Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de her ilde bir İmam Hatip Lisesi'nde Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi statüsünde fen ve sosyal bilimler programı açtı. Isparta'da da bu ayrıcalık 2 okula verildi.

Geçen yıl Devletin el koyduğu kolejin yerine açılan ve 15 Temmuz demokrasi şehidi Şehit Tevfik Akkan'ın ismi verilen Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi, üniversitede Tıp, Hukuk, Mühendislik gibi bölümlerde okumak isteyen öğrenciler için fırsat sunuyor.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle Türkiye'nin her yerinden öğrencinin kaydı yapılabilen proje kapsamındaki Anadolu imam hatip liselerinde, okutulan mesleki derslerin yanı sıra fen ve sosyal bilimler lisesi müfredatı uygulanacak. Fen ve sosyal bilimler alanında ders seçen öğrenciler, bu dersleri üniversitelerle iş birliği ile daha etkin bir şekilde alma imkanı bulacak. Milli Eğitim Bakanlığı, her ilde bir İmam Hatip Lisesi'nde Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi müfredatı uyguluyor. Isparta'da da bu ayrıcalık 2 okula verildi. 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Şehit Tevfik Akkan Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi ile Işıkkent Anadolu Erkek İmam Hatip Lisesi'nde Fen ve Sosyal Bilimler Projesi" kapsamında eğitim verilecek. 

15 Temmuz hain derbe girişiminden sonra Devletin el koyduğu FETÖ okulunda açılan ve adına Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde darbecilerle savaşırken şehit düşen Tevfik Akkan'ın ismi verilen Anadol Kız İmam Hatip Lisesi, üniversitede tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümlerde okumak isteyenler için önemli fırsatlar sunuyor.

FİZİKİ İMKANLARI ÇOK FAZLA

12 derslikten oluşan Şehit Tevfik Akkan Kız İmam Hatip Lisesi'nde konferans salonu, spor salonu, labaruarlar, kütüphane ve pansiyon gibi imkanlar bulunuyor. Okul bahçesindeki 106 öğrencilik yurt sayesinde yatılı eğitim imkanı sunuluyor. Okul bünyesinde 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı için kız ortaokul bölümü de açıldı. Bu yıl 5.sınıflara yeni kayıt, ara sınıflara da nakiller kabul edilecek. 

FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNDEN FARKI YOK

Şehit Tevfik Akkan Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Müdürü Ömer Özen, 11. sınıftan itibaren fen ya da sosyal programlarının tercih edilebileceğini söyledi. Özen, "Lise 1 ve lise 2 bütün okullarda ortak. Okulumuzda fen liselerindeki fizik, kimya, biyoloji.  Sosyal bilimler liselerindeki tarih, coğrafya, edebiyat gibi dersler eksik kalıyordu. Meslek dersleri biraz daha ağırlıklıydı. Başarılı öğrencilerin gelmesinde engel gibi gözüküyordu. Bakanlık bunu ortadan kaldırmak için bu düzenlemeyi yaptı. 11. sınıftan itibaren öğrenci karar veriyor. Sosyal bilimler ya da fen derslerini seçip, yönleniyor. Fen Lisesi ya da Sosyal Bilimler Liselerinde aldığı fen ve sosyal derslerinin tamamını burada alacak. Hiçbir eksiği kalmayacak. Fen Lisesi'nde 4 yılda 24 saat matematik alıyor, bizde de aynısını alacak. Orada 12 saat fizik alıyor, bizde de 12 saat alacak. Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Liselerinden hiçbir farkı yok. Orada ikinci yabancı dil olarak Almanca görüyorlar, bizde ise Arapça var. Orada beden 2 saat, bizde 1 saat. Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi farketmez nereyi hedefliyorsa hiçbir dezavantajı olmadan buradan hedefine gidebilir" diye bilgilendirme yaptı.

PROGRAMIN AMACI

Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrenim görüp fen bilimlerine ve sosyal bilimlere ilgi duyan öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerine destek vermek, rasyonel ve analitik düşünme becerilerini geliştirmek, 

Bilim ve medeniyet tarihimizde öne çıkan bilim insanlarını ve düşünürleri tanımalarını, onların hayatları, eserleri ve etkileri hakkında bilgi edinmelerini sağlamak,

Öğrencilerin fen bilimleri ve sosyal bilimler alanında ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı, özgüvenleri yüksek, kendi medeniyet değerlerinin farkında olarak yetişmelerine ve onların yükseköğrenime hazırlanmalarına katkı sağlamak.

FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNDEN FARKI

Fen ve Sosyal Bilimler Programı uygulayan okullarımızda okutulan derslerin haftalık ders saatleri Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri ile oldukça yakın olup pek az bir fark vardır. Bu fark da daha çok dil, spor ve sanat derslerindedir. Bu okullarda öğrenciler az bir eksiklikle fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinde okutulan alan derslerini almakta ilave olarak imam hatip okullarına özgü dersleri okumaktadırlar.

DERS SAATLERİ

Öğrenciler 10. sınıftan itibaren fen bilimleri alanı veya sosyal bilimler alanında ders seçebilmektedir. Bu dersler, öğrencinin devam edeceği alan, öğrencinin ilgi ve istekleri, derslerdeki başarı durumu ve hedeflediği yükseköğretim programı doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenmektedir. Öğrenciler belirledikleri alan doğrultusunda fen veya sosyal bilimler alanı ile ilgili dersleri 10. sınıfta 2 saat, 11. sınıfta 19 saat, 12. sınıfta 20 saat almaktadırlar. 

DERSLER

Fen Bilimleri alanında seçilen ve okutulan dersler; Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilim Tarihi ve Uygulamaları, Matematik Tarihi ve Uygulamaları dersleridir. Fen liselerinde ilave olarak Bilgisayar Bilimi dersi vardır. Fen ve sosyal Bilimler programlı AİHL’de fen bilimleri alanını seçen öğrenciler, dört yıl boyunca fen bilimleri alanındaki derslerin yanısıra üniversitelerden akademik destek almakta ve alan akademisyenleri tarafından verilen seminer ve konferanslara katılmaktadır. Ayrıca her yıl için Fen Bilimleri alanında belirlenen okuma kitapları olmaktadır. Ayrıca okulların farklı bilimsel etkinlikleri ve projeleri de olmaktadır.

Sosyal Bilimleri alanında seçilen ve okutulan dersler; Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik, Mantık, Psikoloji, Sosyoloji, Sosyal Bilim Çalışmaları, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersleridir. Sosyal bilimler liselerinde fark olarak Sanat Tarihi ve Osmanlı Türkçesi dersi okutulmaktadır. Türk Kültür ve Medeniyeti Tarihi dersi ile İslam Kültür ve Medeniyeti dersi programları birbirine çok yakındır. Fen ve sosyal Bilimler programlı AİHL’de sosyal bilimler alanını seçen öğrenciler, dört yıl boyunca sosyal bilimler alanındaki derslerin yanısıra üniversitelerden akademik destek almakta ve alan akademisyenleri tarafından verilen seminer ve konferanslara katılmaktadır. Ayrıca her yıl için Sosyal Bilimler alanında belirlenen okuma kitapları olmaktadır. Ayrıca okulların farklı bilimsel etkinlikleri ve projeleri de olmaktadır. 

OKUL ORTAMI

Anadolu İmam Hatip Liseleri sosyal-kültürel ve sanatsal etkinlikler açısından oldukça zengin bir geleneğe sahiptir. Fen ve Sosyal Bilimler Programlı okullarda eğitim alan öğrenciler de bütün imam hatip okullarında gerçekleştirilen sosyal kültürel faaliyetler ve eğitim etkinliklerinden yararlanmaktadır. Kendilerini geliştirecekleri birçok sosyal ve kültürel faaliyette yer almaktadırlar. İmam Hatip Liselerinde uygulanan “Okuyan 7’ler (kitap okuma takımları)”, “Kırk Şair-Şiir Etkinlikleri”, “Kırk Hadis-Ayet etkinlikleri”, “Öğrenci Panelleri”, “Münazaralar”, “Müze ile Eğitim”, “Genç Bilginler Bilim Çalışmaları”, “Mûsikî Koroları”, “Tematik Yaz Eğitim Etkinleri”, “Genç Hatipler”, “Kur’an-ı Kerim ve Ezan Okuma Yarışmaları”, “Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları” gibi birbirinden farklı özgün çalışmalarla öğrenciler mânevî, ahlâkî ve kültürel yönden gelişmekte, sosyal sorumluluklarının farkında olmaktadır.

AVANTAJLARI

Bu okulların üniversitelerle işbirliği yapmaları, protokoller imzalayarak çalışmalar yürütmeleri esastır. Bu bağlamda öğrenciler akademik camia ile tanışmakta, üniversitelerin birikiminden yararlanmaktadır. Araştırma ve inceleme yöntemleri hakkında bilgi edinmektedirler. Belirli başarıları olan öğrenciler tematik yaz etkinlikleri bağlamında “Bilim ve Teknoloji” etkinliklerine katılma imkânına sahiptir. Öte yandan İmam Hatip Liseleri ile ortak çalışmaları olan kamu kurumları, mezun dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla da farklı projeler gerçekleştirilebilmektedir.

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK

Okulların üniversitelerle protokollerinin olması ve ortak çalışmalar yapılması, seminer ve konferanslar ile öğrencilerin akademisyenlerle birlikte eğitim faaliyetlerinde bulunması onları üniversite ortamına güçlü bir şekilde motive etmektedir. Öte yandan öğrenciler okudukları kitaplar, aldıkları seminerler ve katıldıkları konferanslar ile yükseköğrenimde eğitim görecekleri fen bilimler alanı veya sosyal bilimler alanı ile ilgili kültür ve medeniyetimizin birikimlerinden yararlanmış olmaktadırlar. Tercih ettikleri alanla ilgili imam hatip okullarının verdiği kazanımlarla birlikte güçlü bir hazır bulunuşluk imkânı elde etmektedirler."