İl Seçim Kurulu, 31 Mart’ta yapılan seçimlerle ilgili olarak kendisine ulaşan toplam 28 itirazı karara bağladı. Gelendost seçimlerinde ise İYİ Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı itirazın sonucu bekleniyor.

Seçim günü saat 08.00’de başlayan 17.00’de sona eren oy kullanma işleminin ardından il genelindeki toplam 1148 sandıkta kullanılan oylar sandık kurullarınca sayıldıktan sonra ilgili Seçim Kurullarına taşınarak oradan bilgisayarlara sonuç ve veri girişi yapıldı. Seçimlerin üzerinden 48 tam saat geçtikten sonra ise seçimlere itiraz süreci başladı. Isparta genelinde yapılan seçimlerde kayda değer bir olayın olmadığı ve seçimlerin sorunsuz geçirildiği belirtildi.

YEREL SEÇİM İÇİN İTİRAZ SÜRECİ SONA ERDİ

Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimden aylar önce açıklanan Seçim Takvimine göre; 31 Mart Mahalli Yerel Seçim sonrasında siyasi partiler İlçe Seçim Kurullarına itirazlarını gerçekleştirmiş ve bu süreç 2 Nisan'da sona ermişti. Sonrasında İlçe Seçim Kurulları kendisine yapılan bu kararları 2 gün içerisinde karara bağlamıştı. İlçe Seçim Kurullarından çıkan kararlara yönelik itirazlar da 1 gün içerisinde yani 5 Nisan'da yapılmıştı. İl Seçim Kurulu da yine olduğu gibi 2 gün içerisinde itirazları karara bağladı. Süreç bundan sonrası için seçim işleri kapsamında en yüksek merci olan Yüksek Seçim Kuruluna geçti. Burada da İl Seçim Kuruları kararlarına 8-9-10 Nisan tarihleri arasında itiraz edildi. YSK da bu itirazları karara bağlayacak ve kesin sonuçları açıklayacak 11-12-13 Nisan tarihlerini kapsayan 3 günlük karar süresinin sonuna geldi. Saat 17.00 itibariyle bu süreç sona erdi.

ŞİMDİ OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ BAŞLADI

Olağan itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından artık olağanüstü itiraz süreci başladı. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar olağanüstü itiraz hakkını kullanabilecek. Siyasi partiler, ‘tam kanunsuzluk’ iddiasıyla bazı merkezlerde seçimlerin iptali talebiyle YSK’ya başvurabilecek. Olağanüstü itirazlarda, siyasi partilerce öne sürülen iddiaların, somut verilere dayanması ve bu iddiaların seçim sonucunu etkileyebilecek ölçüde olması gerekiyor.

SEÇİM KURULU ISPARTA’DA 28 İTİRAZI KARARA BAĞLADI

İl ve Merkez İlçe Seçim Kurulları Müdürü Yücel Demiralay, seçimden sonra itiraz sürecinde kendilerine çoğunluğu muhtarlık ve azalık seçim sonuçları ile ilgili olmak üzere toplam 28 itiraz geldiğini ve süresi içinde tamamını karara bağladıklarını söyledi. Müdür Demiralay; “Bilindiği gibi, Gelendost ilçemizde Belediye Başkanlığı seçimleri konusunda İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunmuştu. Şimdi bu itirazın sonucu bekleniyor. Onun dışında hiçbir itiraz kararı yok. Bu doğrultuda, ilimizde yerel seçimler son derece olgun ve sorunsuz geçmiştir diyebiliriz” dedi.