Sevgili dostlar, taşrada yaşam kalitesinin yükseltilmesinde yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, kamu kurumlarının, kooperatiflerin, şirketlerin vb. gibi birçok kurum ve kuruluşun büyük katkısı vardır. Yoksulluğu azaltmak için bu kurum ve kuruluşları yönetenlerin, sevk ve idare edenlerin “öngörüleri ve emekleri” çok önemlidir. 

Efendim, tamda bu noktada ilimizin ilk enerji şirketi olan “Aksu Enerji ve Ticaret Anonim Şirketini” ele alacağız. 

21 Kasım 1985 tarihinde 30 kurucu tarafından 100 liralık sermaye ile kurulan Aksu Enerji, 360 inanmış üyeye ulaşarak “imkânsızı” başarmıştır. Çayköy Hidroelektrik Santraliyle başlayan başarı hikayesi bugün 48 megavata ulaşmış durumdadır. 

Aksu Enerji, bölgemizde ve ülkemizde her zaman “ilkleri başaran” bir şirket olarak her zaman örnek olmuştur. Ve tabi ki bu güzide şirketin değerli yönetim kurulunun yanında her zaman övgüyü hak eden birde profesyonel yönetimi var. 

İlk “yap-işlet-devret” modeliyle kurulan Çayköy Hidroelektrik Santrali, bölgemizde kurulan ilk Güneş Enerji Santralleri, borsaya açılan ilk enerji şirketi. Bütün bunlar yenilenebilir enerji alanında “yön” veren, “yol” gösteren ve “ilham” veren bir hareket olmuştur. Bugün müteşebbisler enerji alanında hiç korkmadan yatırım yapmaktalar. Çünkü önlerinde somut bir örnek bulunmaktadır. 

Sevgili dostlar ülke olarak elektrik üretiminde kullandığımız kömür ve doğalgaz gibi hammaddelerin %50’sini hala dışarıdan ithal etmekteyiz.  Enerji ihtiyacının artarak devam ettiği bugünlerde Hidroelektrik Santralleri ve Güneş Enerji Santrallerinin kıymetleri daha iyi anlaşılmaktadır.  
Geçtiğimiz hafta Mayıs ayında son 63 yılın en yüksek sıcak günlerini hep birlikte yaşadık. Antalya’da son 91 yılın sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanların söylediğine göre en sıcak yaz mevsimini yaşayacağız. Sıcaklık arttıkça, enerjiye ihtiyaçta artmaktadır. 

Sevgili dostlar, insanoğlu düşündükleriyle değil yaptıklarıyla vardır. Bu kapsamda yapılmış küçük işler, planlanıp da yapılamadan raflarda kalan büyük işlerden daha iyidir. Efendim iyi ki zamanında bu santraller yapılmış.  Aksu Genel Müdürü ve aynı zamanda ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar

Beyin verdiği bilgiye göre bugün bölgemizde boşa akan bir damla dahi su yok. Aksu Enerjinin açmış olduğu yolda ilerleyen 32 şirket 301 megavat kurulu gücüyle bölge insanına enerji sağlamaktadır. 

Maharet bakmakta değil, maharet elindeki değerin kıymetini anlayabilmektedir. İyi ki 35 yıl önce Aksu Enerji kurulmuş ve inanan insanlar ortaya çıkmışlar. Allah hepsinden razı olsun.