Demirel için Isparta'ya gelen Tarım Bakanı söz verdi: Türkiye'de 30 ilde uygulanan Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezi ile Damızlık Düve Üretim Merkezi desteği kapsamına Isparta da alınacak. 

AK PARTİ İL BAŞKANI BAKAN'DAN SÖZ ALDI

AK Parti İl Başkanı Zabun, Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının ikinci yılı anma törenine Hükümet adına katılan Tarım Bakanı Faruk Çelik'e Türk tarihinin en büyük hayvancılık desteğinden Isparta'nın mahrum bırakıldığı iletildi. Bakan Çelik de Isparta'nın da bu kapsama alınacağının sözünü verdi, yazışmalar ertesi gün başlatıldı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatının ikinci yıldönümü dolayısıyla İslamköy'de düzenlenen resmi törene Hükümet adına katılması Isparta hayvancılığı açısından önemli bir gelişmenin yaşanmasına neden oldu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile birlikte uçakla Süleyman Demirel Havalimanı'na inen, programında sadece İslamköy'deki anma programına katılmak olan Bakan Çelik'in Isparta ziyaretini fırsata çevirdik. AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, Tarım Bakanı Faruk Çelik'e 30 ilde uygulanan damızlık koç-teke ile damızlık düve üretim istasyonu destek uygulamalarından Isparta'nın mahrum bırakılması sorununu iletti. Bakan Çelik de AK Parti İl Başkanı Zabun'un bu talebi üzerine Isparta'nın da damızlık koç-teke ve damızlık düve üretim merkezi destekleri kapsamına alınacağının sözünü verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in doğrudan kendi yetkisinde olan destekleme için ertesi gün kurum içi yazışmalar başlatıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bakan Çelik'in sözü üzerine ilgili genel müdürlük nezdinde yazışmalara başladı. Hayvancılık desteklemeleriyle ilgili genel müdürlük, Isparta'nın da Damızlık Koç-Teke İstasyonu ile Damızlık Düve İstasyonu destek uygulama tebliği kapsamına alınmasını Bakanlık makamının onayına sunacak. Bakan onayladıktan sonra Isparta'da da 30 ilde olduğu gibi 2018'e kadar hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılık faaliyetleri desteklenecek. 

İşte destekler, kapsamı, hedefleri ve amaçları

DAMIZLIK KOÇ, TEKE ÜRETİM İSTASYONU

Bu tebliği kapsamındaki desteklerden;

-Yeni yatırım projelerinde inşaat yapımı, makina, alet ve ekipman vb. belirlenen projelerle başvuran birlikler,
-Rehabilitasyon veya kapasite artırımı projelerinde bu teblig kapsamındaki konularını ihtiva eden bir proje ile başvuran birlikler,
-Bu işletmelerden damızlık koç-teke alan birlik üyesi yetiştiriciler yararlanır,
-Yeni yatırım veya kapasite artırımı/rehabilitasyon konusunu kapsayan makina alet ve ekipman alımına ait gerçekleşme tutarının yüzde 50'si,
-Bu işletmelerden damızlık koç-teke satın alan birlik üyesi yetiştiricilerden yüzde 50'si.

Damızlık koç-teke istasyonlarının kurulması ile kendi bölgemize has keçi, koyun, koç, tekelerinin kulllanılması ile genetik kaynakları korunmuş ve ıslah edilmiş hayvan varlığı daha da artırılmış olacaktır.

DAMIZLIK DÜVE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN DESTEKLENMESİ

Amaç:

Damızlık düve yetiştirciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması ve yagyınlaştırılması.
-Ülkenin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması.
-Sermayenin ülke içerisinde kalmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesi
Her şeyden önce genetif vasfı iyi ve hastalıklardan ari hayvanların damızlıkolarak kullanılması ve kontrollü üretim.

Kapsam:

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne üye olması
TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesi olan gerçek ve tüzel kişi üreticilerin olması,
Bireysel veya bir arada yapacakları, 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretinmini ve ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip yeni işletme kurulması,
Ya da mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını kapsar.
Hibe desteği Bakanlıkça belirlenecek olan illerde 2016-2018 yılları arasında uygulanır.
Yatırım konuları veya hibe oranları; damızlık düve yetiştirecek olan yetiştiricilere ya da büyük çiftliklere destek verilecektir.
Yeni inşaat yapımı veya kapasite artırımı/rehabilitasyon konusunu kapsayan inşaat yatırıman, gerçekleşme tutarının yüzde 50'si
Damızlık dişi buzağı alımına, alım tutarının yüzde 50'si
Yem karma makinesi ve gübre sıyırıcı alımına, alım tutarının yüzde 50'si."