''İHRACATTA TARIM İLACI SORUNLARI VE ÇÖZÜMÜNDE YENİ AÇILIMLAR'' PANELİ -UYMSİB BAŞKANI ÇALI: -''TÜRKİYE'DEN YAŞ SEBZE VE MEYVE ALAN ÜLKELER, İZİNSİZ YA DA LİMİT ÜZERİ İLAÇ KALINTISI BULUNMASI HALİNDE İTHALATLARINI DURDURACAKLARDIR'' -AYMSİB BAŞKANI SATICI: -''İHRACATÇILAR OLARAK ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA PİYASALARDA YAŞANAN DALGALANMANIN SON BULACAĞINI TEMENNİ EDİYORUZ'' 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Türkiye'den yaş meyve sebze alan ülkelerin, izinsiz ya da limit üzeri ilaç kalıntısı bulunması halinde ithalatlarını durduracaklarını bildirdi.

Uludağ ve Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri'nce Uluborlu ilçesinde ''İhracatta Tarım İlacı Sorunları ve Çözümünde Yeni Açılımlar Paneli'' düzenlendi.

Panelde konuşan Salih Çalı, tarım ilaçları konusunun, ithalatçı ülkelerin ekonomik kriz ortamında daha seçici davranmalarına neden olabileceğine işaret etti.

Çalı, şöyle konuştu:
''Ekonomik daralma ve tarım ilaçları konusu yaş sebze ve meyve ihracatının durma riskini artırmıştır. Daralan talep ile ithalatçıların çok seçici davranacakları bir ortamda güvenilir ürün ilk sırada olacaktır. Türkiye'den yaş sebze ve meyve alan ülkeler, izinsiz ya da limit üzeri ilaç kalıntısı bulunmaları halinde ithalatlarını durduracaklardır. 2009 yılında tüm süpermarketlerin özellikle Türk ürünleri için yoğun analiz stratejilerini biliyoruz.

 Analiz yaptırmadan ürünlerini rafa koyamayacaklardır. Bu süreçte maalesef kurunun yanında yaş da yanacaktır. Bir üreticinin hatasını tüm ülke ve sektör çekecektir. Bu nedenle herkes kendini ve çevresini denetlemelidir.''

Çalı, yaş sebze ve meyvede yaşanan tarımsal ilaç sorununu çözebilmek amacıyla Türkiye'nin tüm yörelerinde çiftçi eğitimleri başlattıklarını bildirdi.

-MUSTAFA SATICI-

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da, ürünlerde tarımsal ilaç kalıntısı bulunmasının Türk ihracatına darbe vurduğunu söyledi. Türkiye'nin yaş sebze ve meyvede dünyanın sayılı ülkeleri arasında olmasına karşın yeterli miktarda ihracat yapılamadığını office 2019 professionel plus lisans satin al belirten Satıcı, 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren Avrupa Birliği ile zirai ilaçlarda harmonizasyona geçildiğini, bunun da Türk tarım ürünleri ihracatı için önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Rusya'ya yapılan ihracatta sıkıntı yaşandığına dikkati çeken Satıcı, şöyle konuştu:

''İhracatçılar olarak önümüzdeki yıllarda da piyasalarda yaşanan dalgalanmanın son bulacağını temenni ediyoruz. Dolayısıyla tüketicilerin gıda güvenliği ve ürün çeşitliliği konusunda haklı taleplerinin karşılanması için üretici ve ihracatçılar olarak üstümüze düşen görevleri yerine getirerek, dünyanın seçkin marketlerine Türk ürünlerini gururla sunacağımıza inanıyoruz.''