Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan hibe desteğine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ülkemizde salgının görüldüğü 2020 Martından bu yana alınan kısıtlama kararlarına ve son olarak 17 günlük tam kapanma kararına esnaf ve sanatkarların  ‘sağlık her şeyden önce gelir’ anlayışıyla uyduğunu anımsatan Başkan Tural “ Bir yılı aşkın zamandır servisçiler, okul kantinleri, kıraathane ve kahvehaneler, kafe,  düğün salonları, internet kafeler, oyun salonları, apart ve yurtlar, halı sahalar kapalı.

Yeme içme yerleri, restoranlar paket servisiyle ayakta kalma mücadelesi veriyor. Son kapanmayla birlikte esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığını ifade etmiştik özellikle doğrudan hibe desteği verilmesi ve vergi, sigorta, kredi, fatura borçlarının ertelenmesini, yeniden yapılandırma imkanı tanınmasını istemiştik. Sayın Cumhurbaşkanımız kabine toplantısı ardından yaptığı açıklamada birinci grupta yer alan kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul servisi gibi sektörlerde 235 bin esnafımıza 5 bin lira ikinci grupta kaportacı, seyyar satıcı, pazarcı, tuhafiyeci, ayakkabıcı gibi sektörlerde 1miyon 150 bini aşkın esnafa 3 bin lira destek verileceğini açıkladı. 


DAHA KAPSAMLI DESTEĞE İHTİYAÇ VAR
 Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize esnaf ve sanatkârımıza verilen bu destek için teşekkür ediyoruz. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın bir daha bu şekilde kapanma olmayacağı açıklaması da son derece sevindiricidir. Ancak desteğin kapsamı daha da genişletilmelidir. Özellikle kapalı olduğu için kazancı olmayan, esnaf ve sanatkarımızın kredi, vergi, SGK prim borçlarının ertelenmesini, yeniden yapılandırma imkanı sunulması beklentilerimiz arasındadır.

Çünkü esnaf çektiği krediyle, aldığı borçla ayaktadır. Esnaf ve sanatkarımızın darboğaza düşmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Hükümetimizden bu taleplerimize de karşılık vermelerini istiyoruz. Bu yönde taleplerimizi dosya halinde Ankara’ya giderek TBMM Başkanvekilmiz Süreyya Sadi Bilgiç’e Ticaret Bakanlığı yetkililerine, çatı kuruluşumuz TESK’te Genel Başkanımız Bendevi Palandöken’e sunacağız” açıklamasında bulundu.     


BAŞKAN TURAL KOSGEB DESTEĞİNİN 
GENİŞLETİLMESİ İÇİN DOSYA SUNACAK 

KOSGEB Desteğinden daha çok esnafın yararlanmasını içeren dosyayı da Ankara’ya götüreceklerini kaydeden Başkan Tural “Mikro işletmeler için 30 bin lira küçük işletmeler için 75 bin liraya kadar 3 yılı ödemesiz 5 yılda geri ödemeli verilen destek hakkında oda başkanlarımıza yönelik KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım ile telekonferans toplantısı gerçekleştirmiştik. Toplantıya TBMM Başkanvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç de katılmış, toplantıda belirtilen şartlarda esnafın destekten yararlanmasının mümkün olmadığını şartların yumuşatılarak  daha çok esnafın  yararlanması yönünde talebimizi iletmiştik. Şimdi toplantının sonuç bildirgesiyle birlikte Ankara’ya giderek bu yönde talep dosyamızı da TBMM Başkanvekilimiz Süreyya Sadi Bilgiç’e ve  KOSGEB Başkanımıza sunacağız.  İnşallah bu girişimlerimiz karşılıksız kalmayacaktır” dedi.