SDÜ İnşaat Topluluğu üyesi öğrenciler, arsa ve iş gücü dışındaki tüm ihtiyaçları kendi imkân ve girişimleri ile karşıladıkları ''Yeşil Yapı'' inşa ediyor. Projenin  enerji ve ısısı güneşten suyu ise yağmurdan karşılanacak. Yeşil Yapı Mart 2018'de hizmete girecek.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İnşaat Topluluğu üyesi öğrenciler imkân ve girişimleri ile  Mayıs 2017 tarihinde temeli atılan ''Yeşil Yapı'' projesinde ikinci kat seviyesine erişildi. Mimari ve mühendislik çizimlerinden maliyetlerin karşılanmasına kadar tüm süreçlerin öğrenciler tarafından yönetildiği proje Mart 2018'de tamamlanacak. Proje, öğrencilere saha deneyimi kazandırmanın yanı sıra yenilikçi fikirlerin uygulanması ve girişimcilik ruhunu geliştirmesi açısından da çok değerli bir içerik taşıyor. Ayrıca temiz, yenilenebilir, alternatif enerji kaynakları kullanımı bağlamında da ''ilham veren mesajlar'' içeriyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan: “Öğrencilerimiz yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak, doğayla daha iyi bütünleşmiş,  estetik algısı yüksek ve insanlara daha faydalı olabilecek bir bina tasarlamayı düşündüler. Bu kapsamda hem kullandıkları malzeme itibariyle hem de enerji ve atık su itibariyle bu düşüncelerine uygun bir bina tasarladılar. Biz de onlara yer tahsis ettik bu binayı yapmaları için. İmalatları konusunda da üniversite olarak elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

SDÜ İnşaat Topluluğu Başkanı Adem Barlas: “Sayın Rektör ve üniversite yönetimi bize yer tahsis ettiler. Sonrasında biz de İnşaat Topluluğu olarak sponsorluk arayışlarına başladık. Bazı şirket ve dernekler, mesleki ve teknik kurumlardan destek alarak projemize başladık. Proje 50 metrekareden 2 katlı olmak üzere toplamda 100 m2 bir alan.

Proje bitiminde ''Yeşil Bina'' konseptine uygun olacak. Çatı tamamen güneş enerjisi panelleri ile kaplanacak. Yapı kendi elektriğini ve ısısını üretecek. Sonrasında temiz su ve atık suların dönüşümü sağlanacak. Yapı enerji yönünden tamamen tasarruf sağlayacak. Bu ilham veren projeyi Mayıs 2018'de geleneksel hale getirilen ''İnşaat Zirvesi'' etkinlikleri kapsamına hizmete açacağız.” dedi.

SDÜ İnşaat Mühendisliği mezunu Ahmet Güngör proje çizim sürecinin 3 ay aldığını ifade etti. Projeyi mezun olmadan çizdiğini anlatan Güngör duygularını şöyle özetledi:

''Henüz İnşaat Mühendisi' ünvanı almadan böyle bir projeye imza atmak bana kıvanç verdi. Kariyerim açısından güven sağladı. SDÜ Yapı İşleri Daire Başkanlığı tarafından da kabul görmesi bize güç verdi. Mutluyuz''

SDÜ İnşaat Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Yılmaz Can “Bu proje bize mesleği tanıttı. İnşaat Mühendisi'nin neler yapması gerektiğini, sahada nasıl davranacağını öğretti.

Öğrendiğim en değerli bilgi ikili insan ilişkisi oldu. Bu yaz gerçekleştirdiğimiz staj programlarında da çok net bir şekilde bunun farkına vardık. Biz teorik bilgiyi pratiğe dökme aşamasında böyle bir yapı kullanmak istedik. Gördüğümüz teorik bilgileri burada pratiğe dökmeye çalışıyoruz.'' dedi.