Başkan Gökmenoğlu mesajında; “Yine bir koca yılı daha geride bıraktık. İçinde bulunduğumuz bu yılda Isparta Barosu’nun Kuruluşunun 53. Yılını kutluyoruz. Bugün 5 Nisan aynı zamanda Avukatlar Günü... Avukatlar Gününde ve de Baromuzun 53. Kuruluş Yıldönümünde hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve bununla yakından ilgili ülke gündemi ile yargının ağır iş yükü başta olmak üzere yaşadığı sorunları ve avukatlık mesleğinin sıkıntıları konusunda yıllardır istenen adımların atılmadığı bir dönemi daha yaşıyoruz.

Avukatlar yargının kurucu unsuru olarak savunma görevini yerine getirerek hukukun üstünlüğüne yaşamsal önemde katkı sunarlar. Kuşkusuz özverili çalışmaları ile insanı ve insani değerleri temel alarak gece gündüz demeden yedi gün yirmi dört saat, bu kutsal görevi her türlü özveriyi göstererek yerine getiren tüm meslektaşlarımın avukatlar gününü şahsım ve yönetim kurulum adına kutluyor sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Ömürlerinin en değerli zaman dilimlerini hukuka adayan değerli meslektaşlarımın önünde saygı ile eğiliyorum. Bugünlere erişemeden yitirdiğimiz sevgili meslektaşlarımızı da rahmet ve şükranla anıyor ruhları şad olsun diyorum.

Isparta Barosu’nun 53. yıla ulaşan tarihi içinde onurla ve kıvançla sürdürdüğü hukuk mücadelesinin en önemli gücü ve güvencesi, üyeleri olan siz avukatlarsınız.

Yıllar boyunca hukuk devleti olma mücadelesine katkı veren değerli avukat meslektaşlarımızın çalışmaları sayesinde bugünlere gelmiş bulunuyoruz.

Ülkemiz ne yazık ki hukuk devleti olma yolunda ciddi sıkıntı ve sorunlar yaşıyor. Ancak bugün hukuk devletinin tüm kurumlarıyla işlediğini söylemeye olanak yoktur. Bu nedenle Avukatlar, hukuk devleti olmada sorunları olan bir ülkenin hukukçuları olarak bu durumun acılarını sancılarını ve sorumluluklarını, tıpkı avukatlık cüppeleri gibi yıllardır omuzlarında taşımaktadırlar.

Avukatlar sadece savunma görevini yerine getiren bir savunman olarak değil, hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin yeniden kazanımlarına kavuşması için de toplumsal görev yaparlar, toplum önderliği yapan bireyler olarak da daima saygı görürler.

Ülkemiz için Yargı reformu kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Barolar ve avukatlar olarak yasa ile bizlere verilen görevleri bu zamana kadar her türlü zor koşullara rağmen var gücümüzle ve hukuk içinde kalarak yerine getirdik, bundan sonra da aynı doğrultuda yerine getirmeye devam edeceğiz. Unutulmamalıdır ki avukat ihlal ve tehdit edilen hakların somut ve tek koruyucusudur.

Hizmetin daha verimli ve kaliteli sürdürülebilmesi için çözüm önerilerimizin yıllardır dikkate alınmadığını, bu haliyle hizmetinin yürütümü yükünün avukatlara yüklendiği, sorumluluğun ise paylaşılmadığını görüyoruz.

Türkiye Barolar Birliği ve Türk Avukatları olarak; eksiksiz demokrasiye, insan haklarına, bağımsız yargıya ve hukuk devletine olan inancımız doğrultusunda çalışma ve çabalarımızı sürdürürken, Devletlerin yaşaması için devlet savunması ne kadar önemli ise adaletin yaşamasında da savunma o kadar önemlidir. Savunmasız devlet esir, savunmasız adalet ise yetimdir. Bağımsız savunma bağımsız yargının; bağımsız yargı hukuk devletinin; hukuk devleti ise insan haklarının ve toplumsal barışın güvencesidir. Bu nedenle, bütün sorumluları yargıya karşı duyarlı olmaya, yargının sorunları için çaba göstermeye çağırıyor “HERKEZ İÇİN ADALET, ADALET İÇİN AVUKAT” sloganı İLE 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜNÜZÜNÜN KUTLU OLMASINI DİLİYOR Avukatlar Haftası nedeni ile Yargıdaki noksanlar ve Çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz  

AVUKATLAR HAFTASI NEDENİ İLE ISPARTA BARO BAŞKANLIĞININ TESPİT ETTİĞİ YARGIDAKİ NOKSANLAR;

-Savunma makamı ile ilgili konularda yasa çıkarırken, barolar ve TBB ni hiçe sayan,

-Bizleri yargılamayı tamamlayan değil engelleyen bir unsur olarak gören,

-Uluslar arası sözleşmelerle kabul edilmiş silahların eşitliği ilkesini görmezden gelen,

-Savunma hizmetini ihale konusu bir mal sanan,

-Avukatlık ücretinin bir emek ve uzmanlık karşılığı olduğunu anlayamayan,

-Avukatlara karşı yapılan ve çoğu ölümle sonuçlanan saldırıları doğal karşılayıp, hiçbir zaman kınamayı ve başsağlığı dileği iletmeyi düşünmeyen,

-Resmi kurumlarda yasa gereği sağlanması gereken bilgi ve belgeye ulaşma konusunda direniş sergileyen,

-Avukatları yasanın açık hükmüne rağmen, yargının üyesi olarak kabul yerine yabancı bir unsuru olarak gören,

-CMK da görevli müdafii ve vekillerin alacaklarını aylardır ödemeyen,

-Baroların ve TBB’nin yetkilerini, alelacele çıkarılan yasalarla, elinden almak isteyen,

-Yasa gereği eşit haklara farklı görevlere sahip olan avukatlar ile hakim savcılar arasında “ita amiri” pozisyonu getirmeye çalışarak, yargının vazgeçilmez üç arasında sorun yaratmaya uğraşan,

-Çıkarılmak istenen arabuluculuk yasasında avukatları devre dışı bırakmak isteyen zihniyete karşıyız.

AVUKAT HAFTASI NEDENİ İLE ISPARTA BARO BAŞKANLIĞININ YARGIDAKİ SORUNLARA İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ;

1-İl ve İlçelerde Adalet Komisyonlarında baro temsilcisi olmalıdır.

2-Yargı çalışanlarının özlük hakları ile zorunlu müdafilik ve vekillik ücretleri, görevin hassasiyetine ve onuruna uygun hale getirilmelidir.

3-Yargıç-savcı, katip-mübaşir açığı giderilmelidir.

4-Yargıya bağlı adli kolluk oluşturulmalıdır.

5-Bilgi ve belgelere daha kolay ve hızlı ulaşım sağlanmalıdır.

6-Ulusal Yargı Ağı Projesi adı ile başlayan projenin daha hızlı çalışması sağlanmalıdır.

7-Savcılık ve savunma arasında silahların eşitliği ilkesine uygun düzenlemeler yapılmalıdır.

8-Avukatların zorunlu müdafi ve vekillikten doğan alacakları derhal ödenmelidir.

9-Kamu görevi yapan Avukatların, diğer kamu görevlileri gibi ücretlerindeki KDV kaldırılmalı, belli oranlarda vergi bağışıklığı getirilmelidir.

10-Baroların denetimi, Adalet Bakanlığı tarafından değil de, Sayıştay Denetçileri ve TBB tarafından yapılmalıdır.

11-Arabuluculuk görevini sadece avukatlar üstlenebilmelidir.

12-Uzlaştırma yönetmeliği ekonomik ve içerik açısından yeniden düzenlenmeli, işlevsel hale getirilmelidir.

13-Avukatların, kendilerine verilecek vekaletleri, Baro denetiminde tanzim yetkisi olmalıdır.

14-Mahkemelere dava açıldığı an, mahkeme harcı ile birlikte avukatlık asgari ücret tarifesince gereken ücret mahkeme veznesine yatırılmalıdır.

15-Mesleğin onur ve çalışma koşullarına uygun yeni bir Avukatlık Kanunu çıkarılmalıdır.

16-Hukuk fakültelerinin açılması sınırlandırılmalı ve gerekli donanımı olmayanlara izin verilmemelidir.

17-Avukatlığa kabul ve staj sonu sınavı getirilmelidir.

18-Tüm ticari şirketler, vakıflar, dernekler ve kooperatiflere sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu getirilmelidir.

19-Avukatlara Yeşil Pasaport verilmelidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, saygılar sunarız” dedi.