Bugünkü yazımda Isparta’nın iki önemli turizm değeri olan Davraz Kayak Merkezi ve Kuyucak Köyü Lavantayı kıyaslamalı olarak ele alacağım.

90’lı yılların sonundan itibaren Davraz Kayak Merkezine her çıktığımda gördüğüm eksiklik ağaç yetersizliğiydi. Öyle bir merkezde yeterince ağaç olmaması dikkatimi çekiyordu. Benim için bu bir öngörüydü. Bu eksiklik sadece benim değil birçok vatandaşında dikkatini çekiyordu muhakkak. 

Valilik basında çalıştığım yıllarda en üst düzeyde o zamanki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, birçok bakan ve üst düzey bürokratın Davraz Kayak Merkezine ziyaretine görevli olarak eşlik etmiştim. Davraz Kayak Merkezini ziyaret eden üst makamların ilk sözleri; “burada neden yeterince ağaç yok” şeklinde olmuştu.

Şimdi aynı durum Kuyucak Köyü için geçerli. Lavantanın Başkenti Kuyucak Köyünde neden yeterince lavanta yok? Kılıç Köyünden itibaren Kuyucak Köyüne kadar olan arazilerin tümünde lavanta yok. Neden yol boyunca tarlaların hepsi sağlı sollu lavanta değil? Neden aralarda boş tarlalar var? 
Sevgili dostlar, son yıllarda Kuyucak Köyü ve Lavanta Isparta’nın turizm alanında yükselen en önemli değeri. Bugün hangi tanıtım motoruna girerseniz girin en önce Kuyucak Köyü ve Lavanta karşımıza çıkmaktadır. Ancak rehavete kapılırsak bu değerimizde elimizden uçup gidecek. Yukarıda vurguladığım gibi iller, ilçeler hep bir yarış içerisinde. Artık her şehirde binlerce dönümlük gül ve lavanta bahçesine rastlamak mümkün. En son daha yeni haberlerde gördük, Balıkesir’de bin dönümlük yeni lavanta bahçesi oluşturuldu. Artık illerde, ilçelerde lavanta hasatları düzenlenen şenliklerle yapılıyor.

Sayın Valimiz Ömer Seymenoğlu’nun Kuyucak Köyüne, dolayısıyla lavantaya verdiği önemi biliyorum. Bir vatandaş olarak Sayın Valimize çok teşekkür ediyorum.  Benim arzum Kılıç Köyünden itibaren Kuyucak Köyüne kadar olan yoldaki arazilerin tamamının lavanta bahçesi olması yönünde. Oradaki arazilerin birçoğunun köyden göçüp giden vatandaşların olduğunu biliyorum. Birçoğu hisseli ve vereseli. 

Lavantanın tanıtımına ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Kuyucaklı kadınlar tarafından kurulan kooperatif var. Çokta güzel işlere imza atıyorlar. Bahsettiğim sorun kooperatif aracılığıyla çözülebilir. Resmi kanallardan kooperatife sağlanacak imkanlarla boş tarlaların hepsine lavanta dikilebilir. Ve Kuyucak Köyü gerçek bir Lavanta Vadisi haline gelir.