Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Atilla Aşkın, sebze ve meyvelerde zirai ilaç kalıntısına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, uygun görülmeyen ilaçların asla kullanılmaması konusunda üreticileri ve tüketicileri uyardı.
    
Prof. Dr. Aşkın, yaptığı açıklamada, gözden kaçan küçük unsurların aslında büyük problemler yaratabildiğini vurgulayarak, her adımın dikkatli atılması gerektiğini kaydetti. Avrupa ülkelerinin meyve ve sebzelere karşı net şekilde set çektiğini belirten Aşkın, kırmızı, sarı ve yeşil kotların belirlendiğini vurguladı. Kırmızının tamamen ilaç kalıntılı olduğunu, yeşilin ilaç kalıntısı bulunmadığını, sarının da yeniden kontrolden geçirilmesi gerektiği yönünde anlamlar içerdiğini ifade eden Aşkın, Avrupa pazarının çektiği sete karşı Türk üreticilerinin de uyanık olması ve buna göre ilaç kullanması gerektiğini söyledi.
    
Isparta'da bu yıl ilk defa bir firmanın ürünü almadan önce ilaç kalıntısı testinden geçirdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Aşkın, şunları kaydetti: ''Firma buradan ürünü alıyor, Avrupa'ya pazarlıyor. Ancak orada tespit edilen ilaç kalıntısıyla ürün geri dönüyor. Fakat bu yıl bir firma ürünü almadan önce mevcut yerinde testten geçirdi. Avrupa ülkelerinin istediği standartlara uygun olup olmadığını gördü, kriterlerini belirledi ve buna göre alımlarını yaptı. Avrupa ülkelerinin istemediği ürünü almadı. Kriterlere uygun ürünü alıp ihraç etti ve orada da herhangi bir sürprizle karşılaşmadı'' dedi.
 
Bu arada firmanın yaptığı kontrollerde kırmızı kot olarak belirtilen ilaç kalıntılı ürünlerin çıktığını söyleyen Aşkın, eğer firma bunu alıp Avrupa'ya gönderseydi ürünü geri göndereceğini ancak firmanın bu uygulaması ile daha tedbirli davrandığını belirtti.
    
Hiçbir ürünün de elde kalmadığına dikkati çeken Aşkın, ''İlaç kalıntısı tespit eden Avrupa, ürünü geri gönderiyor. Ürün elde kalmıyor. Ne oluyor? Tabii ki iç pazarda satışa sunuluyor ve Avrupa'nın geri gönderdiği ürünü biz tüketiyoruz. Avrupa ilaç kalıntısı olduğu için kırmızı kota koyuyor ama biz bu kırmızı kotalı ürünleri yani ilaç kalıntısı tespit edilen ürünleri tüketiyoruz'' diye konuştu.
    
İlaç kalıntılı ürünlerin tüketilmemesi konusunda da uyarıda bulunan Prof. Dr. Aşkın, bazı ürünlerin üzerinde Bakanlık kontrolünden geçtiği yönünde uyarı bulunduğunu ve buna göre ürün alımlarının gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.