Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, döviz kurunda yaşanan artıştan dolayı ilaç fiyatlarının 25 Şubat itibariyle yaklaşık yüzde 10 oranında zamlanacağını belirterek, bazı illerde bu nedenle yaşanan ilaç sıkıntısının şuanda Isparta’da yaşanmadığını dile getirdi.

İlaç fiyatlarını belirleyen ve 5 bakanlık temsilcisinin bulunduğu Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nun 3 Ocak'ta aldığı karar doğrultusunda Avro kuru değerin 2.1166 TL’den 2.3421 Türk Lirası’na çıkarıldı. Bu nedenle de ilaç fiyatlarına yaklaşık yüzde 10 civarında bir zam gelecek.  Bu nedenle bazı illerde firma ve depoların piyasaya ilaç sunmadığı ileri sürüldü. Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, İlimizde şuanda böyle bir durumun yaşanmadığını ifade etti.

ECZANELERDEKİ STOKLARDA TÜKENECEK VE BU ŞEKİLDE BİR İLAÇ SIKINTISI OLABİLİR

Türkiye’de ilaç fiyatlarının Avro üzerinden belirlendiğini dile getiren Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, “Avro kuru 2,11 lira civarında sabitlenmişti. Devlet kuru 2017 yılı için revize ederek 2,34 liraya çıkardı. Bu nedenle de ilaç fiyatlarında bir zam olması gerekiyor. Bu da açıklandı ve 25 Şubat’ta ilaç fiyatlarında artış olacak. Zam oranı yüzde 10 civarında olacak. Bazı ilaç firmaları ve depoları Türkiye ilaç piyasasına az ve kısıtlı miktarda ilaç sunuyorlar. Bu hastanın ilaca ulaşma noktasında sıkıntı yaşatıyor. Isparta’da şuana kadar bu konuda bize akseden bir şikâyet yok. Sağlık İl Müdürü Mehmet beyle de sürekli bu konuda görüşüyoruz. Yazılan ilaç bulunamasa bile muadil ilaçlar bulunabiliyor ve bu yönde sıkıntı yaşanmıyor. Ancak fiyat artışına 1 ay gibi bir zaman var. Firmalar ve depolar ilaçları piyasaya sürmezse, eczanelerin bu ilaçları bulma şansları yok. Eczanelerdeki stoklarda tükenecek ve bu şekilde bir ilaç sıkıntısı olabilir” dedi.

DEVLET BUNUNLA İLGİLİ ÖNLEMLERİ ALIYORDUR VE ALACAKTIR

Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan Tıbbi İlaç Cihaz Kurumu’nun piyasaya ilaç sürülmemesiyle ilgili çalışmalar yürüttüğünü belirten Garğın, “Devlet bununla ilgili önlemleri alıyordur ve alacaktır diye ümit ediyorum” diye konuştu.

FİRMALARIN YÜZDE 10 ZAMDAN DOLAYI BİR KURNAZLIĞI OLABİLİR

Burada önemli olanın insan sağlığı olduğunu kaydeden Garğın, şunları söyledi: “Bu firmalar ve depolar çok büyük şirketler. Buradan elde edecekleri yüzde 5-10 gibi rakamlar aslında çok büyük rakamlar değil. Sağlık Bakanlığı’nın elinde İTS kare kod dediğimiz bir sistem var. O sistem üzerinden bir firma, depo ile eczanelerde o ilaçtan kaç tane var diye görülebiliyor. Bakanlık bunu görebiliyor. Örneğin Türkiye’de 25 bin eczane var. 100 depo, 500 firma var. Bakanlık bir tuşa bastığında herhangi bir ilacın hangi eczanelerde, hangi depolarda olduğunu görebiliyor. Ama firmaların bu yüzde 10 zamdan dolayı bir kurnazlığı olabilir. Fakat devletimiz büyüktür, bu konuda önlemleri alır diye düşünüyorum.”