Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen seçim öncesi verdiği vaatleri yerine tek tek getiriyor. Yaklaşık 25 yıldır tamamlanmayan Isparta Meydan AVM, bugün düzenlenen törenle kapılarını hizmete açtı. Başdeğirmen, açılışta önemli bir detaya değinerek, imza atarsam tüm şahsi servetimi kaybedebileceğimi söylediler, dedi..

Başdeğirmen, açılışta şöyle bir konuştu; “Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız. İkinci bayramımız ise eski adıyla ITKM, yeni adıyla Meydan AVM olarak açılması. Yıllarca burayla alakalı konular konuşuldu. Gündemde sürekli ITKM ile alakalı olumsuz konuşmalar vardı. Biz bu günlere, bunları dinleyerek geldik. Kimi zaman yılan hikayesi, kimi zaman çıkmaz sokak kimi zaman bitmeyen hikaye. Bundan sonra Meydan AVM ile ilgili olarak olumsuzluk konuşmayacağız. Artık buradaki çocukların eğlencelerini, buranın güzel taraflarını, şehrimize verdiği o büyük maddi manevi değerleri konuşacağız.

30 Mart seçimlerinden önce sokak sokak gezdik. 44 mahallemizde çalmadık kapı bırakmadık. İş yerlerimize girdik, esnafımızla sohbet ettik. Biz yola çıkarken Isparta’mızın en büyük sorunun burası olduğunu bilerek buralara geldik. Dedik ki! ‘Allah nasip eder, biz görev alırsak ITKM’yi en kısa zamanda bitirip sizlerin huzurunda hizmete açacağız.’  Tabi ki bunu 3 yıl gibi bir süre zarfı içinde söylememiştik. Daha kısa sürede, daha çabuk yapabileceğimizi düşünerek, 1,5 yılda teslim edebileceğimizi düşünüyorduk. Ama içine girdiğimiz zaman gördüğümüz şeyler çok farklı çıktı. Çünkü birçok hukuki süreç başlamıştı.

Biz bu hukuki süreçleri bilmediğimiz için sözümüzü daha erken için söylemiştik. Öncelikle bu hukuki süreçleri bitirmekti. Ekibimizle beraber buranın çözüme kavuşması için o kadar çok görüşmelerimiz oldu ki! Yaptığımız bu ikili görüşmelerimizle, birbirimizi anlayarak sonuca ulaştık. Mahkemelerin bazılarını dondurduk. Bunlara inşaatın bitirilip, hizmete açıldıktan sonra devam edilmesi yönünde bir karar aldık. Bazılarını da karşılıklı olarak feshettik. Daha sonra müteahhit firma ile TMSF görüşmeye başladık.

 İnşaat başlarken bize verilen raporlarda buranın yüzde 80’inin bitirildiğini gördük. Ama inşaata gelince ne gördük? İnanın bütün duvar kaplamalarının hepsi soğuktan, buzdan, dondan patlamış. Tamamını kaldırmak zorunda kaldık. Su boruları çürümüş, elektrik hatları dağılmış. Tamamını değiştirdik. Bunları söktüğümüz zaman yaptığımız ölçümlemede inşaatın yüzde 55 seviyesine gerilediğini gördük. Yani bize düşen vazife yüzde 45 idi. Biz bu yüzde 45’i yaparak bugün karşınıza çıktık. Tam tamına 2 bin kamyon hafriyat taşıdık. İnşaat alanının içerisinden 700 ton su çektik. Bu su yaklaşık 5 yıl boyunca içeride kalmış. Kışın donmuş, yazın salmış. Haliyle de etraftaki malzemeleri patlatmış. Yaklaşık 300 kişi çalışmaya başladık. En lüks inşaatlarda olmayan kalitede elektrik, su ve diğer bölümler için malzemeler kullanıldı. Her şeyin en iyisi kullanıldı. Hiçbir masraftan kaçınılmadı.  

İlk önce bize, ‘Camiyi açar mısın?’ dediler. O günün rakamıyla 1,5 milyon lira para harcayarak 4 ay içerisinde camimizi faaliyete geçirdik. 2019 yılında Kadir Gecesinde ilk namazımızı kılarak camimizi faaliyete geçirdik. Daha sonra heyet dedi ki, ‘Başkanım nereden başlayalım, AVM’den mi yoksa Kültür Merkezinden mi?’ Öncelikle Isparta’ya lazım olan Kültür Merkeziydi. 1970’li yıllarda Fuat Uyar belediye başkanımızın yapmış olduğu kültür sinemasında yıllarca 45-50 yıl hizmet aldık.

Artık onun dayanma gücü kalmadı.

Yeni kültür merkezine ihtiyacımız vardı. Kültür merkezinden başlamasını rica ettik ve kırmadılar oradan başladılar. İçerisindeki dekorun tamamını değiştirdiler. Plan değişmedi ama dekorun tamamı değişti. 7600 m2 alan içerisinde Türkiye’de örneği olmayan bir kültür merkezinden bahsediyorum. 2 tane konferans salonu, 2 çok amaçlı toplantı salonu, 1 tane kütüphane ve içerisinde özel toplantıların yapılacağı toplantı salonları.

Ayrıca 4 tane de cep sineması ve sergi salonları olan güzel, kapsamlı kültür merkezimizin açılışını 2021 yılının temmuz ayında yaptık. Bu inşaat 1996 yılında başladı. Arada beklemeli dönemler var, değiştirilen kararlar var.

2005 yılında rahmetli Hasan Balaman’ın çizmiş olduğu projeyi şuanda uygulamaya koyarak sizlerin hizmetine açıyoruz. Burası bugün çizilmesi gerekse bu plan ortaya çıkması çok zor.

Camisi ve koleji var. Hiçbir AVM’nin içerisinde 20 bin kişinin toplanabileceği bir alan yok. Yarı açık yarı kapalı olduğu için bu proje çok önemli ve Türkiye’ye örnek bir projedir. Isparta’mızda 20 yıl içerisinde 30 tiyatro sergilenmiş. Bizim kültür merkezimiz açıldıktan sonra 30 günde 40 tane tiyatro sergilendi. Artık sosyal çalışmalarımız öne çıktı. Sosyal faaliyetlerimiz çocuk gösterilerimiz, konferanslarımız arttı. Bunlar bizim için çok önemli. Burada emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Burdur'da Başarılı Operasyonlar Yapıldı Burdur'da Başarılı Operasyonlar Yapıldı

6 dönem 4 belediye başkanımızın 4’ü de bu AVM’yi bitirmek için büyük mücadeleler verdi. Bu güne kadar göreve gelen belediye başkanlarımız Mehmet Aybatılı, Yusuf Ziya Günaydın ve merhum Hasan Balaman’a ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. 

Hz. Mevlana 800 yıl önce ne demiş biliyor musunuz? ‘Dün dünde kaldı cancağızım, yeni şeyler konuşmak lazım’ demiş. Artık dün dünde kaldı. Geçmişe dönerek burada şu hata vardı, bu şöyle olacaktı, bundan dolayı esnafımız zarar gördü, istihdamda sıkıntımız oldu. Bunlar doğru ama artık önümüze bakmak zorundayız, güzel şeyleri görmeliyiz. Şehrimiz çok güzel yatırımlara kavuşuyor. Isparta’mız gerçekten çok güzel hizmetler alıyor. 

Biz burayı benimsedik, burayı bitirmek zorunda olduğumuzun bilincindeydik. Bazen üzüldüğümüz yerler oldu. Biz şehrimizde kötü durumda olan bir yeri açmak için çabalarken tabi ki engellerle de karşılaştık. Personel arkadaşlarımız buraya imza atmak istemediler. ‘Burası çok problemli, burada çok hukuki süreç var. Biz bu riske giremeyiz.’ dediler. Buranın bir de Antalya’da avukatı vardı. O avukatı da azlettik.

Çünkü sürekli olumsuz konuşuyordu.

Arkadaşlarımız, ‘Başkan bey imza atarsa inşaat başlar.’ dedi. ‘Getirin, hemen imzayı atalım. Kimse atmasın biz imzayı atıyoruz.’ dedik. İmza atarsa başkan beyin tüm malvarlığı tehlikeye girer servetinden olur, üzerindeki malları aktarsın dediler, sıfırı tüketmeyi gözel aldık, hiçbir aktarma yapmadık, ve imzayı attık. Biz bu işin bitmesi için canımızı ortaya koyduk. Belediye Meclis Üyelerimizin imzalarıyla inşaata başlandı. 

Bu arada İmza atan meclis üyelerimizi tek tek söylemek istiyorum. 
 Sezgin Gülatan, Gülsüm Tunçbilek, Kaptan Yılmaz, Mehmet Ali Şenol, Zafer Akça, Fahretdin Gözgün, Uğur Büyükçulcu, Mustafa Ali Ceylan, Özler Erdoğan, Gökhan Emiştekin, Hacer Kutlu, Hakkı Kaya, Hatice Çakır, Mehmet Ören, Erdal Çelik ve Serkan Kaya arkadaşlarımızın imzasıyla bu inşaat başlamıştır. Bugün ise tamamlanarak hizmete açılmıştır. Hepsine teşekkürü bir borç biliyorum.”