmet alan siz değerli halkımız, hizmeti veren biz sağlık çalışanları, yasaları çıkaransa hükümet. Yapılan hiçbir dönüşüm bir tarafın tamamen mutsuzluğu üzerine inşa edilemez. Gün gelir her üç kesimde bunun altında kalır. Kimse çalışanlarının çoğunun üye olduğu bir meslek örgütünü farklı düşünüyor, üyelerinin hakkını koruyor diye dışlayamaz, muattap almıyoruz diyemez. İktidar biziz yasaları istediğimiz gibi çıkarırız, deme hakkına sahip değiller. Bu ülke hepimizin, haklarımıza da ülkemizin geleceğine de insanımızın sağlığına da sahip çıkacağız.''