Enerji Bakanlığının yayımlamış olduğu verilere göre ilk 6 ayda yenilebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik üretimi %67 oldu. Her oyunu oynamak için casinometropol bonuslar ilaç gibidir.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Aksu Enerji Genel Müdürü ve ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, yenilenebilir elektrik enerjisindeki üretim artışının cari açığa katkısı bakımından sevindirici olduğunu söyledi.

İLK BEŞ AYDA ÜRETİM %66 ARTTI

Aksu Enerji olarak 2019 yılının verimli geçtiğine değinen Tutar, ortaya çıkan rakamları şu şekilde değerlendirdi; “Tamamen yağış artışlarına bağlı olarak elektrik üretimimiz arttı. Son 3 yıldır barajlarda yaşanan su sıkıntısına bağlı olarak elektrik üretimimiz azalmıştı. Bu sene çok şükür ilk 5 ayda elektrik üretimimiz geçen senenin aynı dönemine göre %66 arttı.”

Aksu Enerji A.Ş. 2018 yılının ilk beş ayında 14.992.000 kilovat saat elektrik enerjisi üretirken, 2019 yılının ilk beş ayında 24.862.000 kilovat saat elektrik enerjisi üretti.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ CARİ AÇIĞI DÜŞÜRÜYOR

Aksu Enerji olarak 2018 yılının tamamında 18.179.000 kilovat saat elektrik ürettiklerini belirten Genel Müdür Mustafa Tutar; “Bu sene Türkiye genelinde yağış periyoduna bağlı olarak hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi arttı. Meteoroloji istatistiklerine göre yağışlı periyodun üç yıl daha devam etmesi beklenmekte. Bu ülkemiz açısından çok önemli bir durum. Doğalgaza bağlı olarak elektrik enerjisi üretimini düşünürsek cari açık bakımından büyük bir avantaj” diye konuştu.

2019 yılında yağmurlu gün sayısı artışına bağlı olarak güneşlenme süresinin aynı oranda artmadığına dikkat çeken Tutar; “Hidroelektrikte %66 artış oranına karşın güneş enerji santrallerinde %5 üretim düşüklüğü gerçekleşti. Bu gayet normal bir durum. Kıyaslama yaptığımızda güneş enerji santrallerinde de artış olduğunu görürüz” dedi.

ENERJİNİN KAYNAĞI SU VE GÜNEŞ

Yenilenebilir enerjide 2019 yılının ilk beş aylık dönemini değerlendiren Tutar; “Türkiye elektrik enerjisinin %36’sını su ve güneşten sağlamıştır. 2019 yılının ilk beş ayında elde edilen bu rakam çok önemlidir. İnşallah yılsonuna kadar bu şekilde devam eder. 

Hidroelektrik santralleri Mayıs ayı sonu itibariyle 29.680.000 GWH elektrik üretimi yaparken, güneş enerji santrallerinde ise 3.495.000 GWH üretim olmuştur” diye konuştu.  / İbrahim DEMİRAYAK