SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ekonomik gelişme ve İhracatın artırılması için modern teknoloji ürünler üretilmesi gerektiğini söyleyerek bu noktada en önemli görevin üniversitelere düştüğüne dikkat çekti. Rektör Ibicioğlu "En İnovaktif ve Girişimci Üniversite'' ünvanına sahip SDÜ’nün bu noktada başarılı çalışmaları olduğunu söyledi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu. TVNET kanalında yayınlanan "Artı Eksi Haber" programının konuğu oldu. Ahmet Rıfat Albuz'un sunuculuğunu yaptığı programda SDÜ’ nün gelişimi ve yapılan bilimsel çalışmaları anlatan İbicioğlu ekonomik gelişme ihracatın artırılması için "İhracatın orta gelir tuzağına düşmemesi gerekiyor, ancak ihracatçının da mümkün olduğu kadar konvansiyonel ürünlerden daha yüksek teknoloji içeren ürünlere yönelmesi gerekir. Örneğin Japonya bir kilo ihracatta 6 dolar kazanırken, Türkiye bir kilo ihracattan 1 dolar 70 sent kazanıyor" dedi. Rektör İbicioğlu maden kazalarında robotların kullanılabilmesi halinde risklerin azalacağını söyleyerek SDÜ'nün robot çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, "Akademik liderlik boyutunda üniversitelerin bu işe omuz vermesi gerekiyor. 2023 ekonomi hedeflerine bakıldığında ihracat çok önemli. İhracatın orta gelir tuzağına düşmemesi gerekiyor, ancak ihracatçının da mümkün olduğu kadar konvansiyonel ürünlerden daha yüksek teknoloji içeren ürünlere yönelmesi gerekir. Örneğin Japonya bir kilo ihracatta 6 dolar kazanırken, Türkiye bir kilo ihracattan 1 dolar 70 sent kazanıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin bilim odaklı ürün geliştirmesi gerekiyor. Bu ürünleri ihraç ederek bizim ihracatı artırmamız ve bu verimlilik artışıyla bu hedefleri geliştirmemiz gerekiyor. Bundan ötürü araştırma ve geliştirme öne çıkıyor. Türkiye'nin özel sektörde araştırma geliştirmeyi uzun dönemde sürdürülebilir hale getirmesi çok zor. Türkiye'deki işletmelerin yüzde 98'inin KOBİ olduğunu düşündüğümüzde araştırmaya geliştirmeye ayrılan fonlar uzun dönemde meyvelerini vermesinden ötürü, şirketlerde kar beklentisinde olduğundan ötürü uzun dönem beklemeye tahammülleri yok. O nedenle bunu ancak üniversiteler sağlayabilir. O nedenle üniversitelerin bilimsel araştırmalara özen gösterilmesi gerekiyor. Hükümetimiz bunu destekliyor" diye konuştu.

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ ROBOTLAR

Rektör İbicioğlu maden kazalarında robotların kullanılabileceğini söyleyerek, "Üniversitelere ayrılan ödenekler hızlı bir şekilde artırılıyor. Bizim ekonomiye kanalize edilecek bilgileri bir an önce ortaya koymamız gerekiyor. Biz bunun bilincinde olarak son üç senedir bilim şenliği düzenliyoruz. Eğer üniversitenin yenilikler üretmesi gerekiyorsa bizim proje eko sistemi oluşturmamız gerekiyor. Bu kapsamda bizim özel sektörle görüşerek öğrencilerimize dağıtılacak ödüllerde onların sponsor olmasını sağlayarak onların jüri üyesi olmasını sağlayarak, çözüm ortağı olmaları sağlayarak üniversitemizde 1 milyon TL dağıtıyoruz. Sloganıyla yola çıktı. 68 dalda ödül veriyoruz. Bu kapsamda robot yarışmaları, çizgi yarışmaları gibi pek çok yarışma düzenliyoruz. SDÜ şu anda proje yarışmalarında birinci sırada. Teknoloji Kulübümüz 200 yarışmacı arasında robot yarışmasında birinci oldu. Robot teknolojisini geliştirdiğimiz an Soma ve Ermenek'te meydana gelen elim kazalar çok aza indirilebilir. Oralarda robotları çalıştırdığımızda hızlı sonuç alınabilir ve risk azalır" şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELER ULUSLAR ARASI SKALADA YÜKSELİYOR

Yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan ibicioğlu "Elektromanyetik fırlatma sistemli silah geliştirdik.. Bununla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Elektriğin kablosuz iletimi gerçekleştirdi. Bunun yüksek düzeyde bir ar-geyle finansmanını şekillendirdiğimizde bu teknolojiyi mayın imhalarında kullanmak mümkün olabilecek. Son 10 yıla kadar üniversiteler olması gereken bilimsel araştırmaların dışında idi. Ancak bu değişmeye başladı. Bilimsel araştırmalar ağırlık kazanıyor. En önemli unsur kaynak aktarılıyor. Yürütme ile üniversiteler uyumlu çalışıyor. Ekonomiye destek olunuyor. Üniversitelerimizin uluslararası Skala’daki yerleri hızlı bir şekilde yükseliş gösteriyor. 5-10 yıl içerisinde üniversiteler ilk 50'de görülecek" dedi.

KAYNAK SORUNU YOK

Üniversitelere kaynak sorunun aşıldığını aktaran İbicioğlu, "Türkiye'de esas olan kaynakların nerede kullanıldığı? Ben kamunun üniversitelere çok kaynak ayırdığını düşünüyorum. Türkiye'nin 81 ilinde üniversite açıldığını düşündüğümüzde bunların finansmanı açısından hükümetimizin çok büyük fedakarlıklar da bulunduğunu görüyoruz. Türkiye'de üniversite kavramı aslında yeni yeni rekabete açılıyor.

SDÜ geçen sene en yenilikçi üniversite oldu. Bir çok şirketle yarıştık. Türkiye'de her türlü kaynak var yeter,ki biz çalışalım diye konuştu.