Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, aralarında Isparta'nın da bulunduğu 17 kentte sebze ve meyve ticaretindeki lojistik altyapının geliştirilmesine yönelik teşvik verileceğini açıkladı. 250 bin TL ile 2 milyon TL arasında değişen teşvikler kapsamında, bu alandaki yatırımların en az yüzde 75'i karşılanacak.

    Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 17 ilde sebze ve meyve ticaretindeki lojistik altyapının geliştirilmesine yönelik teşvik vereceklerini bildirerek, "250 bin ile 2 milyon lira arasında değişen teşvikler kapsamında, bu alandaki yatırımların azami yüzde 75'i karşılanacak" dedi.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon hedeflerine ulaşılamamasının en önemli sebeplerinden biri olarak gösterdiği gıda fiyatlarına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı el koydu.Ürünlerin tarla ve pazar fiyatları arasındaki makasın daralması için harekete geçen bakanlık sebze ve meyve ticaretinde lojistik altyapının gelişmesi ve lisanslı depoculuğun yaygınlaşmasına yönelik tedbirler almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda piyasadaki aracı sayısının azaltılmasına yönelik pilot uygulama başlatıldığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, uygulamada tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm yollarının da geliştirildiğini vurguladı.

Yatırımın % 75'i devletten Lojistik yatırımların hızlandırılması yönünde önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Tüfenkci, bu çerçevede soğutma üniteleri, soğuk hava depoları, kurutma, temizleme, ayıklama, paketleme üniteleri ve bunlara ilişkin makine ve ekipman alımlarına teşvik uygulanabileceğini aktardı. Tüfenkci, "Amasya, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Isparta, İzmir, Karaman, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir ve Samsun olmak üzere 17 ildeki yatırımların teşvik kapsamına alınmasını planlıyoruz. Ayrıca, 250 bin ile 2 milyon lira arasında değişen teşvikler kapsamında, yatırımların azami yüzde 75'i karşılanacak" dedi. Teşviklerin bunlarla da sınırlı kalmadığını anlatan Tüfenkci, "Üretici örgütlerine ilave teşvikler de vereceğiz. Altyapı desteğine ek olarak uygun ve yeterli personel istihdamına yönelik teşviklerle de üreticinin yanında yer alacağız" dedi. Bakan Tüfenkci, sebze meyvede zayiat oranının yüzde 10'a düşürülmesiyle ekonomiye 15 milyar lira kazandırılabileceğine işaret etti.
Lisanslı depolar çoğalacak.

  
    Tarım ürünlerinin modern alanlarla saklanabilmesine imkan tanıyan lisanslı depoculuğa ilişkin de açıklamalarda bulunan Tüfenkci, "Şu an itibarıyla 42 kuruluş izni verilen lisanslı depo işletmesi, 18 faaliyet izni verilen lisanslı depo işletmesi, 9 da yetkilendirilen ticaret borsası bulunuyor. Hububatta 808 bin ton, pamukta 15 bin ton ve zeytinde 5 bin ton olmak üzere 828 bin tonluk lisanslı depo kapasitesine sahibiz. 2016 yılı içerisinde bir önceki yıla göre faaliyetteki lisanslı depo işletmesi sayısında yüzde 88'lik, lisanslı depo kapasitesinde ise yüzde 85'lik bir artış sağlanmıştır. 2017 yılında lisanslı depo kapasitemizi yüzde 100 oranında artıracağız" diye konuştu.