Diva-Sen Isparta Şube Başkanı Mustafa Boztepe yaptığı açıklamada:

'' Toplumumuzun bütün kanaat önderlerini bu konuda çözüm bulmaya davet ediyorum.

Ailelerimiz ve gençlerimizi bu konuda bilinçlendirmeliyiz.Okullarımızda ve camilerimizde bu konuda ciddi çalışmalar yapmalıyız.

Diva-sen olarak bu hadiseye bakışımız gençlerimizin ve ailelerimizi manevi eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.

Bu boşluğun acilen doldurulması gerekmektedir.

Hastanelere manevi rehber atayan Diyanet İşleri Başkanlığı büyük işyerlerine de manevi rehber atamasını istiyoruz.

Evlilik önncesi aile adayları bilinçlendiririlmesi gerektiğini düşünüyoruz. 

İSLAM’A GÖRE İNTİHAR ETMENİN HÜKMÜ

Yaratılanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşama hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş en temel haktır. Dünyaya yaratanını tanıma ve O’nun gösterdiği çizgide hayatını sürdürme amacıyla gönderilen insanın, dünyaya gelmesi de dünyadan ayrılması da elinde ve yetkisinde olmayıp bu durum ilâhî iradenin ve düzenin bir parçasını teşkil eder. İnsanın elinde olan, yaşadığı sürece yaratanını tanıma ve O’na kulluk etme ve böylece O’nun katındaki değerini artırmadır.
   
İslâm düşüncesine göre temel haklar, kişilerin özleri itibariyle sahip olduğu ve üzerinde her türlü tasarruf yetkilerinin bulunduğu haklar olmayıp, Allah’ın insanlara bahşettiği ve belli kayıt ve şartlarla kullanımını insana devrettiği birer emanet hükmündedir. Yaşama hakkı da böyledir. İslâm inancı rengi, ırkı ve sosyal konumu ne olursa olsun her insanın hayatını dokunulmaz bir değer olarak kabul edip insan hayatına yönelik  her  türlü saldırı ve tehlikeyi en etkili şekilde önlemeye çalışır. Savaş, adam öldürme, isyan ve ihtilâl, evlinin zinası gibi toplumsal düzeni kökünden sarsacak olumsuz gelişmeler olmadığı sürece insanların yaşama hakkına müdahaleyi doğru bulmaz. İslâm’da inançsızlığın (küfür) tek başına savaş ve ölüm sebebi sayılmaması da bu anlayışın sonucudur. Bu nedenledir ki İslâm, kişilere yaşama haklarını kendi elleriyle yok etme demek olan intihar hakkını da vermemiş, bunu büyük günahlar arasında saymış, inancı ve ameli ne olursa olsun bu kimselerin sırf intihar etmiş olması sebebiyle âhirette büyük  bir cezaya çarptırılacağını bildirmiştir.

İNTİHAR ETMEK GÜNAHTIR

Kur’an’da bir kimseye hayat vermenin âdeta bütün insanlara hayat verme gibi yüce bir davranış, bir cana kıymanın da âdeta bütün insanları öldürme gibi ağır bir suç ve günah olduğu belirtilir. (el-Mâide 5/32) Âyetin bu ifadesine hangi sebeple olursa olsun intihar etmek isteyenler de dahil görünmektedir. Hz. Peygamber de konuyla ilgili olarak uçurumdan atlayarak, zehir içerek veya öldürücü bir aletle kendini öldüren kimsenin cehenneme gireceğini ve sürekli olarak orada kalacağını buyurarak (Buhârî, “Tıb”,  56) birkaç örnek üzerinde intiharın  büyük günah  olduğuna ve acı sonuçlarına dikkat çekmiştir. Çünkü sıkıntılara göğüs germek, acıya  ve  kedere  karşı sabır göstermek, şartlar ne derece kötü olursa olsun Allah’a olan inanç ve güveni yitirmemek müslümanın  temel  karakteri  ve  ilkesi  olmalıdır.  Üstelik bu yolda gösterilen sabır ve mücadelenin Allah katında büyük  bir  ecri  ve değeri vardır. Kur’an’da hayatta karşılaşılan sıkıntı ve problemlerin  birer sınav aracı olduğu, bunlara karşı sabır ve metanet gösterildiğinde iyi müslüman olunacağı sıkça hatırlatılır (el-Bakara 2/155,177; el-Hac 22/35). Öte yandan Allah’ın belli bir amaç doğrultusunda kullanması için insana verdiği yaşama hakkına insanın müdahale etmeye ve bu konuda kendini yetkili görmeye hakkı olmadığı gibi, büyük bir nankörlük olarak da değerlendirilir.'' dedi.  

Kaynak: İslam İlmihali 2, TDV Yayınları