Senir’de faaliyet gösteren Sebat Tarım’ın sahibi Hüseyin Kınacı, konvansiyonel üründe ilk defa ilaç kalıntısı problemi yaşandığını söyledi. Avrupa’da işi bilen firmaların ilaç kalıntısıyla ilgili tepki koymaya başladığına dikkat çeken Kınacı, şöyle konuştu:

            “Bu yıl ilk defa konvansiyonel üründe yani herkesin normal ürettiği üründe ilaç kalıntısı problemi yaşandı. Avrupa’da işi bilen firmalar tepki koymaya başladı. Şimdiye kadar analiz bile yapılmıyordu. Bu konuda Avrupa Birliği’nin kararı var. 2010’dan itibaren bu karara uyulacak. Sebze-meyvede nasıl analiz edilip, mal geri gönderiliyorsa gül çiçeğinde de öyle olacak. Belirli firmalar bu sıkıntıyı yaşıyor. İlaç kalıntısız mal arıyor, ilaç kalıntısı olan malı almıyor.

            Bu konuda gözüken darboğaz var. Gül ihracatçı firması arkadaşlarla görüştük. Herkes bu konuda şikayetçi. Mal satamadığımız için şikayetçiyiz. Müşteri seçici olarak alıyor. Pestisit varsa almıyor, yoksa alıyor. İlaç kalıntısında 30-40 ppm kabul ediliyor. Ama bizde 300 ppm ilaç kalıntısına rastlandığı bildirildi. ‘Hangi ilaçlar atılırsa ilaç kalıntısı olur, hangisi atılırsa olmaz’ şeklinde bir eğitim mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde gül yağında pazarımızı kaybedeceğiz. Çiftçi önemsemiyor. Ne zaman biz ‘ilaç kalıntısı olan malı almayacağız’ dersek o zaman insanlar ilaca dikkat edecektir. Biz arkadaşlarımızla konuştuk sezon başında ilaç kalıntısı çıkan ürünleri almayacağız. Ancak bu noktaya gelmeden önce ilgililer eğitim yapmalıdır. Devletin yanımızda, Ticaret Borsasının yanımızda olması lazım.”