Belediye Meclisi'nin feshine neden olacağı tartışmalarına yol açan kesin hesap cetveli oylaması ayrıntıları ve gerekçeleriyle birlikte Başkanlık makamı tarafından İçişleri Bakanlığı'na bildirildi. Bakanlık da konuyu Danıştay'a sevk edecek.

DOSYA BAKANLIKTA

Edinilen bilgiye göre, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kanun gereği mayıs dönemi meclis oturumunda Kesin Hesap Cetveli'nin görüşülmesi ve oylanması sürecinde yaşananları bir. rapor halinde İçişleri Bakanlığı'na gönderdi.

Bakanlığa sunulan yazıda kesin hesap cetveline ret oyu kullananlar ile gerekçeleri bilgisi de ayrıntılı olarak sunuldu. Kanun gereği yapılan bu işlem kapsamında İçişleri Bakanlığı da konuyu Danıştay'a sevk edecek. Karar burada verilecek.

YANLIŞ ALGILAMA VAR

Kesin Hesap Cetveli'ni hem komisyonda hem de meclis toplantısında reddeden AKP Grubu'nun sözcüsü Ahmet Aydemir, yanlış anlaşılma ve algılanma olmasından yakında. 17 meclis üyesinin kesin hesap cetvelinin reddedilmesine ilişkin oy vermediğinin altını çizen Aydemir, "biz hesaplarla ilgili soruşturmalar sonuçlanıncaya kadar onaylanmasının ertelenmesi istemiyle ret oyu kullandık. Yani reddetmedik, erteledik" dedi. Aydemir, AKP Grubu ile aynı şekilde düşünen diğer parti gruplarının ve meclis üyelerinin ret etme gerekçelerini şöyle anlattı:

GEREKÇELERİMİZ VAR

Belediye Başkanı'nın bu konuyu İçişleri Bakanlığı'na göndermesi normal görevidir. İçişleri Bakanı da konuyu Danıştay'a sevk edecek. Burada yanlış değerlendirme ve yanlış algılama var. Kesin hesap cetveli reddedilmedi. Cetvel komisyonda görüşülürken 5 ayrı toplantı yaptık. Hatice Çakır ve benim şerhim vardı.

Kesin Hesap Cetveli incelenirken bazı evraklar istedik. Mesela yatırımlarla ilgili nerelere ne yatırım yapılmış, ne kadar para harcanmış? Gibi evraklar istedik. Özel kalemle ilgili nereye ne harcanmış evrak istedik. 5 ayrı konuda evrak isterdik Kanunun evraklar teslim edilmedi. Plan ve Bütçe Komisyonu kanunun emrettiği usul ve esaslara göre yapılmadı.

Seyfettin Kalem net bir şekilde seçildi ancak Valiliğe bildirilmedi. Komisyon üyeleri hukuken geçerli değil. Komisyon seçimi konularıyla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Haklı görüldü ki dosya İçişleri Bakanlığı'na iletildi. Son meclisteki konularla ilgili suç duyurusunda bulunduk.

YAPTIĞIMIZ EYLEMİN KARŞILIĞINA HAZIRIZ

Denetim Komisyonu raporu çıktı, mecliste okundu. Buradaki konular suç duyurusunda bulunulmadı. Ama 1 aylık   . sürede bulunulduğuna dair belge verilmedi. İzmir Cumhuriyet Savcısı bazı bilgi ve belgeler istedi. Bunun, sonucu da bilinmiyor. Bunlar gerekçe gösterilerek kesin hesap cetveli bunların sonucu gelinceye kadar ertelenmesi önergesi verdik. Burada eksiklik var. Eksiklik bu 'reddedilmiş' gibi gösteriliyor.

Bu gerekçeleri öne sürdük, sonuçlandıktan sonra onaylanması yönünde yani ertelenmesi oy kullandık. Reddedilmedi. Onaylamasının ertelemesidir. Tutanaklarda net bir şekilde gözüküyor. Meclisin düşmesi, feshini beklemiyoruz. Düşerse de başımıza gelene çekeriz. Öyle bir çekincemiz yok. Biz işlediğimiz eylemin karşılığını almaya hazırız."

REDDEDİLMEDİ, ÖTELENDİ

Meclis Başkan Vekili ve Bağımsız Seyfettin Kalem de meclisin söz konusu maddeyi reddetmediğini
ötelediğini söyledi. Kalem, "komisyonun inceleyip, meclise sunduğu rapor gerçeklere dayanmamaktadır. İzmir Cumhuriyet Savcıhgı'ndaki evraklar bunu teyit etmektedir. Buna sayın belediye başkanı gittiği kahve toplantılarında nalk ve basınla paylaşmıştır. Bilgisi olmadığı bir konuda meclis nasıl onay verecek. Kesin hesap nasıl onaylanır Meclis kesin hesab, reddetmemiştir otelemiştir" diye konuştu.

Akdeniz